Szedmák Tamás, a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság ügyvezető alelnöke számolt be a bicentenáriummal kapcsolatban eddig megvalósult helyi eseményekről, programokról, fejlesztésekről, és egy kis bepillantást engedett az idei év terveibe is.
Szedmák Tamás, a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság ügyvezető alelnöke

Márciusi forgatag

2022. március 15-ei hétvégével kezdődött meg Kiskőrösön a Petőfi 200 Emlékév. Erre az alaklomra egy kétnapos ünnepi rendezvénysorozattal, a Márciusi forgataggal készültünk. Országos sajtótájékoztatót tartottunk, az akkori EMMI Kultúráért Felelős államtitkára, Fekete Péter tisztelt meg minket a jelenlétével a teljes országos sajtó kíséretében. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés részéről Rideg László elnök úr volt jelen, ahol a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság bemutatta a tervezett programjait, újdonságait a szülőház előtt. A kiskőrösi programokat 2023. október 17-éig harangoztuk be, amelyek nagy része már megvalósult.

Kapcsolódó cikk
Megnyitották a Petőfi 200 Emlékévet
Megnyitották a Petőfi 200 Emlékévet
Kiskőrös Városháza dísztermében 2022. március 14-én sajtótájékoztatót tartottak, hogy a mai nappal induló Petőfi emlékév megnyitóján ismertessék az előttünk álló...
-Hirdetés-

2022. március 14-15-ei hétvégén nagyon szép idő volt, kedvezett nekünk az időjárás is. Ekkor mutattuk be először a verspadot, a versautomatát, valamint koncertet, kulturális programokat is szerveztünk. Igyekeztünk a helyiek és a térség lakosainak valamennyi érdeklődési körét kielégíteni. A fiataloktól az idősebb korosztályig próbáltunk mindenkit megszólítani. Úgy gondolom, hogy ez egy jó kezdet volt.

Ezzel párhuzamosan elkezdődtek az infrastrukturális beruházások.

Márciusban a szülőház épülete a felújítás kellős közepén volt. Nem sokkal korábban fejeződött be a múzeum irodaépületének és az emlékmúzeum energetikai felújítása. Készült egy-egy új állandó kiállítás is a szülőház épületében, valamint az emlékmúzeumban. Ezek a „7 év”, és a „Költőnek szült anyám”.

Kapcsolódó cikk
Új állandó kiállítások nyílnak Petőfi születésének 200. évfordulójára
Új állandó kiállítások nyílnak Petőfi születésének 200. évfordulójára
A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum a Petőfi 200 Emlékévre két új állandó tárlatot hozott létre. A „Költőnek szült anyám” című...

A tavaszi-nyári hónapokban a szabadtéri fejlesztések is elindultak. Megtörtént a Petőfi vonal rekonstrukciója, a Szoborpark környezete is megújult, illetve a Petőfi Szülőház környékén sok esztétikai fejlesztés valósult meg.

Kapcsolódó cikk
Új emlékhely és szoboráthelyezések zajlanak Kiskőrösön
Új emlékhely és szoboráthelyezések zajlanak Kiskőrösön
A Petőfi Emlékév kapcsán és Kiskőrös várossá nyilvánításának 50. évfordulója alkalmából számos fejlesztést, felújítást végzenek Kiskőrös központjában a Petőfi téren,...

Az ideiglenesnek szánt látványosságok háttérmunkái, fejlesztései is elindultak. Mint például a Petőfi Sándor életét bemutató szabadtéri 3D kiállítás, a  verspadok végleges verziója, a János Vitéz parkban található mesepadok fejlesztése, gyártása, amelyhez egy mobiltelefonos applikáció is fejlesztésre került. A legnagyobb munka a digitális várostörténeti túraútvonal megvalósítása volt. Igaz, hogy ehhez túl sok tárgyi eszközt nem kellett fejleszteni, hiszen „csak” néhány fémtáblát kellett legyártatni, de a 27 állomás tábláinak a grafikai tervezése és a hozzájuk tartozó rövidfilmeket el kellett készíteni, ami bemutatja az emlékhelyeket.

Kapcsolódó cikk
Digitális Várostörténeti Túraútvonalon keresztül ismerhetjük meg Kiskőrös nevezetességeit
Digitális Várostörténeti Túraútvonalon keresztül ismerhetjük meg Kiskőrös nevezetességeit
Október 14-től a Petőfi Ünnep első napjától járhatjuk végig a Várostörténeti Túraútvonalat Kiskőrös központjában. Az újabb látványosság kapcsolódik egy másik...

Petőfi Ünnep

Ezt a sok-sok újdonságot, ami Kiskőrösön megvalósításra került egy nagyszabású és színvonalas ünnepség keretében lepleztük le 2022. október 14-16-ai hétvégén, a Petőfi Ünnep elnevezésű rendezvénysorozaton, ami a sztéléavató ünnepség köré lett szervezve. Amikor 2021-ben történelmi emlékhellyé nyilvánították a szülőházat, a Nemzeti Örökség Intézet bizottságával történt egyeztetés, miszerint 2022. októberében lesz hivatalosan átadva Kiskőrösnek ez a cím és a sztélé.

Kapcsolódó cikk
Petőfi Ünnep Kiskőrösön – Elindult a kulturális rendezvénysorozat
Petőfi Ünnep Kiskőrösön – Elindult a kulturális rendezvénysorozat
A Kiskőrösön található Petőfi Sándor szülőházat Magyarország Kormánya történelmi emlékhellyé nyilvánította. A cím elnyerése mellé egy sztélét adományozott a Nemzeti...

Nagyon sokan eljöttek a kiállításmegnyitókra, a színházi előadásra, és a koncertekre is. Különösen nagy öröm volt számunkra, és megtisztelő, hogy a teljes kulturális vezetés, aki a Petőfi 200 Emlékévvel kapcsolatban kormányzati szinten tevékenykedik, megtisztelte jelenlétével Kiskőröst. Mint például Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, és a minisztériumból is nagyon sokan eljöttek. Nagy figyelem középpontjába került Kiskőrös, ami azóta is tart.

Kapcsolódó cikk
A Petőfi Ünnep kulturális rendezvénysorozat második napja
A Petőfi Ünnep kulturális rendezvénysorozat második napja
Sztélét kapott a történelmi emlékhellyé nyilvánított kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház, valamint két új kiállítás került megnyitásra a Petőfi 200 emlékév...

Petőfi Szilveszter

Ezt követően került megrendezésre a nagy sikerű, háromnapos Petőfi Szilveszter. Eredetileg, évekkel ezelőtt ezt az alkalmat szántuk az események kezdő időpontjának, de a parlamenti határozat, és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat előrelátása miatt hamarabb elkezdődött az emlékév programsorozata.
A 2022. december 30-31 és 2023. január 1-e közt a Városi Sportcsarnokban megszervezett kulturális rendezvények telt házzal került megvalósításra. Miklósa Erika operaénekes, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, Boldoczki Gábor Kiskőrösről származó világhírű trombitaművész lépett fel, természetesen a kiskőrösi Szilveszter Társulat színházi előadása, és a nagy hagyományokra visszatekintő Újévi hangverseny sem maradt el, amit Kiskőrös Város Fúvószenekar nyújtott. Ez utóbbi program rendhagyó módon szintén a sportcsarnokban került megrendezésre, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen tág lehetőségeket biztosított látványban, és a közönség befogadóképesség terén egyaránt.

Országos figyelem középpontjában Kiskőrös

Az eddig megvalósult, említett három nagy rendezvényről nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, és az országos sajtóban is megjelentek. Az előző hétvégén Kiskőrösön járt a Kossuth Rádió, ami másodszor jelentkezett be városunkból egész napos országjáró turné keretében, ahol a Petőfi 200 Emlékév volt a fő téma. De Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója, és Domonyi László, Kiskőrös polgármestere is számos országos médiába kapott meghívást, ahogy jómagam is több helyen nyilatkoztam már a témában, akár határon túli sajtónak is. Elmondható, hogy nemcsak magyarországi de határon túli, Kárpát-medencei figyelem kíséri Kiskőröst. Ennek is köszönhető, hogy az általunk szervezett eseményekre az érdeklődők száma magasnak mondható. Bízunk benne, hogy ez a tavaszi-nyári hónapok során folytatódik.

Kapcsolódó cikk
Országjáró (képekkel): Kiskőrös-Petőfi 200 Emlékév
Országjáró (képekkel): Kiskőrös-Petőfi 200 Emlékév
Mint arról korában már beszámoltunk, 2023. január 14-én szombaton Kiskőrösről jelentkezett a Kossuth Rádió „Országjáró” című műsora, melyben közel ötvenen...

Az előző hónapok elég megterhelőek voltak a szervezőknek, hiszen átlagosan három havonta követték egymást a nagyobb, több napos rendezvények Kiskőrösön. Volt egy két éves covid időszak, amit eredetileg arra szántunk, hogy felkészüljünk rendezvény szervezési tudás gyarapítással és ötleteléssel is, ami sajnos elmaradt. Így gyorsan kellett megszervezni az eseményeket, programokat, az ötleteket megvalósítani. De ha végül sikeres egy rendezvény, akkor ellensúlyozza a fáradságot, a belé fektetett energiát. Megérte az a sok munka, amit előző évben végeztünk, és én személy szerint nagy lelkesedéssel várom az idei folytatást.

Kapcsolódó cikk
Munkában a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság – zajlik a Petőfi 200 Emlékév terveinek előkészítése
Munkában a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság – zajlik a Petőfi 200 Emlékév terveinek előkészítése
2020 októberében alakult meg a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság, melynek tagjai január 11-én tartották meg idei elő ülésüket a Petőfi...

Az a célunk, hogy a Petőfi 200 Emlékévben az országos figyelmet Kiskőrös felé fordítsuk, sikerült. Persze voltak nagyobb álmok is, amik gazdasági okokból és időhiány miatt nem valósultak meg, de így is sok mindent sikerült megszervezni, megvalósítani, felújítani, amit terveztünk. Illetve vannak még folyamatban lévő dolgok, mint pl.: a Petőfi emlékkapu, vagy a Petőfi Szülőház ismert látogatóit bemutató emlékfal. Ezekről nem mondtunk le, csak a tervezési és gyártási időintervallum hosszabb, így még gyártás alatt vannak.

Kapcsolódó cikk
A Petőfi 200 Emlékévben számos fejlesztés valósult meg Kiskőrösön – év végéig elkészül az Emlékkapu is
A Petőfi 200 Emlékévben számos fejlesztés valósult meg Kiskőrösön – év végéig elkészül az Emlékkapu is
A Petőfi bicentenáriumi évnek állít emléket a Petőfi 200 Emlékkapu, mely átadására 2022 decemberében kerül majd sor. A tervezési, valamint...

2023-as év tervei

Idén tervezünk még egy nagyszabású rendezvényt, mely 2023. március 14-15-én kerül megrendezésre. Egyelőre annyit mondhatok erről a hétvégéről, hogy az első napra egy piros-fehér-zöld fénnyel világító flashmobot szeretnénk szervezni a városközpontba, amellyel elsősorban a fiatalokat szeretnénk megmozgatni, a márciusi ifjakat felidézve. A Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Iskola szervezésében lesz a Petőfi Sándor nevét viselő oktatási intézmények találkozója. Március 15-én, a nagy ünnepi műsort követően egy nagyszabású, hazánkban sikeres zenekar koncertjével készülünk, akiket egyelőre nem szeretnék felfedni. 

Rendezvények terén egyelőre márciusig látunk előre, de még ki tudja mit hoz a jövő, októberig még elég sok minden történhet.
Úgy gondolom, hogy ez egy jó és izgalmas időszak a város életében.

MEGOSZTÁS