A járványhelyzet idén nem teszi lehetővé, hogy a kiskőrösi körzetek képviselői személyesen, saját körzetükben tájékoztathassák a lakosságot az elmúlt év fontosabb eseményeiről, illetve az idei évre tervezett projektekről. 

Gmoser Andrásnak, a 4-es számú választókerület képviselőjének beszámolóját a Kiskőrös TV-n (Tarr 249-es csatornáján) is figyelemmel követhetik. 

-Hirdetés-

Gmoser Andrással, a 4. számú választókörzet képviselőjével Dávid Edit beszélgetett. 

Mi történt a 4. számú választókerületben az elmúlt egy évben?

Az én választókörzetem elég nagy területet ölel fel, hiszen két részből áll. Az egyik, Kiskőrös nyugati részén található, a másik pedig Erdőtelek és vonzáskörzete. A járványhelyzet ellenére, szerencsére nagyon sok, szép fejlesztés valósult meg Kiskőrösön, és Erdőtelken egyaránt.

A járványhelyzet mennyire nehezítette meg a tavalyi évben folyó munkákat? Sőt, ha jól tudom, ön azon önkormányzati képviselők között volt, aki legelőszőr állt a járványhelyzetben hozott döntések élére, és osztottak a védekezéshez szükséges eszközöket.

Szeretnék köszönetet mondani, mivel nagyon sok segítőt sikerült találnom a maszkok kihordására. Utcánként, több mint negyven ember segédkezett ebben a megmozdulásban. Ez nagy segítség volt a számunkra, megkönnyítette a feladatunkat. Így, amikor egy-egy adag maszk elkészült, szinte azonnal el is tudtuk juttatni a lakosok részére városszerte.

A vírus ellenére, a város nagy, már elkezdődött beruházásai nem álltak le, így minden befejezésre kerülhetett. Az ön választókörzetében nagyon sok minden történt az elmúlt évben.

Igen, nagyon büszke is vagyok rá, hogy az én körzetem a város egyik leg dinamikusabban fejlődő része. Ez nem véletlen, hiszen az ipar egyik legnagyobb része itt van, és a sport területek nagy része is növeli ezt a presztízst, úgymond. Erdőtelek pedig, hamarosan ki fog derülni, hogy egy gyöngyszemmé válik. Már korábban is mondtam, hogy óriási lehetőségek előtt áll Erdőtelek. Mivel külterületei csendes városrésznek mondhatók. Ezért is választják sokan, nem csak a telkek olcsósága miatt, hanem a csendes, nyugodt légkör miatt is.

A fejlesztésekben elsőként említeném meg a záportározó tó kialakítását, és az azzal egybe kapcsolódó csapadékvíz elvezető rendszer kiépítését. Az utóbb említett rendszer kiépítése nagyon fontos, évek óta áhított igénye volt az én körzetem lakosainak. A Sáhor-patak nagy része le van fedve, mivel a városunk alatt folyik. A Tompa utcában volt egy árok, ahol ismét a felszínre tört, és a Szabadidőparkon keresztül vezetett ki a Dózsa György út végéig. Nagyobb esőzések során, sajnos sok problémát okozott, hiszen betömődtek az árkok, átereszek. Ezért nagyon nagy szükség volt erre a pályázatra, aminek köszönhetően, most már örömmel mondhatom, hogy ezen a szakaszon megújult a csapadékvíz elvezető rendszer. Nagy vízáteresztő kapacitású, igényes zárt, és burkolt medrű csatornák készültek el, így az özönvíz szerű esőzések alkalmával már bizonyítottan segítette a csapadék gyorsabb lefolyását.

Kapcsolódó cikk
Ünnepélyesen átadták a kiskőrösi záportározót
Ünnepélyesen átadták a kiskőrösi záportározót
Kiskőrös Város Önkormányzata a természetes vizek védelme érdekében a városból lefolyó és átfolyó csapadékvizek tárolására, helyben tartására, illetve károkozás-mentes levezetésére...
A megújult csapadékvíz elvezető rendszerről milyen visszajelzések jöttek az érintett lakosoktól?

Pozitív visszajelzések jöttek, jól működik az új rendszer. Természetesen egy ilyen nagyobb volumenű, hirtelen esőzés után idő kell most is annak, hogy elfolyjon a csapadékvíz, de sokkal hamarabb megtörténik ez, mint korábban. Viszont azt muszáj elmondanom, hogy vannak olyan részek, ahol ennek ellenére szükség lesz még a fejlesztésre. Itt újabb pályázati lehetőségekre várunk. A Szabadidőpark, és a Penny közötti területen vannak még lefedetlen árkok. Ezekbe az árkokba nem a Sáhor-patak felől, hanem a város más gyűjtőterületeiről folyik össze a csapadékvíz. A tervek szerint, az Erdőtelki úton lesz majd egy nagyobb, hasonló kaliberű beruházás. Ez körülbelül a Penny és a Szabadidőpark területéről fog indulni.

A Krimpen Parkban az elmúlt időben nagyon sok fejlesztés valósult meg. Mit lehet ezekről tudni?

A névadó, Krimpen aan den IJssel után lett Krimpen Park a neve a területnek. Ez körülbelül 5-6 évvel ezelőtt még egy fás, bokros, gödrös terület volt, melyet a polgármester úr, a kiskőrösi Tai Ji Quan Egyesület kérésére ajánlott fel, sportolási célokra. A Tai Ji Quan Egyesület lelkes csapatának köszönhetően, már az első időszakban feltöltötték ezt a területet, és kitakarítottak egy akkora részt, ahol el tudták végezni a gyakorlataikat. Ekkor döntötte el a város vezetése, hogy itt egy szép parkot fog kialakítani, a város cégének, a Kőröskom Nonprofit Kft. munkatársainak segítségével. Azóta a park a kiskőrösi Tai Ji Quan Egyesület otthonává vált. Csapatmunkában fedett pihenőt, sütögetőt, bográcsozót és tűzrakó helyet alakítottak ki. A faültetésbe a Wattay Szakközép Iskola tanulói is bekapcsolódtak. Az önkormányzat fejlesztésének eredménye képen pedig, játszótér épült padokkal, és kültéri sporteszközökkel. A legújabb fejlesztésünk egy jól felszerelt, közel 20 millió forintból megvalósuló Fitness Park.

Kapcsolódó cikk
Sütögető, bográcsozó, pihenő hellyel bővült a Krimpen Park
Sütögető, bográcsozó, pihenő hellyel bővült a Krimpen Park
A kiskőrösi TaiChi Egyesületnek köszönhetően sütögető, bográcsozó, pihenő hellyel bővült a Krimpen Park. A közösségi hely használata ingyenes, de regisztrációhoz...
Kapcsolódó cikk
Közel 20 millió forintos beruházásból folyamatosan épül és szépül a családi szabadidőpark Kiskőrösön
Közel 20 millió forintos beruházásból folyamatosan épül és szépül a családi szabadidőpark Kiskőrösön
Folyamatosan szépül a kiskőrösi Szabadidő Park azon területe, amely a Hrúz Mária utcával határos. A korábban elhanyagolt, bozótos övezet több...
A Krimpen Parktól nem is olyan messze, a város azon részén, igazság szerint nem csak a város egyik legnagyobb beruházása, de a térség számára is a legfontosabb valósult meg. Egy új Tűzoltólaktanyát adtak át még a tavalyi év legvégén. Mit kell tudni erről a beruházásról?

Közel 1 milliárd forint pályázati forrásból új épületbe költözhetett a Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság. A decemberben átadott, több mint ezer négyzetméteres vadonatúj Tűzoltólaktanya mellett, egy önálló raktárépület, és egy sportpálya is épül. A sportpályához a városunk is hozzájárul 15 millió forinttal. Nagyon fontos, hogy a tűzoltóknak a szükséges sportoláshoz, testmozgáshoz megfelelő terület rendelkezésükre álljon. A készülő sportpálya legfőbb célja, a tűzoltók tűzvédelmi feladataik ellátására szükséges fizikai erőnlétük fenntartására és fokozására, illetve versenyekre való felkészülés elősegítése.

Kapcsolódó cikk
Elkészült az új laktanya Kiskőrösön (KÉPEK)
Elkészült az új laktanya Kiskőrösön (KÉPEK)
Új épületbe költözött a kiskőrösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság. A „Tűzoltólaktanyák kialakítása – Kiskőrös tűzoltóság” elnevezésű KEHOP-1.6.0-15-2016-00015 azonosítószámú európai uniós projekt nem...
Milyen fontos beruházások vannak még 4. számú választókerületben?

A Kiskőrösi Városi Sporttelep is óriási fejlesztéseken ment keresztül az elmúlt években. Ki kell emelnem Dulai János elnök úr vezetését. Neki, és a sikeres TAO pályázatoknak köszönhetően az utóbbi években megújult a Klubház, elkészült a műfüves pálya, létesült egy új, élő füves játéktér, valamint villanyvilágítás is készült a lőtér mellé. És várhatóan, fedett lelátó is épül a jövőben.

Kapcsolódó cikk
Új stadion a kiskőrösi Városi Sporttelepen
Új stadion a kiskőrösi Városi Sporttelepen
A kiskőrösi Városi Sporttelep nagy fejlesztéseken ment keresztül az elmúlt időszakban. A Kiskőrösi LC sikeres TAO pályázatainak köszönhetően, megújult a...
A sportteleptől elindulhatunk Erdőtelek, és a külterületek felé. Elmondható, hogy a képviselő úrnak a szíve csücske ez a rész. Az elmúlt években nagyin sokat tett azért, hogy ott minden napos legyen a fejlődés. Ezen a részen nagyon sok földes út van, amit az önkormányzatnak folyamatosan karban kell tartania. Mit lehet tudni, ezen a részen mi az, ami megújult? Tudta-e az önkormányzat azokat a vállalásait tartani, amit a lakosságnak megígért ezeknek az utaknak a karbantartása kapcsán? 

Erdőtelek azért a szívem csücske, mert látom azt, hogy itt van a legnagyobb szükség a fejlesztésekre. Próbálom, úgymond kiharcolni a lehetőségekhez mérten, hogy minél több minden valósulhasson meg. Erdőtelken és Ökördin a zúzottköves, murvás útalappal ellátott utak, és a külterületi földutak mind folyamatos karbantartást igényelnek. A Diófa utcában nagy szükség lenne aszfalt útra, mert a nagy igénybevétel miatt gyorsan kigödrösödik a murvával borított út. Itt továbbra is pályázati forrásra várunk. A földutakat pedig, időről-időre grédereznünk kell.

Kapcsolódó cikk
Erdőtelken folyamatosan végzik az utak karbantartását, a fejlesztéseknek koránt sincs vége
Erdőtelken folyamatosan végzik az utak karbantartását, a fejlesztéseknek koránt sincs vége
Erdőtelek sok fejlesztésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, aminek koránt sincs vége. Folyamatosak az újítások, a fejlődés, a karbantartások a...

A másik fontos beruházás az Erdőtelki óvodánál valósult meg. Itt Lengyel Tibor, a Kiskőrös Erdőtelekért Alapítvány vezetőjének nevét szeretném kiemelni. Az ő irányításával valósulhatott meg, hogy az udvar, és az óvoda előtti parkoló kialakításra került murvás alappal. Az óvoda szülői munkaközössége aktívan részt vállalt a munkálatokban. Természetesen Kiskőrös Város Önkormányzata, és egy pályázati forrás is segítette a megvalósítást.

Kapcsolódó cikk
Újabb fejlesztésbe fogtak Kiskőrös csendes, nyugodt városrészén
Újabb fejlesztésbe fogtak Kiskőrös csendes, nyugodt városrészén
Kiskőrös „legtermészetesebb” része, Erdőtelek évről-évre szépen fejlődik, egyre többen szeretnek bele a Diófa, Nyárfa, Venyige, Erdő, Malom, Fenyves és Sövény...

Megválasztásom óta, sajnos folyamatos probléma, hogy Erdőtelken nagyon gyorsan hajtanak át az autósok. Ezért azt találtam ki, hogy az óvoda előtt “gyermekek” veszélyt jelző táblát, és gyermekeket ábrázoló figyelem felhívó, lassításra késztető táblákat helyeztünk ki. Ezzel egy időben, három forgalmas út mentén, kiskőrösi óvodák is kaptak ilyen táblákat. Volt, ahol azt pótolni is kellett. Mivel a hagyományos KRESZ táblák nem elég hatásosak, azért gondoltam úgy, hogy megpróbálok az érzelmekre hatni. Így kerültek ki a gyermekrajz szerű, gyermekeket labdával ábrázoló táblák is, melyek arra figyelmeztetnek, hogy „Vigyázz! Lassíts! Gyerekek!”.

Mit lehet tudni a következő évről? Milyen általános fejlesztések várhatók az ön körzetében?

A belső városrészben, ahol elkészültek a közművek és az utak, ott kevésbé jelentkeznek problémák. Van olyan utca, ahol ivóvízfejlesztésre, és van olyan, ahol pedig gázvezeték és gázcsonk kiépítésre lenne szükség. Mindezeket az önkormányzatunk úgy tudja támogatni, hogy fele-fele arányban. Az úgynevezett „hypo dűlő utcájában” szükséges lenne a lakosok kérését, igényét teljesíteni, hogy ivóvíz vezeték legyen kiépítve. Tudomásom szerint a tervek már elkészültek.
Itt még járdaépítésre, felújításra lenne igény elég sok utcában. Sok helyen olyan rossz a járdák állapota, így azt kellene helyrehoznunk.

Erdőtelken és a külterületeken az utak karbantartására, és útfejlesztésre, aszfaltútra lenne szükség. Remélhetőleg, lesznek ilyen pályázatok, hogy tudjunk előre lépni ebben is. 

Illetőleg van nekünk egy közkedvelt strandunk is. a gyógyvize állítólag országos második lett egy bizonyos felmérés kapcsán. Remélhetőleg a Fürdő fejlesztése is sorra kerülhet, ha nem is idén, de jövőre, vagy amikor pályázati lehetőség adódik. Én minden esetre szorgalmazni fogom.

Abból is látszódik, hogy a lakossági fórumokon is aktívak voltak a körzetben élők, hogy most, az online formában megtartottra is meglepően sok kérdés, észrevétel érkezett ön számára. A beszélgetés zárásaként, végig mennénk ezeken a kérdéseken, hogy mindenki, biztosan választ kapjon.
  • A Klapka utcán, a Batthyányi utca, a Tavasz utca, és a Kisfaludy utca közötti szakaszán a járda teljesen tönkrement a fák gyökerei miatt. Púpos, gödrös, töredezett, szinte járhatatlan. Továbbá a Király-pékség és a Dohánybolt előtti járdaszakasz is nagyon balesetveszélyes. Erre a felvetésre milyen megnyugtató válasz adható? 

Sajnos tudunk már évek óta a problémákról. Városunk cégének, a Kőröskom Nonprofit Kft. munkatársainak segítségével igyekszünk minél előbb, a szükséges javításokat elvégezni.

  • Egy lakos, a balesetekre hívja fel a figyelmet. A Dózsa György út és a Batthyányi utca csatlakozásánál sok esetben volt már baleset. Az önkormányzat mit kíván tenni, hogy ezeket az eseteket megelőzze a jövőben?

Ez szintén egy, már ismert probléma. Legtöbb esetben a figyelmetlenség, és a gyorshajtás vezet ezekhez az esetekhez, egyelőre kisebb balesetekhez. Reméljük, hogy nem lesz nagyobb, súlyosabb baleset. Ez úton is, tisztelettel kérem az arra közlekedőket, hogy jobban figyeljenek ezen a részen. Ez a Batthyányi óvoda előtti szakasz. Itt, aki a főútról jön, legtöbb esetben gyorsan akar lekanyarodni a Batthyányi útra. A kerékpárosok, gyalogosok viszont ugyan ezt teszik a járdán, és sajnos ezekből adódnak a balesetek. A szakemberek megvitatták már ezt a kérdést, hogy mit kellene tennünk. Nem biztos, hogy jó hír ez mindenkinek, mert azt javasolták, hogy egyirányosítani kellene ezt az utcát. Ez azt jelentené, hogy a főútról nem lehetne bekanyarodni a Batthyányi útra.

Igen, ez azt mutatja, hogy a képviselő testület, az önkormányzat is foglalkozik ezzel a problémával. Azt lehet tudni, hogy születik-e döntés ebben az ügyben?

Előbb-utóbb szükséges lesz döntenünk, de jelen pillanatban még nem tudok róla.

  • A következő kérdés az a téli fűtéssel kapcsolatos, és ezzel párhuzamosan a levegő minőségével is. Mikor tiltja meg az önkormányzat a lignittel, illetve a barnaszénnel való fűtést? Hiszen a kérdező úgy érzi, hogy a keletkező füst elviselhetetlen a szomszédok és az ott élők számára, és az egészségükre is nagyon ártalmas.

A képviselőség véleményem szerint szolgálat. Ezért szeretnék kérni minden lakost, hogy így tekintsen ránk. Igyekszünk mindig mindenkinek segíteni, bátran fordulhatnak hozzánk, és keressenek minket.

Sajnos azt kell mondjam, hogy ez a kérdés nem önkormányzat hatásköre. Az, hogy ki fűt lignittel, vagy barnaszénnel, szénnel. Ezek valóban eléggé füstölnek és környezetszennyező. Értem a problémát, de csak javasolni, kérni tudunk ebben az esetben az ilyen anyagokkal fűtőknek. Mégpedig a gáz bevezetését és azzal történő fűtését tudjuk javasolni, mivel a gáz olcsó és tiszta energia. Illetve most már állami segítség is van mellé, hiszen ingyenessé váltak a közmű csatlakozások, így a gázcsonk kiépítése is. Ráadásul, gázbekötéseknél 250 méterig a vezetéket is ellenérték nélkül építi ki a szolgáltató. A gáz, a villany, az ivóvíz, és a szennyvíz bekötéseknél a kedvezmény nem csak új építésű ingatlanokra érvényesíthető, hanem a lakóingatlan vagy az üzlethelyiség átalakításakor is igénybe vehető. Érdemes figyelnünk tehát folyamatosan a pályázati lehetőségeket is. Tavalyi évben volt az Otthon Melege Program, ami konkrétan erre a célra volt kitalálva. Néztem a pályázati oldalt, és jelenleg is lehet leadni igényeket erre a támogatásra, bár most nem fut a program. Bízunk benne, hogy újraindul. Úgyhogy kérem a lakosokat, hogy aki teheti, éljen az állami pályázat adta lehetőségekkel, illetőleg az ingyenes közművek kiépítésének lehetőségével.

  • A következő kérdés kicsit konkrétabb, hiszen a Tompa utcában van egy elhanyagolt, romos ház, ami elég szemetes, gazos, és az ott élőket ez kimondottan idegesíti. Ez a Borostyán lakópark egyik bejárata mellett van. Lehet-e az ilyennel bármit is kezdeni?

Van a városunknak egy úgynevezett közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelete, és ebben tételesen ez is benne van. Oda kell figyelnünk a saját lakókörnyezetünk tisztaságára és nem lehet gazos, sem szemetes. Önkormányzatunk meg fogja tenni az ezzel kapcsolatos szükséges lépéseket az ingatlan tulajdonosa felé.

  • A Tompa utcából a Dózsa György útra való kikanyarodás itt is veszélyes. Ezzel a problémával szembesült-e már az önkormányzat, vagy ön, mint képviselő?

Ott a kikanyarodás elég veszélyes, és olykor elég nehézkes, mivel nehezen is lehet belátni azt a szakaszt, és a forgalom is nagy. Itt szintén a szakember véleménye az, hogy egyirányosítani kellene az utcát. El kellene dönteni az ott élőknek, ott lakóknak, hogy ez most nekik jó, kell-e az egyirányúsítás, hogy onnantól kezdve ne tudjanak kihajtani a Dózsa György útra, vagy pedig nem. Tehát ennek a megoldása az ott lakókon múlik.

  • Az utolsó kérdés egy összegző kérdés, mivel több bejelentés is történt a kátyúk miatt. Mit kell tudni, milyenek az utak állapota a körzetében, illetve útburkolat javításra lehet-e számítani?

Én azt vettem észre, hogy idén sokkal kevesebb kátyú volt, ami valószínűleg az időjárásnak is betudható, nem volt igazából komoly tél. De azért a kátyúzás az folyamatos így is. Az úgynevezett meleg aszfalttal való útburkolat javítás csak április közepe fele fog elkezdődni, mivel a Solti Aszfaltkeverő üzem akkor kezdi meg a meleg aszfalt gyártását. Ez lényegesen olcsóbb, tartósabb a télen használatos hideg aszfalttól, amit a helyszínen kell felmelegíteni. Az utóbbiba fagyásálló anyagokat is kell tenni, ami sokba kerül. Bízzunk benne, hogy ahol kátyú van, ott hamarosan meleg aszfalttal megtörténik az útburkolat javítása.   

Kiemelt kép: VIRA.HU – Archív fotó  

MEGOSZTÁS