Az ősz illata számomra az alma, a fahéj és a sütőtök illata a konyhában. A kert még ontja a céklát, így született a mai almás-céklasaláta és a sütemény is.
ALMÁS-CÉKLASALÁTA
(eredeti receptgazda: Hargitai György)
400 g cékla
1 mokkáskanál őrölt kömény
200 g alma
0,5 citrom leve
2 evőkanál 5%-os almaecet
2 evőkanál olívaolaj
0,5 evőkanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
1 kávéskanál só
A céklát alaposan megmosva, héjában tettem fel főzni köménymagos és sós vízben. Amikor megpuhult, levettem a tűzről és hagytam, hogy a saját levében hűljön. Lehűlés után megpucoltam és hosszú, vékony csíkokra szeleteltem. Az almát hasonlóan vékonyra csíkozva kevertem a céklához. Az eredeti recept a citromot kockázva írja, de én inkább csak a kifacsart levét adtam hozzá. Végül a pici só, édesítő, olaj és almaecet került bele. Érdemes pár órát hagyni érni.
ALMÁS-DIÓS KEVERT SÜTEMÉNY
(eredeti recept ITT: Fittl_eszek)
210 g teljes kiőrlésű búzaliszt
90 g finom búzaliszt
50 g Dia-Wellness negyedannyi édesítő
1 csomag vaníliás xillit
1 csomag sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
100 g durvára vágott dió
4 tojás
1,5 dl olivaolaj
2 darab alma
A szárazanyagokat összekevertem. A diót apróra vágtam. A négy tojást pedig az olajjal együtt felvertem. Majd mindent alaposan összekevertem. Én picit száraznak találtam. Valószínűleg azért, mert csak 1 almát tettem bele. Ezért adtam hozzá még egy deciliter cukormentes mandulatejet is. Ez nyugodtan elhagyható, ha elég az alma. Sütőpapírral bélelt őzgerincformaszerű tepsibe sütöttem előmelegített sütőben.