Mindig szerettem a rizst. Az utóbbi másfél évben az inzulinrezisztencia alapszabályai miatt elsősorban a basmatiért rajongok. Ezért lett a főételajánlatom ma inkább köretajánlat: rizsfasírt. A desszert a tanévkezdésből adódó csokivágyamat hívatott orvosolni.

SAJTOS-SÁRGARÉPÁS RIZSFASÍRT

-Hirdetés-

Az eredeti recept ITT olvasható.

A kimért rizst forró vízben áztattam és többször átmostam, hogy csökkenjen a keményítőtartalma. A főzését mindenki saját ízlése szerint oldja meg, nálam ez azt jelenti, hogy másfélszeres vízben, egy teáskanál sóval és két evőkanál olivaolajjal készítem.

A megpucolt sárgarépát késes aprítóban daráltam nagyon kicsire. Miután a rizs megfőtt, minden hozzávalót elkevertem egy nagy edényben, majd kézzel is átgyúrtam. Egy fél órát állni hagytam, hogy a teljes kiőrlésű zsemlemorzsa megpuhuljon.

Vizes kézzel formáztam a gombócokat, és szintén morzsában forgattam meg. Csilla javaslatát, miszerint bő, közepes hőmérsékletű olajban süssem ki a golyókat, elvetettem. Tudom, hogy úgy különlegesebb ízvilág születik, de annyira sajnálom a sok olajat és a kalóriákat, ha beszívja a rizsfasírt. Ezért döntöttem úgy, hogy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem őket, megspriccelem olivaolaj spray-vel, és sütőben sütöm ki. Nagyon finom lett, de kétség nem fér hozzá, az eredetiben ropogósabb lehet a külseje.

TÚRÓVAL TÖLTÖTT KAKAÓS PÁRNA

Ez a sütemény eredetileg Street Kitchen recept, cukros és fehérlisztes, azt adaptáltam olyanra, hogy mi is ehessük.

A szárazanyagokat összekevertem, a csillagtejben megfuttattam az élesztőt, a tojással együtt hozzáadtam és összegyúrtam. Mikor valamennyire összeállt, következett a vaj.

A tésztát körülbelül fél centiméter vastagra nyújtottam, és négyzetekre vágtam. Közben a töltelékhez áttörtem a túrót és bekevertem. A négyzeteken kis túróhalmokat képeztem, és golyót formáztam belőlük.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam és egy órát kelni hagytam. Megkentem egy felvert tojással és megszórtam pici édesítővel. Nekem maga a tészta kicsit még elbírt volna édes ízt, de ezt mindenki másképp érzi.

Előmelegített sütőben fél órát sült. Kiváló desszert lett belőle a vasárnapi ebédhez.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS