E heti menüajánlatomból a harisszás szó számomra ismeretlen volt, ám a recept kíváncsivá tett. Az eredetiben arról is szó van, hogyha nem ismerjük ezt a különleges fűszert, milyen kombinációval helyettesíthetjük.

-Hirdetés-

A desszert pedig úgy került a szemem elé, hogy amikor a Street Kitchenen kitették, a trollok szétszedték a furcsa nevéért: sztracsatellás-málnás palacsinta-lasagne. Muszáj volt kipróbálnom.

HARISSZÁS DARÁLT HÚS RIZZSEL

Először apró kockákra vágtam egy hagymát és kókuszzsíron megpirítottam. Hozzáadva a darált húst, megpároltam és kicsit felengedtem vízzel. Lefedve főztem egy ideig fűszerek nélkül, majd belekevertem a harissza-pótlókat: őrölt paprika, kömény, római kömény, koriander. Sajnos nem volt itthon szárított paradicsom, helyette sűrítettet tettem bele. Ez annyiban is változás az eredeti recepthez képest, hogy így nem szabad belőle vacsorára enni, mert a sűrített paradicsomot gyors felszívódású szénhidrátként kell számolni. Kápiapaprika sem volt itthon, az kimaradt. Került még bele só és bors is, alig fél óra alatt elkészült.

Basmati riszt főztem hozzá. Nagyon szeretem a milánóit és a spagettit, ez a harisszás változat rizzsel, bőven túlszárnyalja azt.

SZTRACSATELLÁS-MÁLNÁS PALACSINTA-LASAGNE

Szeretem a rétegezős recepteket. Ehhez három különböző réteget kell előkészíteni. Az első a palacsinta. Az eredeti recept cukros és búzalisztes, én pedig cukormentesre és gluténmentesre szerettem volna. Ezért a fenti fényképen lévő összetevők, már a cm, gm változathoz kellenek.

Ezt kevertem be először. Az első kettő megtört, amikor megfordítottam, ezért egészítettem ki a SK receptet olivaolajjal.

A málnás réteghez fagyasztott málnát és epret használtam. Eritrittel főztem fel a gyümölcsöt körülbelül lekvár állagúra.

Végül a hideg habtejszínt keményre felvertem, hozzáadtam az édesítőt, a mascarponét és a vaníliaőrleményt.

A rétegezés előtt nagy lyukú sajtreszelőn lereszeltem egy 70%-os étcsokoládét. A jénai tál aljára kentem egy kevés mascarponés krémet. Azután következett egy palacsinta, majd megint egy kis mascarpone, málna és a reszelt csoki. Ezt folytattam addig, amíg minden el nem fogyott.

Egy éjszakát a hűtőben pihent. Másnapra tökéletesen összeértek az ízek. Mennyei desszert, és szerencsére, nem sok idő elkészíteni.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS