Az év végéhez közeledve mindannyian számot vetünk az elmúlt esztendő történéseiről. Ahogy egyéni életünket átgondoljuk, úgy a szűkebb környezetünk problémái, közös sikerei is eszünkbe jutnak. 

Csehi Zoltánné, az akasztói Faluház igazgatója is mesélt nekünk a 2020-as esztendő eseményeiről. 

Csehi Zoltánné maszk készítés közben
-Hirdetés-

Ez az év más, mint a többi. Ez az év a bizonytalanság, a félelem, a kiszámíthatatlanság éve. A világjárvány mindenki életében változást hozott. Nincs ez másképp az akasztói Faluház intézményében sem, ahol kollégáimmal együtt arra törekszünk, hogy bár az intézmény kapui a kormány döntése által zárva legyenek a vendégek előtt, mégis folyamatosan az interneten keresztül tartsuk a kapcsolatot, kommunikáljunk és próbáljuk egy kicsit más, jobb irányba terelni a gondolatokat.

Az év elején az eseménynaptárunk csordultig tele volt jobbnál, jobb programokkal.

Kapcsolódó cikk
Újévi hangverseny Akasztón
Újévi hangverseny Akasztón
2020. január 5-én zenével kezdődött az új év a Akasztói Faluházban. A Solti Ifjúsági Zenekar immár 11. alkalommal varázsolja el...

Januárban teltházzal nyitottuk meg az évet a hagyományos Újévi koncerttel, melyet a Solti Ifjúsági Fúvószenekar tett felejthetetlenné, majd „Cintányéros cudar világ” címmel Szabó Andrea Asharti és Hoffmann Richárd kalauzolt el bennünket az operett csodás világába.  Ezt követte a Szülők-Nevelők bálja, a tabdi színjátszók „Színház az egész színház” című vidám előadása, majd az akasztóiak legkedvesebb rendezvénye, a Sziki Laboda Magyarnóta Est. Alberczki Sándor és zenekara, a Vízkereszt Citerazenekar, valamint a fellépő magyarnóta szerelmesei gondoskodtak a szívet melengető hangulatról.

Kapcsolódó cikk
Színvonalas Operett Est Akasztón
Színvonalas Operett Est Akasztón
Tegnap este az akasztói Faluházban az operett szerelmesei hódolhattak a műfaj élvezetében az Operett Est segítségével. Színvonalas és szórakoztató előadás Szabó...

Február hónapban magánkezdeményezésre első alkalommal került megrendezésre a jótékonysági horgászbál, melynek sikere a következő évekre is biztosítja a szervezést.

Akasztó község hegyközségének szervezésében bor és pálinka versenyre invitálták a gazdákat, melyre a határon túlról is érkeztek nevezések. Márciusban nőnapi rendezvény keretében Tabáni István dalaiból nyújtott át egy csokorra valót az akasztói hölgyeknek.

Kapcsolódó cikk
Nőnapi ajándékműsor Akasztón
Nőnapi ajándékműsor Akasztón
A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta világszerte minden év március 8-án tartanak,...

A március 15-i műsorra a képviselőtestület tagjai készültek versekkel, ám a rendezvényt a kialakuló járványhelyzet felülírta. A megszokott, biztonságos életünket a bizonytalanság érzése vette át, s nem maradt más, mint a remény.

A szlogen ez volt: Maradj otthon! Mi azonban nem maradtunk otthon, hanem minden biztonsági előírást betartva az intézményben elkezdtük az ingyenes maszkok varrását a lakosság számára. Mi így tudtunk a legjobban segíteni.

Az internet segítségünkre volt a kommunikálásban, így régi emlékeket osztottunk meg, közösen készültünk a húsvétra, majd gyermeknapra apró ajándékokat rejtettünk el játszótereken, parkokban a gyerekek legnagyobb örömére.

Kapcsolódó cikk
Öt héten át ötven gyermekkel az akasztói Faluházban
Öt héten át ötven gyermekkel az akasztói Faluházban
Az akasztói Faluház egyedülálló ötlettel rukkolt elő, a napközis táborok sorában még ilyenre nem volt példa. Csehi Zoltánné igazgató tájékoztatta...

Júniusban a helyzet enyhülni látszott, így újra együtt emlékeztünk meg a Trianon 100. évfordulójára és tűzgyújtással csatlakoztunk a közösségekhez. Ebben a hónapban az a megtiszteltetés is ért bennünket, hogy a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés nálunk tartotta soron következő ülését. A nyári hónapokban, hogy a szülőknek segítséget nyújtsunk, június közepétől, augusztus végéig díjmentes gyermektáborokat tartottunk az intézményben. Pályázat keretében jött el hozzánk a Talamba Ütőegyüttes és a VSG Táncszínház is a „Szépség és a Szörnyeteg” című előadásával. Örültünk minden lehetőségnek, újra élettel telt meg a ház.

Kapcsolódó cikk
TE is látod, amit ÉN? –  Képzőművészeti kiállítás Akasztón
TE is látod, amit ÉN? – Képzőművészeti kiállítás Akasztón
Ünnepi köszöntővel és a díjak átadásával kezdődött az Akasztói Amatőr Képzőművészek újabb „Szabadon” című kiállítása, az akasztói Könyvtárban. A rendezvényt...

Szeptembertől azonban újra megszorítások léptek életbe, csak a szigorú előírásoknak megfelelően lehetett kis létszámban rendezvényeket tartani.

Így került sor Réthey P. Miklós „Csak élni akarunk!” című könyvbemutatójára, a Csiga Duó gyermekzenekar koncertjére, hüllő és ásványkiállításra, óriásteknős bemutatóra, véradásra.

November közepétől a járvány terjedése miatt újabb lezárások jöttek.  Visszatértünk a maszkok varrásához, s összesen 1.300 maszkot varrtunk meg ingyenesen eddig a lakosság számára.

S bár nem tudjuk mit hoz a 2021-es esztendő, reménykedünk és bizakodunk. Jótékonysági eseményekhez csatlakozunk, próbálunk örömet szerezni apró meglepetésekkel, játékokkal a lakosságnak.

Idén először indítottuk el az adventi ablaknyitogató játékot, melyben az ablakdíszítők napról-napra gyönyörködtetik meg kreativitásukkal az arra járókat, az ablakvadászok pedig estéről, estére lelkesen keresik a feldíszített, sorszámmal ellátott ablakokat. Mert a játék elfeledteti a szomorúságot. A játék öröme melengeti a szívet.

Kapcsolódó cikk
A szigorítások ne szegjék kedvünket! Adventi játékra hív az Akasztói Művelődési Ház
A szigorítások ne szegjék kedvünket! Adventi játékra hív az Akasztói Művelődési Ház
Ma jött a hír, hogy szerdától újabb szigorításokat vezetnek be hazánkban is. A koronavírus járvány soha nem látott számokat produkál,...

Kívánom, hogy mindenkinek jusson egy csipet szeretet, és egy nyugalmas, békés, meleg családi fészek! Nagy szükségünk van rá, hogy erőt meríthessünk a mindennapokban és a következő időszakot megújult erővel tudjuk folytatni.
Azt kívánom, hogy a lehető legtöbb pillanatát éljék meg a karácsony csodájának azokkal, akik a legfontosabbak Önök számára!

Adjuk időnket, figyelmünket, szeretetünket a családunknak, szeretteinknek!

E gondolatok jegyében kívánok Mindenkinek a Faluház munkatársai és a magam nevében áldott, meghitt, szeretetben teljes karácsonyi ünnepeket és egészségben, örömökben gazdag boldogabb újesztendőt! 

Kapcsolódó cikk
Akasztói magánszemélyek és vállalkozók fogtak össze az önkormányzattal közösen, hogy még boldogabbá tegyék több száz lakos karácsonyát
Akasztói magánszemélyek és vállalkozók fogtak össze az önkormányzattal közösen, hogy még boldogabbá tegyék több száz lakos karácsonyát
Akasztói magánszemélyek és vállakozók, valamint a Vöröskereszt adományaiból több száz embert sikerült karácsony közeledtével “megajándékoznia” az akasztói önkormányzatnak.  Meglepetésként az...
MEGOSZTÁS