A kebab az az étel, amiről mindig a Gilmore lányok jutnak eszembe. Emilyvel megebédelnek a plázában. Megérkezik a sok kaja, és Lorelai azt mondja: “itt gyakorlatilag minden kebab”. Utánaolvastam, hogy a kebab a Kaukázus környékéről származik és lényegében sült húst jelent, de rengeteg változata van. A török kebab kertész módra azért keltette fel az érdeklődésemet, mert minden volt hozzá itthon a gyöngyhagymán kívül. A desszert tiramisu, ki tudja hányadik változat, de nem bánom, mert még a fiamnak is ízlik.
TÖRÖK KEBAB KERTÉSZ MÓDRA
Szép Csilla eredeti receptjét itt olvashatjátok.
Húsként csak csirkemellfilét használtam hozzá. Körülbelül egy centiméteres kockákra vágtam és vaj helyett kókuszzsíron kezdtem el pirítani. Amíg a hús kifehéredett megpucoltam a répát és kimértem a borsót.
A gyöngyhagymának csak savanyított változatát találtam, és mint egy amatőr, elfelejtettem megnézni az összetevőit. Volt benne cukor. Úgyhogy nem használtam fel, hanem két fej hagymát karikáztam az ételre. Belevágtam a paprikákat. Nagy szeletekre, mert a végén ki akartam belőle szedni őket.
Körülbelül 5-10 percet pároltam minden új összetevő után. Megsóztam, megborsoztam, picit felöntöttem vízzel. Ekkor tettem rá negyed órára a fedőt. Utoljára a felkockázott paradicsomot adtam hozzá, pár percig főztem, és elzártam. Basmati rizzsel, uborkasalátával és a mennyei tiramisu szelettel ettem.
TIRAMISU SZELET
Szép Csilla eredeti receptjét itt olvashatjátok.
Megőröltem az édesítőt, majd robotgéppel felvertem az egész tojásokkal együtt. Beleszitáltam a barnarizslisztet és további keverés közben adagoltam hozzá a vizet és az olajat. Pillanatok alatt elkészült.
Teflon sütőpapírt használtam, amit olajjal lespricceltem. Hamar megsült. Ijesztően vékony volt a tészta, de jól lejött a papírról.
A krémhez szintén robotgéppel vertem fel a tejszínt és az édesítőt, fahéjat. (Csak 4 dl tejszínt használtam). Majd elkevertem benne a mascarponét. (Fele adagot, 250 grammot.)
A vérnyomásom miatt nem ihatok kávét, ezért cikóriát főztem hozzá. Megmártottam benne a félbevágott piskótalapokat és egymásra rétegeztem őket, közéjük kenve a krémet. A negyedik réteg piskótára is kentem, majd megszórtam cukormentes kakaóporral. Egy éjszakát pihent a hűtőben.
Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!