Ahogy már korábban hírt adtunk róla, a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központot a következő három évben is a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület fogja koordinálni. Ünnepélyes keretek között került sor a címbirtokosi oklevél átadására, melyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől vehetett át az egyesület elnöke, Szedmák Tamás, aki interjú keretében ismertette tevékenységüket.
Kapcsolódó cikk
A Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Központot a következő három évben is a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület fogja koordinálni
A Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Központot a következő három évben is a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület fogja koordinálni
Sajtóközlemény, Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Központ A Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Központot a következő három évben is a Főnix Kulturális...
Mit jelent, hogy egy civil szervezet címbirtokos?

-Az ország 19 vármegyéjében és Budapesten működnek ilyen irodák, melyeknek feladata az ott bejegyzett egyesületek, alapítványok tevékenységének támogatása, a civil törvényben meghatározott állami szolgáltatások biztosítása. A Civil Közösségi Szolgáltató Központ címet pályázat útján lehet elnyerni, a sikeresen pályázó civil szervezet három évre kapja meg a felhatalmazást a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságától. A címet olyan civil szervezetek viselhetik, amelyek vállalják, hogy a Civil tv. 52. §-ában és a címpályázati felhívásban meghatározott feladataikat ellenszolgáltatás nélkül nyújtják az adott vármegye civil szervezetinek.
Erre kapott felhatalmazást a címbirtokossággal a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület. Az erről szóló oklevelet Gulyás Gergely miniszter úr adta át. A civil központok működtetését ugyanis a társadalmi és civil kapcsolatokért felelős miniszter ellenőrzi.

-Hirdetés-

 

Ez egy új lehetőség a civil szervezetek számára?

-Nem. A támogató, szolgáltató hálózat 2012. július 1-én kezdte meg működését. A Civil Közösségi Szolgáltató Központokat működtető civil szervezetek minden megyében és a fővárosban kialakították irodáikat és várják a tanácsra, segítségre szoruló, vagy informálódni vágyó civil szervezetek képviselőit, munkatársait.

A Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület 2012 júliusától látja el ezeket a feladatokat.

Bács-Kiskun vármegyében hol vannak ilyen irodák?

-Bács-Kiskun vármegye azon kevés vármegyék egyike ahol több, szám szerint kettő iroda is működik. Ezt a megye területének nagysága és a civil szervezetek száma egyaránt indokolja. 2022-ben összesen 3045 civil szervezet volt itt bejegyezve, ebből

  • Alapítvány: 978
  • Egyesület: 2067

Lehetetlenség lenne egy helyről ennyi szervezetet információval ellátni, ezért döntöttünk két iroda fenntartása mellett: az egyik Kecskeméten, a megyeszékhelyen (Wesselényi u. 1/A. 4. – Frangepán sétánynál) van, a másik pedig Kiskőrösön (Szarvas u. 2. 1.em.5. – Szarvasházban) található.

Irodáink stabil pontjai a megye civil életének, hiszen évek óta állandó elérhetőséggel, a munkatársak türelemmel, és szakmai felkészültséggel állnak az ügyfelek rendelkezésére. Emellett a megye déli részén is rajta tartjuk a vigyázó szemünket, partnereink segítségével. Bácsalmáson ún. Civil Segítő Pont működik, amely a megye déli részén működő szervezeteket segíti, velünk együttműködésben.

Milyen információkra, milyen segítségre van szükségük a civil szervezeteknek?

-A Civil Közösségi Szolgáltató Központok által nyújtott főbb szolgáltatások a következők:

  • segítséget nyújtanak a civil szervezetek számára az adminisztratív kötelezettségek teljesítéséhez;
  • tájékoztatást adnak támogatási lehetőségekről, pályázati kiírásokról;
  • gyakorlati segítséget kínálnak és egyénre szabott tanácsadást végeznek civil szervezetek számára (jogi, közhasznúsági kérdésekben; pénzügyi, könyvelési, adózási kérdésekben; pályázati módszerekre, technikákra vonatkozóan; számítógép-kezelés területén);
  • elősegítik a kommunikációt és ösztönzik az együttműködést a szektoron belül, és a szektorok között egyaránt.
Kapcsolódó cikk
Az aktuális pályázatokról tartottak tájékoztatást a Civil fórumon
Az aktuális pályázatokról tartottak tájékoztatást a Civil fórumon
A Bács-Kiskun Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ minden évben tart tájékoztató fórumokat a megyei szervezetek részére. Legutóbb szeptember 27-én volt...

A Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület 2012. július 1. óta látja el a Bács-Kiskun megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ feladatait és nyújtja megyeszerte a szolgáltatásokat, mint címbirtokos szervezet.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

-Hitvallásunk, hogy a jól működő település három alappillérének: az önkormányzatnak, a vállalkozásoknak és a civil szervezeteknek partnerként kell tekintenie egymásra. Ezt a katalizátor szerepet vállalva dolgozunk azon, hogy a központi költségvetésben biztosított civil források, mint például a Nemzeti Együttműködési Alap eljussanak a felhasználókhoz, és megkönnyítsék ezáltal a szervezetek feladatellátását és hozzásegítsék őket különböző értékes programjaik megvalósításához.

A forrásszerzést, az önkéntesek bevonását, a vezetők képzését és az elszámolást egyaránt támogató szolgáltató központ vagyunk. Nemcsak az ügyfélfogadási időben és az irodákban fordulhatnak hozzánk a civil szervezetek vezetői, képviselői, hanem célunk, hogy eljuttassuk hozzájuk a működésükhöz, a sikeres pályázatokhoz szükséges segítséget.

Ezért kialakítottuk az online, a nyomtatott és a személyes találkozással együtt járó kapcsolatot a civil szervezetekkel.

  1. Hírlevelünkön keresztül 2100 civil szervezettel vagyunk kapcsolatban a megyében.
  2. A Civil Kézikönyv című központi információs kiadvány elkészítésében minden évben közreműködünk, amit aztán a megyei rendezvényeink alkalmával valóban kézbe adunk minden jelenlévőnek.
  3. Előadásokat, képzéseket tartunk – például vezetőképzés zajlott nemrégiben, amely a civil szervezeti vezetőket segíti: számítógép kezelői, adománygyűjtési, önkéntestoborzással kapcsolatos kérdésekben.
  4. Megyejárásokat szervezünk, amelynek keretében a járásközpontokba a Miniszterelnökség társadalmi és civil kapcsoltok főosztályának munkatársaival együtt érkezünk és adunk közvetlenül tájékoztatást számukra az őket érintő témákban.
  5. Vármegyei roadshowk alkalmával segítjük a tájékozódást. Évente két időszakban: tavasszal, a pályázatok zárása és ősszel a Nemzeti Együttműködési Alap pályázat kiírásakor szintén házhoz megyünk az információval.

Csak ezek több száz munkaórát jelentenek, de ezen kívül még olyan programokat is szervezünk, amely összefogja a vármegye civil közösségét.

Kapcsolódó cikk
Lezárult a féléves civil vezetőképző workshop
Lezárult a féléves civil vezetőképző workshop
2022. december 6-án zárult le az Országos civil vezetőképző workshop a tanúsítványok átadó ünnepségével, melyet a kiskőrösi Civil Központ irodájában...
Mondanál erre is néhány példát?
  1. Kampányokat népszerűsítünk: ilyen például a Jó helyre megy! elnevezésű kampány, amely az adó 1 % felajánlását népszerűsíti. Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2022.09.13-án nyilvánosságra hozta az szja 1%-os felajánlásban részesült civil kedvezményezettek megillető összeget. Kiderült, hogy 2022-ben a tavalyinál kevesebb, 1 443 300 fő ajánlotta fel a személyi jövedelem adója 1%-át valamelyik civil szervezetnek, összesen 10,9 milliárd Ft összegben. Itt van még bőven tennivaló, hiszen az adózók fele rendelkezik csak az 1 %-ról, tehát további 10 milliárd forint körüli összeg marad az államkasszában emiatt, ami segíthetné a helyi vagy nagyobb, civil célok megvalósítását egyaránt: pl a daganatos gyermekeket, vagy éppen az otthontalan kutyákat.
  2. Civil véradást szervezünk: a Miniszterelnökség kezdeményezésére idén is két véradást szervezünk. A civil szervezetek megszólításával igyekszünk gyarapítani a véradások és a véradók táborát, mert a vér semmi mással nem pótolható gyógyszer és napi 1600 véradásra van szükség Magyarország biztonságos vérellátásához. Most februárban 20 és 24 között három településen: Kecskeméten, Szabadszálláson és Kecelen lesz lehetőség csatlakozni a programhoz, amelyre minden helyszínen a Vöröskereszttel illetve az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen toborozzuk a véradókat – ez verseny is voltaképpen, hiszen a legtöbb véradót delegáló civil szervezetek ajándékutalványban részesülnek.
  3. Civil díjat adományozunk, hogy elismerjük a civil szervezetek munkáját: Az év Bács-Kiskun megyei civil szervezete díjat 2021 óta adjuk át, amelyre egy felhívás segítségével előzetesen javaslatokat gyűjtünk a vármegyében. Eddig2 alakalommal adtuk át ezt a díjat, mindkét évben három-három civil szervezet kapta meg. De elismerjük azokat a vállalkozókat is, aki támogatják a civilek erőfeszítéseit, így veszik ki a részüket a társadalmi felelősségvállalásból. Az év Bács-Kiskun megyei adományozója díjat pedig egy díjazott kapta.
  4. Ismeretterjesztéssel segítjük a civil társadalom megismerését, az önkéntesség hasznosságát: osztályfőnöki órákon és egyéb közösségekben népszerűsítjük a civil szférát.
  5. Adományokat gyűjtünk a szervezetekkel közösen. Tavaly karácsonykor például egy Kárpátaljai általános iskola – Aknaszlatinai Bolyai János Líceum kapta meg azt a temérdek tárgyi adományt, amelyet az ország teljes területén gyűjtöttek a civilek.
Kapcsolódó cikk
A Bács-Kiskun megyei civil szervezetek több száz kiló adományt gyűjtöttek össze
A Bács-Kiskun megyei civil szervezetek több száz kiló adományt gyűjtöttek össze
„Civil összefogás a kárpátaljai közösségekért!” Ez volt a mottója az adventi adománygyűjtésnek, ahol tisztítószereket, papír zsebkendőt, íróeszközöket és krétát is...
Hogyan hasznosul ez a gyakorlatban? Hol áll Bács-Kiskun vármegye a pályázati sikerlistán a többi vármegyéhez képest?

Mi kizárólag a civileknek szóló forrásokkal és leginkább az ország költségvetésében erre a célra fordított összegek célba jutását menedzseljük a munkánkkal. Azt kell mondanom, hogy ez alapján kifejezetten sikeresek vagyunk, mert a Nemzeti Együttműködési Alap forrásaiból Bács-Kiskun vármegye a kezdetektől fogva az élbolyban van, és évről évre fokozatosan nőtt mind a pályázatok száma, mind pedig az elnyert összeg, amiből a civilek működését illetve a programjaik megvalósítását finanszírozni lehetett. Míg 2019-ben ez az összeg 314 millió forintot tett ki, addig a tavalyi évben már 671 millió forintot hozott el 549 pályázat a vármegyébe. De hasonlóan sikeresek voltunk a városi és a falusi civil alap pályázatai során is – mindkét listán az elsők között vagyunk a 20 központ versenyében. Ami természetesen nem verseny, hisz itt a megyék nagysága és a civil szervezetek száma nagyban befolyásolja, hogy mekkora összeg kerül támogatásként ebbe a szektorba, és általánosan elmondható, hogy itt a vármegyék szakemberei között nagyon nagy egyetértés, összetartás és segítőkészség van. Ez abból adódik, hogy azok is civilek, akik a központokat fenntartják, tehát pontosan tudják, milyen problémákkal kell a civil életben szembesülni, mit kell napi szinten megoldani. A civil társadalomra egyébként is jellemző az önzetlenség, tehát mi segítjük egymást a mindennapokban is. 

Kapcsolódó cikk
Civil véradást szerveztek Soltvadkerten – az 1.a osztály toborozta a legtöbb donort
Civil véradást szerveztek Soltvadkerten – az 1.a osztály toborozta a legtöbb donort
A Civil Közösségi Szolgáltató Központok Országos Hálózata akciót hirdetett, amelynek keretében az ország minden megyéjében véradónapokat szerveznek, hogy felhívják a...
Milyen országos projektben vesz részt a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Központ?

Mindenkor nagy lelkesedéssel veszünk részt a közösségépítő, közösségfejlesztő folyamatokban akár helyben, akár vármegyei, regionális vagy országos szinten. 2022-ben a „Miért jó önkénteskedni a civil szervezetekben? Középiskolások megismertetése a civil élettel és az önkéntességgel” országos projektben vettünk részt, aminek keretében az Alacoolj! -Mert civil szervezetet létrehozni menő című társasjáték fejlesztésében vállaltak aktív szerepet. A projekt keretében a középiskolás korosztályt szólítottuk meg, igyekeztünk megismertetni és bevonni őket a civil szervezetek világába.

MEGOSZTÁS
Írta: vira