Különös év volt a csengődi kulturális életben az idei – miként másutt is, és miként az életünk minden területén. Számos közös élményben volt részünk, és újabb értékek tárultak fel, egyúttal több kisebb-nagyobb közösségi rendezvény maradt el vagy került a virtuális térbe. A nemrégiben múlttá váló 2020-ról, Csengőd kulturális eseményeiről és a 2021-es esztendő terveiről szól az alábbi írásában a település művelődésszervezője, Kovács Nikoletta.

Fény és árnyék, kétségek és kettősség, tervezés és újratervezés határozta meg az idei munkánkat, melybe nagy lendülettel vetettük bele magunkat januárban, és torpantunk meg március közepén, hogy aztán júliusban újra felvegyük a fonalat. Ősszel több gyümölcsöt szakíthattunk a kultúra fájáról, a lombhullás azonban magával hozta ismét a visszavonulás kényszerét.

Kapcsolódó cikk
Pótszilveszter Csengődön
Pótszilveszter Csengődön
A Csengődi Dankó Pista Férfikórus jelentősége a település kulturális életében vitathatatlan. S hogy a közösségi életben is meghatározó, azt az...
-Hirdetés-

A farsangi időszak báljait – a Dankó Pista Férfikórus pótszilveszterét, a jótékonysági estet és a vöröskeresztes bált –, valamint a kicsiket és nagyokat megszólító színházi előadásokat követően elmaradtak a polgárőr egyesület, a cukorbeteg klub közösségi programjai, és már nem tarthattuk meg a versünnepünket, a húsvétvárót, a májusra tervezett közösségek hetét, a családi napunkat sem.

Farsang idején még szabad volt a tánc. A Dankó Pista Férfikórus pótszilvesztere
Online működtek tovább a rendszeres klubjaink és a mozgásprogramok egy része, de a személyességet nagymértékben igénylő találkozások ebben a formában nem valósulhattak meg, és egyelőre nem is minden korosztály érhető el a virtuális térben.

Változatos kulturális tartalmakat kínáltunk a közösségi oldalainkon is. Online eseményekre, programokra, pályázati lehetőségekre, a könyvtárunk kínálatára hívtuk fel a figyelmet.

A kényszerű zárva tartás idején népszerűek voltak a művelődési ház elé kihelyezett olvasnivalók
Kapcsolódó cikk
Tegyünk együtt a tisztább Csengődért!
Tegyünk együtt a tisztább Csengődért!
Erre a hívó szóra gyűlt össze egy lelkes kis csapat június első szombat reggelén, hogy a Csengődre vezető főutat megtisztítsa...
Nyár elején a közösségi kezdeményezések kerültek előtérbe. A helytörténeti tájháznál, a készülő pinceklubnál folytak a munkálatok önkéntesek részvételével, valamint szemétszedési akcióval hívtuk fel a figyelmet arra, hogy csak közösen tehetünk a tisztább Csengődért.
Kapcsolódó cikk
Fergeteges gálaműsorral zárult mesés tánctábor Csengődön
Fergeteges gálaműsorral zárult mesés tánctábor Csengődön
A héten zajlott a Spirit Tánc Sport Egyesület tánctábora a csengődi művelődési házban. A hét folyamán a gyerekek standard, latin, disco...

Júliusban könyvbemutatóval vártuk a közönséget, és gyermektáborainkat is megtarthattuk. A tánctábort követően, augusztusban a hagyományőrzést középpontba állító táborunkban, sokszínű programot kínáltunk a gyerekeknek.

Kapcsolódó cikk
Hagyományőrzés színes programokkal a csengődi gyermektáborban
Hagyományőrzés színes programokkal a csengődi gyermektáborban
Augusztus első hetében zajlott a csengődi művelődési ház munkatársai, Görög Gáborné könyvtáros, Kovács Nikoletta művelődésszervező és Dignerné Kovács Erika által...
Kislányok népviseletben. Nyári táborunkban a népi hagyományok őrzése kiemelten fontos volt

Szeptemberben elsősegélynyújtó tanfolyamot szerveztünk a Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda támogatásával, és ebben a hónapban újraindult az élet a házban. Visszatért az egészségklub, a jóga- és mozgásklub, valamint a társastánc órák, és a nótakör is rendszeresen próbálhatott újra.

Kapcsolódó cikk
Fát ültetett az Év tanulója Csengődön
Fát ültetett az Év tanulója Csengődön
Több mint két évtizedes hagyomány „terebélyesedett” október 2-án, amikor Lajter Márk Sebestyén, a 2019/20-as tanév Év tanulója ünnepélyes keretek között...

Októberben az elmaradt a falunapi rendezvénysorozatunk egy programeleme, az Év tanulója faültetés valósulhatott meg, valamint az ’56-os forradalom emlékére közösen gyújtottunk mécsest. Az ünnepi megemlékezés, miként a március 15-i, felvételről volt látható. Ebben a hónapban színházba, valamint az Országos Könyvtári Napok keretében hangszer bemutatóra és tartalmas ismeretterjesztő előadásokra, hangulatos múltidéző beszélgetésre vártuk a közönséget. Itthon, Csengődön címmel helytörténeti klubot hoztunk létre a település múltjával foglalkozó lelkes kutatók, gyűjtők és önkéntesek közreműködésével, melynek második alkalmát már keresztülhúzta a járványhelyzet.

Kapcsolódó cikk
Pillantás a múltba – Országos Könyvtári Napok Csengődön
Pillantás a múltba – Országos Könyvtári Napok Csengődön
A csengődi könyvtár is csatlakozott az Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatához, melynek során két rendezvény keretében is a múltba tehettek...
A helytörténeti klubban a tárgyak is meséltek
Kapcsolódó cikk
„Itthon, Csengődön” címmel indult útjára a helytörténeti klub
„Itthon, Csengődön” címmel indult útjára a helytörténeti klub
„Itthon, Csengődön”: Ezzel a címmel indult helytörténeti klub indult Csengődön október utolsó péntekén. Földi István és párja, Hegyi Zsuzsanna, a...

November első napjaiban már csak egy gyermekszínházi előadás és egy író-olvasó-találkozó valósulhatott meg.

Ezt követően újból a virtuális térbe költözött a csengődi kulturális élet.

Elmaradt az idősek napja, a Márton-nap, a jótékonysági est. Közösségünk ünnepi készülődéséhez is segítségül hívtuk a technikai eszközöket. Az adventi gyertyagyújtások alkalmait a csengődi egyházi felekezetek vezetőivel együttműködve kamerán keresztül osztottuk meg.

A falukarácsonyt sem tarthattuk meg idén, ezért közösségi karácsonyfa díszítést hirdettünk. Csengőd karácsonyfájára sokan hoztak szebbnél szebb díszeket.
A karácsonyvárónk is elmaradt idén, ezért arra kértük a mézeskalácsot sütőket, hogy osszák meg velünk a kész alkotásuk fotóját. Örömmel mozdultak meg családok, kis csapatok, pompás mézes remekművek kerültek ki a sütőből. Téli hangulatban címmel rajzpályázatot hirdettünk a gyerekeknek, mely alkotásokból kiállítást tervezünk januárban.

Mézeskalács-remekművek kerültek ki a szorgos kezek alól. Varga Mihályné Judit alkotása
2021-ben folytatni szeretnénk a korábban sikeres programjainkat, hagyományos kisebb és nagyobb közösségi rendezvényünket: előadássorozatokat, könyvbemutatókat, színházi produkciókat, táborokat, klubokat.

Ebben az évben hangsúlyos téma lesz a helyi érték, az elmúlt évben elindult kezdeményezésekbe – helytörténeti klub, falukönyv készítése – szeretnénk a fiatalokat is bevonni. A felelős állattartás, a környezet- és természetvédelem, a háztartások zöldítése, az életmódváltás segítése is tervezett témák, miként az olvasókör elindítása, melyre novemberben a bevezetett korlátozások miatt már nem kerülhetett sor.

Az idősek közösségeit sújtotta leginkább érezhetően a járvány, egyesületeik minden programja elmaradt, ezeket a lehetőségek fényében szeretnénk újraéleszteni. Szerepel továbbá a tervek között baba-mama hét, népzenei találkozó, és szeretnénk a Csengőd külterületén élőket is elérni programjainkkal.
Két nagy rendezvényre készülünk 2021-ben. 2020-ban elmaradt Szabadság koncertet a szervező Csigaház Alapítvány 2021 júliusára tervezi, a Csengődi Falunapok pedig október első hétvégéjén lesznek.

Programjaink megvalósulását az önkormányzat mellett egy, a helyi identitást erősítő és egy, a humán szolgáltatásokat fejlesztő projekt is segíti.

Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik magánemberként, akár intézményüket, civil szervezetüket képviselve építették a csengődi kulturális életet, és együttműködésükkel, építő kritikájukkal, biztatásukkal, idejükkel vagy bármilyen segítségükkel támogatták a munkánkat.

Jó egészséget és békés, örömteli újesztendőt kívánok!

 

Csengőd karácsonyfája és adventi koszorúja.

 

MEGOSZTÁS