Leköszön alpolgármesteri tisztségéről Szedmák Tamás

Kiskőrös életét meghatározó, izgalmas és tartalmas 5 év után elköszön alpolgármesteri tisztségéről Szedmák Tamás önkormányzati képviselő. 2006 és 2010 között külső bizottsági tagként tevékenykedett az Ügyrendi és Összeférhetetlenségi Bizottságban, majd 2010 és 2014 között először szavazták meg képviselőnek a 7-es számú választókörzetben és a Művelődési és Közoktatási Bizottság tagjának, míg 2014-ben a bizottság elnökének választották. Domonyi László polgármester felkérésére és a képviselő-testület egyhangú szavazata alapján az elmúlt 5 évben alpolgármesteri feladatokat látott el Kiskőrösön. Idén már negyedik ciklusát kezdheti meg a 7. számú választókörzet képviselőjeként, valamint a Kulturális, Turisztikai és Sport Bizottság új elnökeként folytatja munkáját a képviselő-testületben. Az alpolgármesteri tisztség velejáróiról, az elmúlt 5 év eseményeiről és jövőbeli terveiről kérdeztük Szedmák Tamás leköszönő alpolgármestert.

-Hirdetés-

Mivel foglalkozik egy alpolgármester?

Törvény szerint a településeken a polgármester munkáját segítő, helyettesítési feladatokat végzi alapértelmezetten egy alpolgármester. Kiskőrösön és a hasonló nagyobb településeken annyi minden történik, hogy nem tud mindenhol jelen lenni a polgármester, legyen az akár egy rendezvény, akár valamilyen hivatalos ügy, ezért általában a településeken meg szokták osztani ezeket a feladatokat. Nyilván a fő felelősség mindig a polgármesterre és a képviselő-testületre hárul, de vannak olyan részfeladatok, vagy olyan eseti dolgok, amelyekkel meg szokta bízni a helyettesét, hogy intézze, legyen az akár egy hivatalos tárgyalás, akár egy rendezvény megnyitója, akár eseményeken való részvétel. Természetesen, amikor a polgármester szabadságon van, akkor ő intézheti azokat az ügyeket, amik arra az időszakra esedékesek, de minden esetben a polgármesterrel előzetesen egyeztetve azt.

Kapcsolódó cikk
Megalakult Kiskőrös új önkormányzata – Szedmák Tamás az új alpolgármester
Megalakult Kiskőrös új önkormányzata – Szedmák Tamás az új alpolgármester
A kiskőrösi képviselő-testület alakuló ülését ma délután 14 órai kezdettel tartották meg a Városháza Dísztermében, ahol 13 napirendi pontot tárgyaltak...

Hogyan emlékszel vissza arra, amikor a polgármester felkért erre a pozícióra? Szerinted miért téged választott?

Kiskőrös életében ez egy elég speciális 5 év volt. Az előző alakuló ülésen, még 5 évvel ezelőtt, erről beszéltünk, hogy nagyon sok mindenre készült a város már abban az időszakban is. Nagyon sok változást tervezett, és ehhez a munkához az alpolgármesteri munkát rendelte az akkori testület. Az egyik ilyen a Petőfi 200 Emlékév előkészítése és lebonyolítása volt, ami az előző 2023-as évben sikeresen le is zárult. Éppen véget ért a Kiskőrös 300 Emlékév 2019-ben, és már azonnal elkezdtünk készülni, illetve gondolkozni a 2022/23-as évben esedékes Petőfi 200 Emlékévre. A városunk identitásának egyik alapja a Petőfi-kultuszhoz való viszonyunk, nagyon sok mindent köszönhet a város annak, hogy itt született Petőfi Sándor. A másik pedig, hogy nagyon sok változást terveztünk a kulturális intézményrendszer, a Művelődési Központ működésével, illetve kicsit hozzá kapcsolódóan a helyi nyilvánosság, a média átszervezésével kapcsolatban. Korábban Kiskőrösnek volt egy újságja, a Kiskőrösi Hírek, ami a mai napig megjelenik és minden háztartásba ingyenesen eljuttatjuk, de terveztük, hogy üzemeltetni fogjuk a Kiskőrös Televíziót és a rádiót. Akkoriban magántulajdonban lévő médiafelület volt a tévé és a rádió. Csányi József, a korábbi tulajdonos, jelezte felénk, hogy nyugdíjba vonul és szeretné eladni a Kunság Média Nonprofit Kft-t. Neki is fontos volt, hogy amit évtizedek alatt épített, az ne süllyedjen a semmibe, ezért megkereste a polgármestert, hogy esetleg van-e szándéka az önkormányzatnak ezekkel a médiafelületekkel kapcsolatban. Úgy döntött az előző testület, hogy megvásárolja ezt a céget, ami a tévét és a rádiót üzemelteti, így az újságunk kiegészült egy helyi televízióval és egy rádióval. Emellett arról is döntött a testület, hogy ezeknek a koordinációját egy alpolgármesteri feladathoz rendeli, az én személyemben. Van múltam ezen a területen, így a kommunikáció és a nyilvánosság közel áll hozzám. Nagyon sok közösségi médiafelületet hoztunk létre, ezeket kezeltük, ezeken kommunikáltunk. Több próbálkozásunk volt rendezvényszervezés terén is, például 5-6 évvel ezelőtt megrendeztük a Kiskőrös Fesztet, és a 5 alkalommal tartottuk meg a Petőfi Kulturális Fesztivált, jóval korábban pedig közel egy évtizedig működött a Pátria Klub nevű fijúsági szórakozóhely Kiskőrösön. Ezek nagyon jól sikerült, nagyon népszerű, nagyszabású, több napos rendezvények voltak, így ebből adódott, hogy van közöm a rendezvényekhez és a kulturális eseményekhez. Végül így állt össze, hogy mint Szedmák Tamás alpolgármesternek a feladata volt az előző 5 évben ezeknek a koordinálása a Petőfi 200 Emlékévben.

Milyen nehézségekkel, kihívásokkal kellett szembenézned a munkád során ebben az időszakban?

Voltak nagyon nagy terveink, de azért voltak váratlan fejlemények is ebben a ciklusban, amire senki sem számított. Az egyik ilyen a Covid-járvány volt, amikor 2 teljes éven át szinte semmit nem lehetett csinálni, nem tarthattunk rendezvényeket, eseményeket. Ehhez kapcsolódóan például a már átvett és általunk üzemeltett médiafelületeket sem tudtuk úgy üzemeltetni, mert nem volt nagyon miről tudósítani, hiszen nagyon kevés nyilvános dolog történt, amiről beszámolhattunk volna. Természetesen a Coviddal kapcsolatos bejelentések, helyi döntések, országos döntések kommunikációját tudtuk biztosítani. Nekem az volt a célom, hogy ne csak heti, hanem napi szintű hírszolgáltatást tegyünk lehetővé. Annyi minden történik Kiskőrösön minden téren, például sport, kultúra, gazdaság, városvezetés, fejlesztések szempontjából, hogy egészen biztosan meg lehet tölteni ezekkel egy napi híradót, ami idővel valóra is vált. Ahogy véget ért a Covid és visszatértek a rendezvények, úgy egyre több esemény történt, amiről be lehetett számolni. Úgyhogy a ciklus közepétől, gyakorlatilag 2022-től, már nagyjából visszaállt az a rend, ami alapján már a médiafelületeinket is meg tudtuk tölteni tartalommal, és egy kicsit meg tudtuk újítani a megjelenést, illetve a hírmennyiséget, ami korábban jóval kevesebb volt.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb rendezvénye a Petőfi 200 Emlékév volt. Ennek kapcsán milyen rövid és hosszú távú terveket sikerült megvalósítani?

Amikor Polgármester Úr felkért erre a feladatra, hogy legyek az alpolgármester, akkor megbeszéltük, hogy nem csak egy sima helyettesítési feladatról van szó, hanem konkrétan a Petőfi 200-nak kellene az előkészítését és a koordinálását ellátnom. Nyilván vele egyeztetve, de kellett valaki, aki napi szinten csak ezzel foglalkozik, hogy haladjanak az ügyek előre. Akkor én annyit kértem, hogy hadd gondolkodjak abban, hogy nagy dolgokat csináljunk. Én szeretek mindig nagyban gondolkodni, és Kiskőrösben látom azt, hogy teljesen alkalmas arra, hogy nagyszabású dolgokkal mutassunk be a nagyvilágnak. Nagyon sokat fejlődött a városkép az elmúlt 18 évben, tehát nincs szégyenkezni valónk a tereinkkel, a közterületeinkkel kapcsolatban.

Kapcsolódó cikk
Munkában a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság – zajlik a Petőfi 200 Emlékév terveinek előkészítése
Munkában a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság – zajlik a Petőfi 200 Emlékév terveinek előkészítése
2020 októberében alakult meg a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság, melynek tagjai január 11-én tartották meg idei elő ülésüket a Petőfi...

Azt szerettem volna, hogy jöjjenek ide sokan, és nekik mutassuk is meg a várost. Nem csak a Petőfis dolgainkat, hanem ha már itt vannak az emberek, akkor nézzenek meg mindent Kiskőrösön, a környéken. Emiatt gondolkodtunk abban, hogy legyenek időszakos látnivalók és maradandóak is. Kiállítások, verspadok, mesepadok, világítós 3D-s kiállító oszlopok a Luther sétányon – ezeket időszakos látnivalónak szántuk. Így is lettek megtervezve, illetve műszakilag megalkotva, hogy ezt az egy-másfél évet kibírják. Mindenképpen szerettünk volna maradandó emlékeket is, mint például a Petőfi Szülőház mellett található emlékfal, az új Petőfi zsánerszobor, az emlékkapu, egy új műfordító szobra és természetesen nagyszabású, fesztiváljellegű rendezvényeket is terveztünk. A Petőfi-vonalat is megújítottuk, a régi korhadt facsíkokat kicseréltük ezekre a sárga színű csíkokra amelyeket mindenki láthat. Ha ezen vonal mentén végighaladunk, akkor az összes Petőfi-emlékhelyet megtalálhatjuk a városközpontban. Készítettünk hozzá szép lemezből információs oszlopokat minden állomásnál, ahol el tudjuk olvasni az egyes emlékhelyek történetét vagy meg tudunk nézni egy rövid, 2 perces kisfilmet, ha telefonunk segítségével beolvassuk a hozzá tartozó QR-kódot. Ez nem csak Petőfihez kapcsolódik, nyilván van egy 15 perc alatt végig járható Petőfis rész, de összesen majdnem 30 helyen van a városközpontban ilyen Kiskőröshöz kapcsolódó érdekesség emlékhelyek, szobrok, műemléképületek mellett. A leglátványosabb és legkomolyabb változtatás a Szülőház felújítása és egy új kiállítás megnyitása volt, illetve az Emlékmúzeum felújítása. Ott is egy gyönyörű, új kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, ami szerintem a következő 2-3 évtizedben is egy folyamatosan látogatható érdekes, minőségi látnivaló lesz. Szerencsére mindent sikerült megvalósítanunk, amit tervbe vettünk. Évtizedes maradandó hagyatéknak pedig a rövidesen megépülő új kulturális központ és rendezvénytér lesz, amelyet kapunk a Kormánytól a következő években, mert ez is egy eldőlt kérdés már.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrös a Petőfi 200 Emlékév fényében
Kiskőrös a Petőfi 200 Emlékév fényében
Szedmák Tamás, a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság ügyvezető alelnöke számolt be a bicentenáriummal kapcsolatban eddig megvalósult helyi eseményekről, programokról, fejlesztésekről,...

Mi volt a legkedvesebb emléked az 5 év alatt alpolgármesterként?

Kettő dolog is van, az egyik kapcsolódik csak inkább az alpolgármesterséghez. Az első, hogy nagyon szeretem a kreatív, új dolgokat, ami szép és látványos. Szeretek olyat csinálni, aminél úgy érzem, hogy tetszik az embereknek. Például ezek a látványosságok, a verspadok, a mesepadok, az emlékfal, a Petőfi-vonal, az applikációs játékok és minden, amit kitaláltunk. Mi rengeteget járjuk az országot, ahol valamilyen újdonság megnyílik vagy akár fesztiválokra is elmegyünk. Nagyon szeretek megnézni új dolgokat, hogy hogyan oldottak meg egy technikai dolgot, egy látványelemet.

Kapcsolódó cikk
3D szabadtéri kiállítással, verspadok kihelyezésével készülnek az októberi Petőfi Ünnepre
3D szabadtéri kiállítással, verspadok kihelyezésével készülnek az októberi Petőfi Ünnepre
A Petőfi Ünnep nyitányaként október 14-én pénteken nyílik meg az a 3D szabadtéri kiállítás Kiskőrösön a Luther sétányon, mely Petőfi...

Én eredetileg az építőiparból jöttem, tehát van tudásom/tapasztalatom műszaki területen, így el tudom képzelni, hogy technikailag és műszakilag hogyan tudjuk mi ugyanezt megcsinálni ugyanolyan minőségben Kiskőrösön, csak éppen mondjuk harmadannyiból. Én nagyon jó kapcsolatot ápolok itt Kiskőrösön a vállalkozókkal is, akik akár ilyen kreatív területen vagy valamilyen műszaki területen dolgoznak. A Petőfi emlékévben nagyon jól össze tudtuk hangolni a helyi vállalkozókkal ezeket a látványos dolgokat, feladatokat és az ebből adódó kivitelezések megvalósításait. Ezek teljesen egyediek, tehát nem lehet megrendelni őket katalógusból.

Petőfi Emlékfal kialakítása

A másik örömteli dolog volt, hogy rendkívül sok kiskőrösit sikerült személyesen is megismernem, akiket korábban legfeljebb csak látásból ismertem, ez alatt az öt év alatt, úgyhogy több mint ezer olyan személy van, aki kiskőrösi és újként jött be az életembe és szerintem ez egy nagyszerű dolog. Tavaly január óta el is kezdtünk egy új közösséget építeni, a Kiskőrösért Klubot, amibe keresem azokat a személyeket itt Kiskőrösön, akik aktívan próbálnak valamilyen ügyért tenni a városban. A Petőfi 200 kreatív dolgai a nagy rendezvényekkel és a rengeteg megismert ember, nekem ezek jelentették a legtöbbet, úgyhogy én nagyon hálásan gondolok erre az öt évre.

Volt olyan az elmúlt években amelyre kifejezetten szomorúan emlékszel vissza?

Sajnos az elmúlt években több ilyen is volt. Az egyik ilyen Gmoser András képviselőtársam váratlan halála két és fél évvel ezelőtt. Nem tudom lehet-e borzasztóbb annál, mint amikor az ember a legjobb barátja temetésén mondja az emlékbeszédet a fél város jelenlétében. Hasonlóan szomorú eset volt Markó Ferenc, képviselőtársunk halála is. Frédi bácsival rendkívül sokat dolgoztunk az elmúlt 20 évben a város kézéletében, a helyi jobboldal összefogásában, nagyon sokat segített nekem tanácsaival a közéleti munkám során, és úgy gondolom másoknak is.

A Covid járvány sok tervezett kezdeményezést is meghiúsított. Például, hogy 2020-ban volt a legújabb kori magyar önkormányzatiság 30. éves évfordulója, amelynek megünneplésére egy nagyszabású ünnepi rendezvényt terveztünk 2020 telén. Meg is szerveztük, az összes jelenlegi és egykori önkormányzati képviselő, hivatalnok, intézményvezető meghívását, készítettünk is egy dokumentumfilmet az 1990-2020 közötti időszakról, arról, hogy városvezetés szempontjából mi minden történt Kiskőrösön. Azonban a járványhelyzet miatt le kellett mondani az eseményt. A filmet végül a Kiskőrös televízióban mutattuk be egy stúdióbeszélgetés keretében.

 Most leköszönsz az alpolgármesteri címről. Miért alakult ez így?

Öt évre szól a megbízatása egy alpolgármesternek, tehát nincs jogfolytonosság. A képviselő-testület tagjai közül választ a testület alpolgármestert, akinek 5 évre szól a mandátuma. Mondjuk, ha engem nem választottak volna meg újra most képviselőnek, akkor nem is kerültem volna szóba. Ez is benne van a pakliban. Mi így beszéltük meg polgármester úrral annak idején, hogy erre az 5 évre választanak meg a média és a Petőfi 200 miatt, ami végül meg is valósult. Aztán úgy alakult az életem, hogy szívesen folytattam volna, Polgármester Úr viszont úgy döntött, hogy másik alpolgármesterrel próbálná meg a most következő ciklust, lehetőséget adva egy jóval tapasztalatlanabb, egészen fiatal képviselőnek, hogy kipróbálja magát.  Nem egy világvége ez, ilyen fiatalon én is nagyon örültem volna ha ilyen megtisztelő felkérést kaptam volna. Nyilván megyek tovább a saját utamon, ugyanúgy fogom építeni a dolgaimat, a közösségeket, a körzetemet, sőt, még vannak elképzeléseim városi szintű nagy dolgokkal kapcsolatban is a következő években. Úgyhogy szépen tudunk együtt dolgozni így is.

Szerinted mi tesz valakit jó alpolgármesterré, milyen képességek, kompetenciák kellenek hozzá?

Én úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy valaki jó képviselő majd vezető legyen, azért kell legalább két teljes önkormányzati ciklus, ez csak a saját tapasztalatom. Az első önkormányzati ciklus azzal telik el, hogy kicsit kiismered magad az egész rendszerben, megismernek a lakosok. Az csak egy dolog, hogy a többség megválasztott, de azért a lakosok többsége nem biztos, hogy ismer, illetve én például az első ciklusomban nagyon sokat küzdöttem azzal, hogy akik nem engem támogattak, azoknak nagyon nehéz volt megszereznem a bizalmát. Az első ciklus során az ember kiismeri magát, megismeri a lakosait, megismeri azokat a hivatali utakat, hogy hogyan tud elintézni akár egy fűnyírást vagy fanyesést. Megismeri, hogy kik azok a lakosok az egyes utcákban, akikre támaszkodni lehet, amikor segítségre van szüksége. A második ciklusban már hatékonyabban tud dolgozni. Ha van egy ügy, akkor már konkrétan lehet tudni, hogy szolgálati út szempontjából kiket kell megkeresni, ki tud tanácsot adni, hogy egyáltalán merre indulj el, hogy gyorsabban haladjanak a dolgok. Úgy gondolom, hogy az első két ciklus után már esetleg az ember a körzetén kívül is egy picit el tud gondolkozni a város ügyeivel kapcsolatban.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

A testületben a Kulturális, Turisztikai és Sport Bizottság elnökeként folytatom a munkámat, Szabó Adrián képviselőtársammal és Fodor Tamás tanár úrral, külsős bizottsági taggal. A város sport életére és kulturális életére is szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani, és segíteni azokat a szervezeteket, akik ezen a téren tevékenykednek. Nyilván a saját körzetemnek is megvannak a dolgai, ott most egy nagyon komoly beruházás fejeződik be éppen, a vasútépítés. A Segesvári utcai vasúti átjárótól egészen a Madách utcáig teljes mértékben az én körzetemet érinti a vasúti beruházás. Már most is lehet látni, hogy mennyit változott az az egész terület, hiszen korábban nagyon elgazosodott, elhanyagolt rész volt ez a vasúti terület, és ezt most sikerült szépen rendbe hozni. Ha készen lesz a vasút, akkor majd szeretném, hogy a vasútállomás környéke is szép, rendezett, parkos, igényes környezet legyen. Illetve van 1-1 utca, ahol még adósak vagyunk járdafelújításokkal, járdaépítésekkel, mert nem lett befejezve. Én úgy gondolom, hogy a következő ciklus végére, ami lakossági igény volt az utóbbi időszakban, azt szerintem meg tudjuk valósítani. Vélhetően, ha minden igaz, akkor 5 év múlva akár száz lakással is több lesz csak ebben a körzetben. Ez egy izgalmas időszak lesz.

Kapcsolódó cikk
Szedmák Tamás: „Az elmúlt 14 évben nagyon sok fejlesztést kapott a 7. számú választókerület Kiskőrösön”
Szedmák Tamás: „Az elmúlt 14 évben nagyon sok fejlesztést kapott a 7. számú választókerület Kiskőrösön”
Szedmák Tamás 2010 októbere óta önkormányzati képviselő a 7. számú körzetben, amely tulajdonképpen a vasútvonal két oldalán helyezkedik el, külterületi...

Én hálás vagyok ezért az öt évért polgármesternek is és a testületnek is, hogy megválasztottak. Úgy érzem, hogy ahhoz képest, amit megbeszéltünk, hogy mit várnak el tőlem, elvarratlan szál nincs, tehát amire lehetőségünk volt, az megvalósult és úgy gondolom, jól jött ki belőle a város. Nagyon sok értékes embert megismertem, leginkább Kiskőrösön, de országosan is. Számomra ez egy nagyon tartalmas időszak volt. Most egy új korszak kezdődik, ugyanúgy folytatom a közösségépítést a városban, ugyanúgy vannak elképzeléseim akár a fiatalok irányába, akár a rendezvények irányába, akár a várostörténettel kapcsolatos kutatások vagy kiállítások vonatkozásában.

Ha végezünk ezekkel az előbb elmondott tervezett dolgokkal, akkor 5 év múlva egy sokkal komolyabb feladatra is akár szívesen vállalkozok majd jelen állás szerint.

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (62 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira