A covid-19 vírus okozta járványhelyzet miatt az advent, a várakozás időszaka jóval csendesebb lesz, mint az elmúlt években. Néhol a karácsonyi dekoráció elhelyezésével, máshol pedig online rendezvényekkel próbálnak meg idén karácsonyváró hangulatot teremteni.

Cikkünkben összegyűjtöttük a Kiskőrösi Járás településeit, hogy megmutassuk nektek, a nehézségek/szigorítások ellenére is lelkesen készülnek az idei karácsonyi ünnepkörre. 

AKASZTÓ

Forrás: Facebook
„Csalj mosolyt egy kisgyermek arcára!”
Csatlakozz és szerezz örömet egy akasztói gyermeknek azzal, hogy csokoládét, cukorkát, plüssállat figurát vagy bármilyen játékot elhozol a művházba, december 17-ig! Ne csomagold be, mert egy nagy asztalra tesszük ki az összes ajándékot december 19-én, szombaton, Falukarácsonykor és a gyerekek maguk választhatják ki belőle, amit a legjobban szeretnének! Kérünk, csak olyan jó minőségű játékot hozz el, amit Te is szívesenTe is szívesen adnál a saját gyermekednek! Támogató Szülők segítenek majd az ajándékok osztásában. Az ajándék minden gyermeknek jár, aki december 19-én szombaton eljön a művelődési házba!
—  olvasható az Akasztói Művelődési Ház közösségi oldalán. 
 
Kapcsolódó cikk
A szigorítások ne szegjék kedvünket! Adventi játékra hív az Akasztói Művelődési Ház
A szigorítások ne szegjék kedvünket! Adventi játékra hív az Akasztói Művelődési Ház
Ma jött a hír, hogy szerdától újabb szigorításokat vezetnek be hazánkban is. A koronavírus járvány soha nem látott számokat produkál,...
Forrás: Facebook
-Hirdetés-

2020-ban, rendhagyó módon nem személyesen adta át a Mikulás az ajándékokat Akasztón a gyerekeknek, hanem elrejtette azokat a település utcáiban. 

Legyen Tiéd a legszebb, legfinomabb AKASZTÓI MÉZESKE!
Mézeskalács sütő versenyre hívunk! Idén sajnos elmarad a közös sütés Veletek, azonban az alkotás élménye megmarad. Készíts otthon mézes tésztából formázott, feldíszített sütit és juttasd el a Faluházba december 11-ig! (Hétköznaponként 8-16 óráig.) A legszebb, legötletesebb készítők díjazásban részesülnek! A versenyre minden korosztály jelentkezhet!” – olvasható az Akasztói Művelődési Ház közösségi oldalán. 

BÓCSA

Forrás: Facebook

Bócsán is csatlakoztak a „Világító Adventi Ablakok” kezdeményezéshez, ugyanis december 1-től 23-ig az ablakok díszítése, és felfedezése segít abban, hogy igazi ünnepváró hangulat tegye kedvessé a délutáni sétákat a településen. Az Adventi Ablaknyitogató lényege, hogy a lakosok feldíszítsék saját házuk ablakát és jól láthatóan elhelyezzék azon az adott nap számát is. Így a 24 nap alatt minden szám megjelenik a település különböző pontján, Szenteste pedig fénybe borul szinte az egész település. Az adventi időszak alatt bárki útra kelhet, hogy felfedezze és gyönyörködjön az aktuális ablakokban. A játék élményét az is fokozza, hogy a résztvevők nem tudják pontosan, hogy melyik házszám alatt találják majd a díszes ablakokat, hanem egy kalandos út során maguknak kell felfedezniük az ünnepi dekorációkat.

CSÁSZÁRTÖLTÉS 

Forrás: Facebook

Császártöltésen a már hagyományosnak mondható adventi gyertyagyújtás a járvány ellenére sem marad el, csak átköltözött a képernyőre. Takácsné Stalter Judit elmondta: az adventi köszöntőket és a gyertyagyújtást televízió sugározza majd, illetve Császártöltés közösségi oldalán online módon lehet követni az eseményt.

Adventi ablakok Császártöltésen is vannak, méghozzá a következő személyek vállalták a feladatot:
1. Bánáti
2. Manhalterné Szeitz Orsolya
3. Berger Antalné
4. Óvoda
5. Szarka-Sendula Zita
6. Weitzné Koszó Renáta
7. Musza Ildikó, Önkormányzat
8. Grófné Csima Viktoria
9. Stadlerné Csányi Éva, Keretész Farkas Zoltán
10. Szarka Hajnalka
11. 1. és 5. osztály
12. Lovasi Attiláné
13. Stenczel Ponci,
14. Zentai Andrea
15. Liskáné Komáromi Éva
16. Prohászkáné Koch Hajnalka
17. Szvetnyik Mónika
18. Vicker Rita
19. Erdélyi Krisztina, Buza Timi
20. Albertné Iván Anita
21. Csíkné Kocsis Hajnalka
22. Idősek Otthona, Lakatos Szandra
23. Heibl Anita
24. Stalter Judit
 

CSENGŐD

Forrás: Facebook
 
Még novemberben elkészült Csengőd adventi koszorúja, és a betlehemi jászol is a művelődési ház előtt. És bár a járványhelyzet miatt az első két hétvégén a gyertyagyújtásokat élőben nem tarthatják meg, arra kérték a felekezetek vezetőit, hogy gondolataikat kamerán keresztül osszák meg. Az első adventi gyertyát Havris György plébános  gyújtota meg, aki lelki útravalóját november 29-én, vasárnap 17 órától tekinthették meg a művelődési ház facebook oldalán és a település honlapján.
 
„Tartsanak velünk virtuálisan továbbra is!

Készüljünk együtt az ünnepre!” –  olvasható az Ikszt – Dankó P. Művelődési Ház Csengőd közösségi oldalán. 

IZSÁK

Forrás: Facebook
 
Izsák város karácsonyfáját 2020-ban Bédi Henrietta és Tetéziné Karkas Anita díszítette. A fát Aczél Zsolt ajánlotta fel. 
 
„A közös ünnepváró hangulat elősegítésére, december 1. és 24. között, délután öt órakor településünk valamelyik házának/házainak ablakában kivilágítva jelenik meg az adott dátumot jelző szám. Karácsony közeledtével egyre több ablak fog díszbe öltözni és világítani, míg végül szentestén minden ablak egyszerre fog ünnepi fényben ragyogni. Ez nem verseny, hanem egy olyan alkalom, ahol mind a díszítő és mind a külső szemlélő, az alkotáson keresztül összehangolódva élheti meg az ünnepvárást” – olvasható a felhívásban! 
Részletekért KATTINTS IDE
 
Forrás:Facebook
 

December 1-jétől mindennap megtalálható egy állvány az izsáki könyvtár előtt! Akinek szüksége van egy meleg kabátra, bátran választhatsz belőle!!!! Akinek van felesleges, megunt, használható, tisztára mosott kabátja, pulóvere, az tehet is oda egyet! Mert adni jó! 

KASKANTYÚ

2020-ban is szánkó helyett lovasfogattal érkezett a Mikulás Kaskantyúra
Kaskantyúra a mai nap folyamán már meg is érkezett a Mikulás, aki az ovódás és kisiskolás gyereket ajándékozta meg csomagokkal. A napokban elkészült a Betlehem és díszítésre került a fenyőfa is, mely a Rendezvényterültet díszíti teljes pompájában. 
 

KECEL

Kecelen még a körforgalomban is karácsonyfa áll.  
 
Forrás: Facebook
“Kedves Keceliek!
Ajánljuk figyelmükbe a Kecel Tv műsorán és internetes csatornáján megtekinthető felvételeket, melyeken Haszilló Ferenc polgármester és főtisztelendő Fekete Szabolcs plébános atya ünnepi gondolatait hallgathatják, minden ádventi vasárnapon.
A Tv-ben a vasárnapi 16 órás katolikus szentmisét követően láthatják, Youtube csatornánkon, Facebook oldalunkon pedig vasárnap esténként kerül közzétételre.

Áldott várakozást és boldog ünnepeket kívánunk mindenkinek!” -olvasható a Kecel Média közösségi oldalán. 

“Talán ma, már mindannyiunk életére valamilyen formában kihatással van a vírushelyzet.
Közvetlenül vagy közvetve ,de érintettek vagyunk,és talán sokan azt érezzük ez a parányi kis valami mindentől meg akar fosztani bennünket.
Elveszi az egészségünket,rombolja a jövőbe vetett hitünket,el akarja venni a szabadságunkat.
Nem hagyhatjuk!
Ebben segít nekünk az Adventi időszak,amely már nagyon közel van.
Advent eredetileg a várakozásról szól. A befelé fordulásról, lelassulásról, az ünnepre való készülésről, csendről, reményről, hitről belső és külső valódi párbeszédekről.
Mi így készülünk erre az időszakra…
Gyertek tartsatok velünk.
A Városgazdálkodási Csoport és intézményünk dolgozói már advent első vasárnapjára készülve felállították a város karácsonyfáját és a betlehemet. A keceli lakosok és vállalkozók adakozásából 2019-ben vásárolt betlehemi Szent Család szoborcsoport és a karácsonyfa az adventi várakozás hangulatát költöztette a városba.

A közel 6 méteres ezüstfenyőt Tell Vilmos ajánlotta fel.” – olvasható a Városgazdálkodási Csoport Kecel facebook oldalán.

KISKŐRÖS

December 2-án délelőtt állították fel Kiskőrös város karácsonyfáját a főtéren, immáron ötödik alkalommal. A 14 méter magas, 20 éves lucfenyőt Jesztl Károlyné ajánlotta fel.

Kapcsolódó cikk
A 20 éves karácsonyfa története, mely egy család otthonából érkezett Kiskőrös főterére
A 20 éves karácsonyfa története, mely egy család otthonából érkezett Kiskőrös főterére
December 2-án délelőtt állították fel Kiskőrös város karácsonyfáját a főtéren, immáron ötödik alkalommal. A 14 méter magas, 20 éves lucfenyőt...

A már-már fagyos szombati reggel ellenére, nagy lendülettel, jókedvvel és odaadással sürögtek- forogtak Kiskőrös Város főterén a Kőrös-Körül Nők Egyesületés a Kiskőrös Városért Alapítvány tagjai, valamint a Petőfi Sándor Művelődési Központ dolgozói. Ugyanis ők szorgoskodtak a város adventi koszorújának és a betlehemi jászolnak az elkészítésén. Az ő kezük munkáját csodálhatjuk vízkeresztig, azaz január 6-ig Kiskőrös központjában.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrös főterén gyönyörködhetünk a város adventi koszorújában és a betlehemi jászolban
Kiskőrös főterén gyönyörködhetünk a város adventi koszorújában és a betlehemi jászolban
A már-már fagyos szombati reggel ellenére, nagy lendülettel, jókedvvel és odaadással sürögtek- forogtak Kiskőrös Város főterén a Kőrös-Körül Nők Egyesület...

Bár az idei év nem a megszokott módon alakult a pandémia miatt, Kiskőrös Város önkormányzata úgy döntött, hogy az advent adta várakozást idén is a város lakóival együtt szeretnék megélni. A fennálló koronavírus terjedését megelőző szigorítások értelmében nem megengedett a gyülekezés, így egyedi módon találtak erre megoldást. Az elkövetkezendő négy adventi vasárnapon 17-órakor a Kiskőrös Televízió online felületein (youtube-csatorna, facebook, honlap) teszik közzé az adventi gyertyagyújtásról készített videót, melyet hírportálunkon az adventi cikkeinkben is megtalálnak majd.

Kapcsolódó cikk
Ez a csönd éve volt, de most lobbanjon lángra advent első gyertyája, a hit fényével
Ez a csönd éve volt, de most lobbanjon lángra advent első gyertyája, a hit fényével
Bár az idei év nem a megszokott módon alakult a pandémia miatt, Kiskőrös Város önkormányzata úgy döntött, hogy az advent adta várakozást idén is...

Kiskőrösön az ünnepkörhöz kapcsolódóan számos programmal készülnek az iskolák, intézmények, ezért érdemes weboldalunkat és közösségi oldalunkat, valamint Kiskőrös Város facebook oldalát is figyelemmel kísérni. 

Kapcsolódó cikk
Elkezdődött az élő adventi ablaknyitogatás a Szilveszter Társulat szervezésében
Elkezdődött az élő adventi ablaknyitogatás a Szilveszter Társulat szervezésében
Kiskőrösön is kezdetét vette egy kedves kezdeményezés, mely keresgélős-sétálós játékra hívja a lakosokat decemberben. A játék lényege, hogy december 1-24-ig...

PÁHI 

A tavalyi év sikere után az idei évben is elkészítették Páhin az élő adventi kalendáriumot.

„A település lakói pedig minden nap 5 órakor esti sétára indulhatnak (idei évben csak egyénileg és nem csoportosan) és megkereshetik az aktuális ablakot, gyönyörködhetnek benne, lefotózhatják azt, és feljegyezhetik, hogy hol található az aktuális ablak. Az ablakról készült fotókat a fb-ra is feltöltjük majd, hogy azok is láthassák akik esetleg nem találták meg élőben, vagy nehezebben tudnak otthonról kimozdulni.
Szentestén pedig minden ablak, amelyik része a kalendáriumnak, együtt világít majd.
Azok között akik a legtöbb világító ablak címét feljegyzik és üzenetben elküldik, 3 kosár mézeskalácsot sorsolunk ki” – olvasható a felhívásban.

Forrás: Facebook
„Sajnos az Adventi műsorok elmaradnak, de azért jól esik a szemnek és kell a léleknek is, ha egy-egy pillanatra megállunk és a közelgő ünnepekre is gondolunk.
Ezért ma a képviselő testülettel a köszöntő tábláink őszi dekorációit a karácsonyi időszak jegyében fenyő ágakra, gömbökre, masnikra és fényfüzérekre cseréltük. Közben a községháza udvarán is szorgos kezek építették az adventihoz illő kellékeinket.
Reményeink szerint így minden lakosunk, átutazónk, aki látja községünk díszeit, magához vehet egy szeletet Páhi ünnepi hangulatából.

Külön köszönet illeti meg az adventi koszorútért Agárdi Mártát , a Betlehem építésért Kinda Mihályt, Poczkodi Csabát, Kocsis Antalt és családjukat” – írja a Páhírek

Forrás: Facebook

Az első adventi gyertyát szűk körben, töretlen hittel november 29-én délután gyújtotta meg Petz János polgármester. 

A FaluMikulás és kísérői 2020. december 5-én 14 órától látogatnak majd házról-házra. A gyerekeket arra kérik, hogy füleljenek a csengőszóra.  

SOLTSZENTIMRE 

Forrás: Facebook

A soltszentimreiek is gyönyörködhetnek az élő „Adventi ablakokban”. 

Az első gyertyagyújtás és Betlehem szentelést online tartották meg, mely Youtube-on megtekinthető. 

SOLTVADKERT

Ünnepváró Soltvadkerten
A Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár melletti buszmegálló december 1-jétől Ünnepváró. Odavárja Télapó a postaládájába a gyerekek leveleit.
Ha utazik, ha arra jár, térjen be ide, olvassa el adventi naptárunk üzenetét.
Soltvadkert Város Önkormányzata ezzel a kis figyelmességgel is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy meghitt, reményteljes legyen számunkra az advent időszaka.” – olvasható a Gyöngyház Kulturális Központ közösségi oldalán. 
 
Forrás: Facebook

A város karácsonyfáját november 27-én díszítették fel. A Város karácsonyfájára 3 fenyőfa felajánlás érkezett, az alábbi soltvadkerti lakosoktól:

– Nagy István
– Szabó Sándorné

– Schnürlein Gyula

Fő karácsonyfának a 3 közül – hosszas latolgatás után – Nagy István fenyőfájára esett a választás, a másik 2 fenyőfa a városi karácsonyi dekorációhoz került felhasználásra. 
Facebook oldalukon tájékoztatták az érdeklődőket. 
 

TABDI

A főtér díszítése: Kiss Sándor, Kissné Sinkovicz Marianna és Fodor Zoltán munkája és ötlete nyomán készült el. 

Forrás: Facebook

Az első advanti gyertyát november 27-én délután gyújtották meg Tabdin is.

„Kicsit kevesebben, kicsit másképp, de ugyan olyan nagy szeretettel gyújtottuk meg, advent első gyertya fényét Kovács Sándor plébános úrral, mert a lángnak égnie kell!” – olvasható Faluház Tabdi oldalon. 

Forrás: Facebook

Az adventi koszorút Gulyás Magdolna és Horváth Dalma készítették.

A Falu Mikulás idén megkérte az Önkormányzat dolgozóit, és a pedagógusokat, hogy segítsen neki kiosztani a 121 darab csomagot, hiszen, idén nem tud találkozni a gyerekekkel személyesen a Főtéren, ezért a gyerekek a kapura akasztott zsákokkal várták a csomagot. 

Forrás: Facebook

TÁZLÁR 

Tázláron külön Facebook oldalt hoztak létre: Advent-Tázlár néven, ahová az ablakvadászat során készített fotókat lehet feltölteni. 

Forrás: Facebook

„A múlt évben csatlakozott Tázlár a Világító Adventi Kalendárium kezdeményezéshez, melyet a solymári csoport indított el Magyarországon. Most még nagyobb szükségük van az embereknek a közösséghez tartozás bármilyen megnyilvánulására. Minden este másik családnál gyullad meg a fény az ablakban, és az „ablakvadászok” lefényképezik. Minden díszítőnek viszek egy általam készített emléket. Karácsonykor pedig azok is meglepetésben részesülnek, akik végig fényképezték az ablakokat. Persze ezt bár mikor megtehetik, hiszen ami már kinyitott minden este világít karácsonyig. Így készülünk a sötét estéken egy meghitt és bensőséges ünnepre. Nincsenek közösségi rendezvények, tehát nagyon kell a lelkünknek ez a gyönyörködés” – mesélte Czékus Györgyi, a művelődési ház vezetője. 

Hozzátette: „Nagy hangsúlyt fektettünk a rászoruló családok segítésére , 150 kg tartós élelmiszert osztott ki a Katolikus Karitász Tázlári csoportja a Gyermekjóléti Szolgálattal közösen. Most is zajlik az Adventi gyűjtés, melynek keretében már 70 kg élelmiszer és jelentős mennyiségű játék vár kiosztásra. Folyamatosan osztunk téli ruhát is, a kitett fogason naponta cserélődnek a kabátok, másfél hét alatt 60 db cserélt gazdát.” 

Forrás: Facebook

ÁLDOTT ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK! 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (96 db kép)
MEGOSZTÁS