Kiskőrös Város több területén is  találkozhattunk a Kőrösszolg Nonprofit Kft. kertészeivel, akik faültetéseken dolgoztak.  Milyen munkálatokat is végeztek pontosan? Minek az okán volt szükség a fapótlásokra? Miért pont most, a hideg beköszöntével? Többek között ezekre a kérdésekre kaptunk választ Schäffer Tamástól, a Kőrösszolg Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától.

Mind elmondta, minden évben ez a legalkalmasabb időszak arra, hogy azokat a fapótlási munkálatokat elvégezzük a városközpontban, illetve a város egész területén, ahol a nyári időszakban betegség következtében, vagy bármilyen másik okból kiszáradtak. Ezek lehetnek fasorokba tartozó egyedek, vagy egy nagyobb csoportosulás részei is. Ez minden évben előfordul kisebb nagyobb számban. Azért a nyári időszakban történik meg ezeknek a felmérése, mert akkor a díszíti a legnagyobb lombkorona a fákat. A lombkoronán látszódnak a betegség vagy kiszáradás jelei.

Elsősorban megpróbáljuk kezelni, megmenteni a beteg vagy kiszáradásnak induló fákat.

-Hirdetés-

Amennyiben nem sikerül, ott fapótlásra van szükség. A faiskolák szokták jelezni, akiktől megrendeljük a fákat, hogy az ősz melyik szakasza a legalkalmasabb a cserére. Ezt mindig az időjárás határozza meg. Ebben az évben, ez november vége, december elejére esett. A napokban is folyamatosak a fapótlási munkálatok. Ez adja most a Kőrösszolg Nonprofit Kft. kertészeinek a legnagyobb feladatot.

A városban mely területeket, parkokat, közterületeket érintik ezek a munkálatok?

Az egész város területét érintik. A belvárost és a hozzá kapcsolódó területeket, a távolabb eső zöld felületeket, mint például a Tüskös park.
Mi azokat a telepített, és város által kezelt zöld felületeket vesszük ilyenkor sorba a felmérés során, ahol a fenntartási munkálatok a Kőrösszolg Nonprofit Kft. munkatársai végzik. De ezek szinte lefedik az egész lakott területet a városon belül.
Végeztünk fapótlást a Petőfi utcában, a Dózsa György utcában, a Rákóczi utcában, a Batthyányi utcában is. A belváros parkoló területein található fákat is szemügyre vettük, pótoltuk ahol szükséges volt.

Milyen fajtákról beszélhetünk a pótlás tekintetében? Hány darab fa került elhelyezésre idén? Mekkora összegben költött erre a Kőrösszolg Nonprofit Kft. 2020-ban?

A nyári időszakban történő felmérésen az adott időszakon belül változtatni nem tudunk. Úgyhogy előfordul, hogy egy-egy ilyen fapótlás átcsúszik a következő évre amennyiben annak szükségességét a későbbiekben vesszük csak észre. Idén közel száz darab fapótlása történt, illetve történik meg.

A fák többsége kőris, ezen belül is gömbkőris és magyar kőris. Persze egyéb más fafajok is találhatóak. Fontos, hogy mindig azzal a fajtával pótolunk, ami eredetileg is ott volt. Amennyiben nem olyan külső körülmény okozta a fa kiszáradását, ami arra utal, hogy azon a területen nem él meg az a bizonyos fafajta.

Schäffer Tamás, a Kőrösszolg Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

Ennek a 2020-as évben a költsége közel 1,5 millió forintot ölelt fel. A költség is változó, hiszen nem mindig ugyan olyan törzs átmérőjű, ugyan olyan korú, ugyan olyan fajtájú fák pótlását kell megoldani. A Petőfi Sándor úti kiszáradt gömbkőriseket is most pótoljuk. Itt már egy jóval nagyobb iskolázottsági fokú, előnevelt, nagyobb lombkoronával és nagyobb törzs átmérővel rendelkező fákat kell kicserélni, ami költségesebb is. Alkalmazkodnunk kell a fasorhoz, ehhez megfelelő méretű fákat kell kiültetnünk. Ezekből a tényezőkből adódik, hogy a pótlás költsége nem mindig következtethető ki a pótolt darab számából.

Egy évvel ezelőtt a főtéren fa-ifjítási munkálatok folytak. Hogyan értékeled utólag, az mennyire volt sikeres? Lesz idén is hasonló munkálat?

Én azt gondolom, hogy maga a projekt az sikeresnek bizonyult. Meg kellett lépni ezt, és nagyon örülök neki, hogy meg tudtuk ezt tenni. Minden reményünket beváltotta a nyári időszakban a park alakulásának a képe. Hiszen az ifjított fák rögtön sarjadásnak indultak tavasszal. Így már ebben az évben is szebben díszítették a főteret, de tudtuk azt, hogy nem ez az év lesz az, amikor a legszebb pompájukat fogják mutatni itt a fák. Jövőre ez már sokkal szebb lesz, és innentől kezdve minden évben csak egyre szebb lesz.
Sajnos egy fasor van, amit nem igazán sikerült megmentenünk ezekkel a munkálatokkal. Őszintén megmondom, hogy valahol erre is számítottunk. Ez a Petőfi Sándor Művelődési ház melletti fasor volt, a Petőfi Sándor úton. Már eleve betegek voltak a fák, és jó néhány közülük mutatta a kiszáradás végső jeleit. Megpróbáltuk, ezeket is ifjítottuk, de ahogyan említettem is, sajnos nem tudtuk megmenteni őket.
Az ifjítást többek között a kemence környékén, a Hegyközség épülete előtti területen, és a Kossuth Lajos utcai fasornál folytatni fogjuk.  Ezeknél inkább optikai és biztonsági okokból szükséges a beavatkozás. Az idei évben a viharok is megmutatták, hogy itt a fák már túlnőttek. Volt is viharkár a gallytörések miatt.

A Petőfi Szülőház udvarában drasztikusan bele kellett nyúlnunk a faállományba. Ez a terület, jelenleg több, párhuzamosan is futó pályázattal érintett. Ezeknek a részeként fog megújulni az udvar is. Itt egy elég szervezetlen faállomány „díszítette” az udvart, és egyik sem volt őshonos magyar faj. Sajnos nem is voltak egészségesek. Ezeknek az új fáknak a pontos fajtája és mennyisége az intézmény, és a Kulturális Örökségvédelem bevonásával most van egyeztetés alatt.

megújul a Petőfi Szülőház udvara is
Kapcsolódó cikk
Jelentős fejlesztések a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum valamennyi múzeumi egységében
Jelentős fejlesztések a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum valamennyi múzeumi egységében
Kiskőrösön évtizedek óta érezhető, hogy a városvezetés különösen nagy hangsúlyt fektet a helyi kultúra és a műemlékek védelmére. Ezt a...

A lakosoknak nagy szerepük lehet abban, hogy az ültetett fák megmaradjanak, ne száradjanak ki. Pontosan miben tudnak segíteni a Kőrösszolg Nonprofit Kft. munkatársainak és a városnak ebben?

Vannak projektek a Liget utcára illetve a Sárkány utca elejére, a lakó övezetbe, ahol a társasházak vannak.  Itt a közeljövőben nagyarányú famegújítási program fogja kezdetét venni. Ez többszázas nagyságrendet jelent. Ekkora mennyiségnél a kiültetett fáknak a gondozása óriási feladatot és nagy terhet is ró a városra. Természetesen a Kőrösszolg Nonprofit Kft. is fel van arra készülve, hogyha egy ilyen nagyszabású projektbe belefog, akkor arra az eszközeinknek és a kapacitásainknak is rendelkezésre kell állnia. De nem szabad elfelejteni a Záportározó tó környékét sem, ahol 1200 darab fa kerül kiültetésre, ami szintén gondozást fog igényelni az első időszakban. Ha minden összerakunk, akkor érzékelhető, hogy ez egy éven belül mintegy ezerötszázas nagyságrendű faültetést jelentenek. Ezeknek az utógondozása elképzelhetetlen a lakosság segítő közreműködése nélkül. Ha mi is segítséget kapunk ebben, akkor ezek a projektek akár száz százalékban lesznek sikeresek. Későbbi, esetleges pótlásukat, ha a kiszáradás miatt, vagy azért kell meglépni mert nem kötöttek meg a gondozás hiányában, akkor ez hatalmas költséget róhat a városra. Ha a lakosok egy-egy vödör vízzel, egy-egy fánál csak, nem kell egész fasorokat öntözni természetesen. Mindenkinek a saját lakóközösségéhez vagy lakóingatlanához tartozó fát megöntözi, gondoskodik róla, az mérhetetlenül nagy segítség lehet Kiskőrösnek.

Fapótlások városszerte

Gyönyörűek a köztereken látható virágok, melyek pompájukban díszítik Kiskőröst. Mi a helyzet a virágokkal? Lesz-e ültetés? Hogyan áll ez az állomány?

A virágoknál elkezdtünk pár évvel ezelőtt egy kísérletet. Mi magunk is menet közben, a dolgokat alakítva tanuljuk a hagymás növényeknek a telepítését, átültetését, a növény ágyások kialakítását, illetve az adott évi virághagymáknak a következő évre történő átmentését. Az idei évben is nagyon sok hagymás növényt ültetünk ki városszerte. Az előző évekből adódott kellő tapasztalatunk a hagymás növények faj összetételét tekintve, és az ültetési módokban is. Vannak vegyesen illetve tisztán csak hagymás, és árvácska ágyásaink is. Ezeknek a telepítése az ősz folyamán megtörtént.

Van-e a közeljövőben, vagy a későbbiekbe előre tekintve olyan terv, ami a zöld növényzet kialakításának tekintetében a városfejlesztési projektjébe illeszkedik?

A közelgő Petőfi emlékévre kezdünk el mi is készülni. Ez egy mindenre kiterjedő ünnepe lesz a városnak. Ehhez szeretnénk a növények megújulásával, új ágyáskompozíciókkal díszíteni Kiskőröst. Ennek is vannak már koncepciói, amelyeket a Kőrösszolg Nonprofit Kft., illetve Csányi Norbert, a városunk főkertésze közösen alakít. Ezeket az elkövetkezendő és emlékévet megelőző években szeretnénk kikísérletezni, tökéletesíteni. Próbáljuk úgy időzíteni, hogy 2023-ra már minden tökéletes legyen. Ugyan ez igaz az évelő növényekre is, amelynek a pótlása a városközponti területeken folyamatosan szükséges egyre nagyobb számban.    

A témában Kiskőrös Város polgármestere, Domonyi László is megszólalt.

Miért fontos az önkormányzatnak, hogy folyamatosan megújuljanak a városban a zöld felületek?

Nagyon sok fát ültettünk el az elmúlt időszakban Kiskőrösön, mondta Domonyi László polgármester. Fasorokat, facsoportokat hoztunk létre, parkokat alakítottunk át. Sajnos az idei évben nem tudtuk tartani azt az ütemet a faültetéssel, amit szerettünk volna. A Záportározó tó köré nem sikerült idén letelepíteni az ezerkettőszáz darab fát. Az ültess fát mozgalom sem tudta az általa meghatározott famennyiséget kiültetni, ez is több száz darab. Ez is a pandémiás helyzet következménye, ami nem engedi meg, hogy csoportosuljunk. Ezért ezek a projekteknek a megvalósítása kicsit csúszik a városban, de nem maradnak el.
Jelen pillanatban a Kőrösszolg Nonprofit Kft. faültetési rendje szerint és a saját dolgozóival pótolják a fa hiányokat. Fontos, hogy a városban fák, zöld felületek legyenek, melyek ápoltak, egészségesek és gondozottak.

Beteges, kiöregedett, kiszáradt és a legfontosabb, a lakosságra veszélyes fákat sajnos ki kell cserélni. A város szépsége, biztonsága és a fák egészsége ebben az esetben az elsődleges szempontunk – hangsúlyozta Domonyi László.  

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS