Negyven gramm szénhidrát ebédre. Az nem olyan, mint egy klasszik’ tót disznótoros vacsora a maga végeláthatatlan fogásaival és az utána menetrendszerűen bekövetkező, túlevésből fakadó rémálmokkal. Néha csak egy icurka-picurka kupac basmati rizs, vagy pár szál teljes kiőrlésű spagetti tészta. Ezért a gombamártás lehet annak megmentője, hogy ne tűnjön el a tányérról két perc alatt az étel. És mi is jóízűen falatozzunk.

-Hirdetés-

 

GOMBAMÁRTÁS

A csiperke nem számolós étel. Körülbelül fél kilogrammnyi gombát pucoltam és vékonyra szeleteltem. Az eredeti recepten picit változtattam. Mert kókuszzsíron fonnyasztottam a nem egy, hanem két hagymát.

Amikor a gomba is megpárolódott, felöntöttem két deciliter cukormentes habtejszínnel, picit megsóztam, alaposan megborsoztam és addig főztem, míg sűrű nem lett. Alig fél óra alatt elkészült és mennyei lett.

Rántott cukkini mellé ettem, cukormentes savanyúsággal. Örömmel jelentem a gombamártás csillagos ötössel vizsgázott a mai ebéden.

MÁKOS-TÚRÓS LEPÉNY

A mák és a túró nagy kedvenc párosom. Most már nincs mese, be kell szereznem egy rendes pitetálat, mert ez nem tudom hanyadik recept, ami csodaszép lehetne pitetálban. Kistepsit használtam, így is jóvágású sütik születtek, bár a pite elegánsabb lett volna.

Megőröltem a zabpelyhet és a többi hozzávalóval összekevertem. Az eredeti receptben a tészta nem tartalmaz tejfölt, de én képtelen voltam anélkül összeállítani. Begyúrva pihent egy órát a hűtőben. Azután óvatosan kinyújtva sütőpapírral bélelt tepsibe egyengettem, és fél órára visszatettem a hűtőbe.

A jobb oldali kisképen lévő tepsit szerettem volna használni, de kicsinek bizonyult, így került a baloldaliba.

A mákos réteghez megőröltem a mákot. A csillagtejben folyamatosan keverve megolvasztottam a margarint. Az édesítővel, szárított citromhéjjal feltuningolt darált mákot felöntöttem vele.

A túrót szitán áttörtem, minden hozzávalót hozzáadtam, kivéve a fehérjét. Azt a csipet sóval habbá vertem és a végén adtam hozzá.

A tésztára a mákos, majd a túrós massza került, és előmelegített sütőben sült, az alsó rácson körülbelül harminc percet.

Kihűlés után szeletelhető.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS