Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzata idén harmadszor szervezett Soltvadkerten, a Budapest XI. kerület Újbuda Ifjúsági Táborában német nemzetiségi tábort. Huszonöt résztvevővel indult a tábor „Lépésről lépésre az anyaországban” címmel. Azért ezt a címet választottuk, mert Németország és annak is egy tartománya, Türingia köré terveztük a hét programját.

Az első napon az ismerkedés után Németország földrajza, történelme ill. Türingia megismerése volt a feladatunk. Papíralapú térkép segítségével tanulmányoztuk Németország elhelyezkedését, a szomszédos országokat, a nagyobb folyókat, tavakat, hegyeket és a tartományokat, készítettünk erről egy diaprezentációt is. Ezt követően a két német állam történetét ismertük meg egy rövidfilm megtekintésével: „simplewhow erklärt den Fall der Berliner Mauer”. Közben barkácsoltak is a diákok, filc anyagot használtak a német zászló és címer elkészítéséhez, de készítettek lapbookokat Türingiáról és Stadtlengsfeldről, Kiskőrös testvérvárosáról is.

Németország és Türingia megismerése
-Hirdetés-

A második napon Császártöltésre utazott kis csapatunk, ahol az ottani nemzetiségi önkormányzat tagjai vártak minket. Kézműves foglalkozással telt a délelőtt, ill. a sváb Tájházban ismerkedtek a résztvevők a magyarországi németek történelmével, szokásaival. Délután a táborba visszaérve folytattuk képzeletbeli utazásunkat és ellátogattunk egy film (10 Highlights Thüringen) segítségével Türingiába. A film anyagát később egy feladatlap és képrejtvénynek segítségével dolgoztuk fel. A tartomány még jobb megismerését az előzőekben elkészített lapbookok összehasonlítása segítette elő.

Kézműves foglalkozás Császártöltésen

A harmadik napon megismertük a Szent Erzsébetről szóló sok-sok legenda egyikét, a történetet, mikor Elizabet kenyeret visz titokban a szegényeknek. Elkapják, de a kosárban a kenyér helyett rózsák vannak. Ezt a történetet választottuk a záróműsorunkhoz, ezen kezdtünk el dolgozni. A történetet drámapedagógiai játékkal meg is elevenítettük.

A történetet drámapedagógiai játékkal meg is elevenítették

A negyedik napon összeállítottuk a záróműsort és elkezdtük a próbát. Délelőtt Németország térképét egy a tartományokról szóló dallal puzzle formájában állítottuk össze, valamint egy Türingiáról szóló dalra egy diákunk készített koreográfiát. Pihenésképp saját készítésű könyvecskékben rajzolták meg a csoportok Szent Erzsébet rózsa legendáját. Délután 7 állomásos versenyen mutatták meg a csoportok, mit is tanultak. Az állomásokon Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának tagjai várták és segítették a csapatokat, több állomáson is német anyanyelvű volt a segítő. Este közösen raktunk tábortüzet, sütöttük a szalonnát és a virslit.

Az 5. nap már a készülődés jegyében telt. Készítettük a dekorációkat, gyakoroltuk a táncokat és elkészültünk a jelenettel is.

A hatodik napon vártuk a vendégeket. A résztvevők családjai érkeztek az előadásra, de megtisztelt bennünket jelenlétével Szentgyörgyiné Szlovák Mária, a KEVI Evangélikus Iskola igazgatója is. Nagy izgalommal vártuk a műsort. Mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy megmutathassuk mivel töltöttük a táborban napjainkat. Reméljük műsorunk a vendégeknek is elnyerte tetszését.

Az előadásból egy részlet
Kapcsolódó cikk
A brémai muzsikusok történetét elevenítették fel a táborozók
A brémai muzsikusok történetét elevenítették fel a táborozók
A Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében német nyelvi napközis táborba várták az általános iskola alsó tagozatos gyermekeket a Hagyományok Házában....

A tábort Magyarország kormánya támogatta.

Írta, képek: Kincses Mihályné, Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (49 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira