Bár soha nem voltam napközis, ezzel a finomsággal azért gyakran találkoztam a menzán a kollégiumban. Éppen a héten fedeztem fel a boltban a barnarizsdarát. így nem volt kérdés, hogy kipróbálom a napközis piskóta receptet, természetesen diétás változatban.

NAPKÖZIS PISKÓTA 
(eredeti recept ITT: Szép Csilla/ kifoztuk.hu)

-Hirdetés-

120 g szobahőmérsékletű vaj
25 g Dia-Wellness negyedannyi édesítő
1 biocitrom (leve és reszelt héja is) – egyszerű citromot és szárított héjat használtam
250 g túró (áttörtem)
3 tojás
1 evőanál vaníliakivonat
140 g barnarizsdara
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor

vaj – tepsi kikenéshez (nem használtam, sütőpapírral béleltem ki)

csokoládészósz (csak a felét készítettem el, de ide az egész adagot írom)
1 l csillagtej
2 evőkanál cukormentes kakaópor
50 g 74%-os étcsokoládé
20-40 g barnarizsliszt
10-20 g Dia-Wellness negyedannyi édesítő (1 evőkanállal tettem bele)

A vajat kivettem a hűtőből, és mikor kicsit átmelegedett, akkor alaposan elkevertem benne az édesítőt. Fehéredésig kellene keverni, de nekem ahhoz sosincs elég türelmem. Hozzáadtam sorban a vaníliát, a citrom levét, a héját és a szitán áttört túrót. A tojásokat egyesével kevertem hozzá. Végezetül beleforgattam a barnarizsdarát, szódabikarbónát és sütőport.

Kibéleltem a tepsis  sütőpapírral, majd beleöntöttem a masszát. 180 fokra előmelegítettem a sütőt, és körülbelül 35 percig sütöttem. Tűpróbával ellenőrizve, hogy elkészült-e.

A csillagtejbe folyamatosan kevergetés mellett adagoltam minden hozzávalót. A csokit reszelve. Sajnos én kicsit túltoltam a barnarizslisztet, mert sokáig úgy tűnt, hogy túl híg lesz, de érdemes türelmesnek lenni. Mert az én szószom olyan lett, mint a puding.

A felszeletelt piskótára öntöttem a csokiszószt, és jóízűen megettem egy kockát. Az eredeti recept szerint 25×25 cm-es tepsibe kellett volna sütni. Erre nem figyeltem, így elég lapos lett az enyém. Bár az élvezeti értéken nem rontott. Ha valakinek az igazi, menzás életérzés hiányzik, akkor fontos lehet a tepsi méretét is figyelembe venni.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes és inzulinrezisztens övezetben!

MEGOSZTÁS