A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség a Föld világnapja alkalmából hat vármegye ügyészei számára szakmai napot szervezett a természetvédelem, állatkínzás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmények aktuális kérdéseiről a Legfőbb Ügyészség, a Nemzeti Nyomozó Iroda, valamint a Kecskeméti Járási Ügyészség nagy szakmai tapasztalattal rendelkező ügyészei és nyomozói részvételével.

„A világ különleges és bonyolult, akárcsak a pók hálója. Ha megérinted egy fonalát, remegése végigfut az összes többi szálon.”

-Hirdetés-

Gerard Durell gondolatébresztő sorai is mottóul szolgáltak a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségen hagyománnyá vált szakmai napok legutóbbi állomásaként megrendezett előadás-sorozatnak. Bács-Kiskun vámegye mellett Pest, Csongrád-Csanád, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye több mint 150 ügyészének – részben online – részvételével megtartott szakmai napon dr. Gyugyi Csilla Bács-Kiskun vármegyei főügyész köszöntőjében hangsúlyozta, hogy természeti értékeink jövő nemzedékek számára való megőrzése mindannyiunk kötelessége, amelyhez szakmailag felkészült, a természetvédelem iránt elkötelezett ügyészek hatékonyan tudnak hozzájárulni.

A természetkárosítás, állatkínzás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével szembeni eredményes fellépés az ügyészség részéről is komplex szemléletet feltételez, ami a büntetőjogi és közjogi szakterületen tevékenykedő ügyészek, továbbá a természetvédelemmel foglalkozó hatóságok és civil szervezetek folyamatos együttműködését igényli. Több előadó – így dr. Ben-Belgacem Anikó járási ügyészségi ügyész, valamint Horváth Ákos r. alezredes – konkrét példákat ismertetve foglalkozott a fokozottan védett egyedek pusztításának okaival, aktuális módjaival, továbbá a bizonyítási nehézségekkel. Választ kaphatott a hallgatóság arra, miből lehet tudni, hogy a vadat nem a feltalálási helyén ejtették el; valamint hogyan végzik a természetvédők az állományfelmérést.

Ábrahám Attila r. őrnagy a hulladékgazdálkodás témakörében gyarapította hasznos információkkal a szakmai közönség ismereteit, beszámolva többek között a hulladékradar applikáció működéséről, az iparbiztonság és a fémkereskedelem bűnözésre hajlamosító tényezőiről, valamint az országhatáron átnyúló, szervezett hulladékszállítás során felmerült legújabb visszaélésekről.

Kapcsolódó cikk
Páhin a vadásztársaság szervezett szemétszedést
Páhin a vadásztársaság szervezett szemétszedést
A helyi vadásztársaság 2023. április 22-én szemétszedést rendezett a TeSzedd akció keretein belül. Reggel regisztráció után, Agárdi Péter, a vadásztársaság...

Dr. Teszár László legfőbb ügyészségi osztályvezető ügyész a vonatkozó jogszabályi környezet ismertetése mellett hangsúlyozta, hogy a környezetért való felelősség nemcsak jogi, hanem erkölcsi és etikai kérdés is, hiszen az élőlények nem képesek önállóan a jogaik védelmére. A természetkárosítás elleni küzdelem területén tevékenykedő szakembereknek éppen ezért egymással együttműködve időben fel kell ismerniük a fellépés leghatékonyabb formáját, azaz az ügyészség kártérítés érdekében történő fellépését, hatósági eljárás kezdeményezését vagy a büntetőjog szigorának érvényre juttatását.

Kecskemét, 2023. április 26.
Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

MEGOSZTÁS
Írta: vira