Idén az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület közreműködésével a Hétszínvirág Oktatási és Kulturális Alapítvány rendezte meg a Bács-Kiskun Vármegyei Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót és Minősítő Versenyt, amelynek fővédnöke Domonyi László polgármester, védnöke pedig Szedmák Tamás alpolgármester volt.

-Hirdetés-

Március 25-én 521 néptáncos növendék lépett fel a Petőfi Sándor Művelődési Központ színpadán. A minősítő versenyre 21 városból érkeztek csoportok, akik 22 produkcióval álltak a zsűri elé. Az idei évben négy kiskőrösi csapat vehetett részt a minősítő versenyen. A Kiskőrösi SZÓ-LA-M AMI, Kiskőrös Néptáncegyüttes Palánta, Töpörtyűk és Tökmagok csoportja, valamint az Ifjúsági csapat is megmérettette magát a zsűri előtt.

A verseny zsűrizéséről Horváth Katalint, a SZÓ-LA-M AMI néptáncpedagógusát és a program főszervezőjét kérdeztük: –Ez egy anonim verseny volt, ami azt jelentette, hogy a zsűrinek nem volt tudomása arról, hogy kik lépnek majd a színpadra csak a koreográfiák címét és a gyerekek életkorát árultuk el. Így sem a koreográfiát készítő pedagógusról, sem a tánctanárokról nem tudtak a zsűritagok.

Az idei évben egy háromtagú zsűri értékelte a produkciókat, Hegedűsné Farkas Lilla, Husvéth Csaba és Tóth Zoltán személyében. Hegedűsné Farkas Lilla az Örökség a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesületének elnökségi tagja elmondta, hogy náluk a zsűrizés egy kiírás alapján zajlik, melyben olyan szempontok vannak megfogalmazva, mint például koreográfiai megformálás, tánctechnikai felkészültség, színpadi ének, megjelenés. Ezeket szempontokat a zsűri tagjai egységesen nézik.

A versenyt követően a zsűri egy szakmai értékelésre várta a tánccsoportok vezetőit, ahol részletesen kiértékelte a látott produkciókat. – Nekünk zsűrinek az a feladatunk, hogy minden csoportot a maga szintjén tudjunk segíteni, olyan tanácsokkal tudjuk ellátni őket, melyek a későbbiekben fejleszteni tudják a táncosokat. -mondta Hegedűsné Farkas Lilla. 

Horváth Katalin és a zsűri tagjai

Az idei évben a kiskőrösi csoportok kiemelkedő minősítéseket kaptak. A Palánta csoport Lakj jól liba, lakj! című előadásáért és a Töpörtyűk Ügyes Gyurka! című produkciójáért kiemelt arany minősítésben részesültek. A Tökmagok Kend erre, én meg arra! című előadását arany, az ifjúsági csoport Szilágysági táncok című műsorát pedig ezüst minősítésben részesítette a zsűri.

Különdíjat kapott a legjobb koreográfiáért a Töpörtyűk, valamint a legtermészetesebb előadásmódért a Palánta csoport.

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (129 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira