A csütörtöki kísérőprogramként megrendezésre kerülő aszódi képzőművészek alkotásainak kiállítás-megnyitója után pénteken újabb kulturális elemmel vette kezdetét a kétnapos programsorozat Kiskőrösön.
Kapcsolódó cikk
Aszódi képzőművészek kiállítása alapozta meg a hétvégi sokadalmat Kiskőrösön
Aszódi képzőművészek kiállítása alapozta meg a hétvégi sokadalmat Kiskőrösön
A XXIX. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok kísérőprogramjaként augusztus utolsó napján, csütörtökön 17 órakor kezdődött az aszódi képzőművészek alkotásainak...

Az első napon a Petőfi Sándor Művelődési Központ emeleti galériáján a szlovák alkotótábor festménygyűjteményének kiállítás-megnyitóját tartották. A gyönyörű festményeket méltatta beszédében Szedmák Tamás alpolgármester, aki kiemelte, hogy a városnak nagyon fontos a kulturális értékek ápolása és támogatása.

Szedmák Tamás alpolgármester nyitotta meg a szlovák alkotótábor festménygyűjteményének kiállítását
-Hirdetés-

Az eseményen jelen volt Paulik Antal parlamenti szlovák nemzetiségi szószóló is, aki köszönetét fejezte ki, hogy ennek a kiállításnak Kiskőrös teret adott.

Beszédet mondott Paulik Antal parlamenti szlovák nemzetiségi szószóló is
A nagy hagyományokra visszanyúló Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok programjait az idei évben 29. alkalommal rendezik meg. Az esemény ünnepélyes megnyitója szeptember 1-jén volt, amikor a megjelenteket a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola kamarazenekarának fanfárjával várták.
SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola kamarazenekarának fanfárja

A színpadra a Szivárvány Néptáncegyüttes lépett fel, akik hagyományőrző műsort adtak elő. Az eseményen a Szlovák Népdalkör és Citera Zenekar egy népdalcsokrot adott elő, majd köszöntő beszédek hangzottak el.

A Szlovák Népdalkör és Citera Zenekar is műsort adott a megnyitón

A megjelenteket Domonyi László polgármester köszöntötte és beszédében megemlítette, hogy Kiskőrös több száz éves gyökerekkel rendelkezik, és az itt élők szorgos munkájának köszönhetően fejlődik folyamatosan. Kiemelte az ősöktől örökölt életösztönt, a sok munkát és a szeretet, a közösség összetartó erejét, ami minden nehézségen átsegítette az itt élőket. Beszélt arról, hogy a Petőfi 200 kapcsán rengeteg emlékezetes programot szervezett meg a város, és a Petőfi-kultusz ápolása kiemelt feladata a településnek. A polgármester köszöntötte Jánd, Liptószentmiklós, Margitta, Naszvad, Stadtlengsfeld és Tarnow testvértelepülésekről érkezett küldöttségek tagjait.

Domonyi László polgármester köszöntötte a megjelenteket

Ezt követően dr. György István, a miniszterelnökség területi igazgatásért felelős államtitkára mondott köszöntőbeszédet. Elmondta, hogy 1987 óta viseli Kiskőrös a szőlő és bor városa elnevezést, de ez mellett a kultúrkincseit tekintve is igen gazdag település, és Petőfi Sándor által szinte nincs olyan, aki nem ismerné a város nevét. A vármegye egyik legdinamikusabban fejlődő településének nevezte Kiskőröst. Beszélt arról, hogy a magyar kormány számára kiemelten fontos a helyi közösségek segítése, a határon túli magyarok támogatása.

dr. György István, a miniszterelnökség területi igazgatásért felelős államtitkára megtisztelte jelenlétével az eseményt

A térség országgyűlési képviselője, Font Sándor köszöntőbeszédében elmondta, hogy a járás egyik legnagyobb rendezvénye a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok. Kiemelte, hogy Kiskőrös a vármegyeszékhely, Kecskemét után a legdinamikusabban fejlődő települése. Méltatta az itt élők munkáját, közösségépítő szerepét, ami a további fejlődés záloga lehet.

Font Sándor országgyűlési képviselő
A nyitónapon került sor a ,,Kiskőrös Város Szőlészetéért és Borászatáért” díj átadására is, melyet idén ifj. Kecskeméti János vehetett át Domonyi László polgármestertől.
Idén ifj. Kecskeméti János vehetett át Domonyi László polgármestertől a ,,Kiskőrös Város Szőlészetéért és Borászatáért” díjat

A korábbi évek hagyományainak megfelelően a nagyszínpadon volt a ,,Gondűző” Borlovagrend új tagjainak felavatása. A programot Béleczki Mihály nagymester nyitotta meg, majd Nagy Erzsébet ceremóniamester levezetésével kellett több feladatot teljesítenie az új tagjelölteknek. Sikeres vizsgát tett és a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend tagja lett Kerekesné Péli Gyöngyi, Vörös László, Gyepes Zsolt és Csizmadia Darab József.

A ,,Gondűző” Borlovagrend új tagjainak felavatására is sor került

Mára már hagyománynak tekinthető Kőrösi Tamás festőművész kiállítása szeptember első hétvégéjén Kiskőrösön. Idén ,,Képmesék” című összeállítását tekinthették meg az érdeklődők a Pátria klub emeleti termében.

Kapcsolódó cikk
A természetképek mögött rejlő titkok – Kőrösi Tamás kiállítása vasárnap is megtekinthető
A természetképek mögött rejlő titkok – Kőrösi Tamás kiállítása vasárnap is megtekinthető
Kőrösi Tamás kalocsai festőművésszel már 13. alkalommal találkozhatunk Kiskőrösön, a Szüreti Napok ideje alatt a Pátria emeletén. Sokan vagyunk, akik...
Az este jó hangulatát T. Danny koncertje alapozta meg, akit a New Level Empire zenekar követett a színpadon.
Megtelt a főtér a koncertek ideje alatt

Ezt követően hajnalig tartó mulatozás kezdődött a borutcában, ahol Lali, Anita és Nani biztosította a talpalávalót. Aki az elektronikusabb ütemekre szeretett volna szórakozni, azokat a Jet Caffe Sátor Classic-ba várták a helyi lemezlovasok. 

Két helyszínen, két különböző stílusú zenére szórakozhattak hajnalig az érdeklődők
Kapcsolódó cikk
Pénteken elektronikus, szombaton slágerzenékre bulizhatunk hajnalig a Jet Caffe Sátor Classic jóvoltából
Pénteken elektronikus, szombaton slágerzenékre bulizhatunk hajnalig a Jet Caffe Sátor Classic jóvoltából
Jubileumi bulival vár minden szórakozni vágyót a Jet Caffe Sátor Classic a XXIX. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napokon. 2012-ben...

A rendezvény szeptember 2-án, szombaton is számos programmal várja a kikapcsolódni, szórakozni vágyókat Kiskőrös központjában.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (192 db kép)
MEGOSZTÁS