Egy ideje jobban szeretem a pörköltszerű főételeket a sülteknél. Fiatalkoromban százszor inkább rántott hús-párti voltam. De az inzulinrezisztencia óta a pörköltkészítés új dimenzióit ismertem meg. Szép Csilla eredeti receptjét itt találjátok. A gluténmentes piskóta egy alaprecept számomra. Gyerekkoromat idézi, csak abban különbözik, hogy nem finom búzaliszt, hanem gluténmentes zabpehely van benne,

CSIRKEMELL BUDAPEST MÓDRA

-Hirdetés-

A hagymát apró kockákra vágva kókuszzsíron megpirítottam. A csiperkét vékonyra szeletelve hozzáadtam. A receptben megadott mennyiség kétszeresét használtam, mert a legkedveltebb összetevőm. Ezután a kicsit nagyobb darabokra vágott pulykamáj következett. Ez megint kis változtatás, csirkemáj helyett vettem. Ráadásul ebből is dupla mennyiséget. Zöldpaprikát csak négybe szeleteltem, mert nem szeretem, ha felpöndörödő héjjal találkozom vele újra a tányérban. Mindig csak belefőzöm, aztán kiszedem belőle tálalás előtt.

Amikor a máj kicsit kifehéredett, megszórtam pirospaprikával, és felöntöttem vízzel. Következett a fagyasztott borsó és a paradicsompüré. Ez utóbbi alkotórész zárja ki, hogy vacsorára is falatozzak belőle.

A csirkehúst felkockázva vajon kellett volna megpirítani, de én ezt is kókuszzsíron tettem. Amikor kifehéredett, hozzákevertem a raguhoz.

Összefőztem és közben megsóztam, megborsoztam. Basmati rizst ettem hozzá köretként.

GLUTÉNMENTES PISKÓTA

A hagyományos módon kezdtem hozzá, vagyis szétválasztottam a tojásokat. Egy korábbi sütésből maradt még egy tojásfehérje, azt is hozzáadtam. Keményre vertem a fehérjét robotgéppel, körülbelül félidőben adtam hozzá a két evőkanál negyedannyi édesítőt.

Egyesével adagoltam hozzá a sárgájákat, és közben folyamatosan kevertettem a robotgéppel. A szárazanyagokat elvegyítettem egymással. Ez a gluténmentes zabpehelyőrleményt jelentette, a sütőport és az egy evőkanál cukormentes kakaóport. Lapos fakanállal forgattam bele a tojásos masszába.

Szilikonos sütőlappal béleltem ki egy nagy tepsit, majd előmelegített sütőben körülbelül 15 percig készre sütöttem. Sütőpapírral együtt feltekertem, majd hagytam kicsit kihűlni. Megkentem a hűtőben kucorgó mascarponés krémmel, ami még egy korábbi tortából maradt. Kicsit túlterveztem. Ebben a receptben találjátok.

Könnyű, gluténmentes piskótatekercs lett belőle. Próbáljátok ki!

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS