A múlt heti cikkemben írtam már, hogy éppen aktuális kérdés kis családomban a vaspótlás. Ezért készítettem ebédre májat. A napokra lebontott szénhidrátadagom miatt gyakran előfordul, hogy a kisétkezéseim alapja a keksz. A cukor- és inzulinbarát kekszek palettája nem túl nagy a piacon. Ezért is annyira fontosak a házi kekszek.

HAGYMÁS-BACONOS MÁJ

-Hirdetés-

Megtisztítottam, majd lemértem a hozzávalókat.

Most a receptben szereplő adagok kétszeresét használtam. A bacont és a vékony csíkokra szeletelt házisonkát a saját zsírján pirítottam le. Majd a hagymát borítottam rá. Gyakori kevergetés közben – körülbelül 20 percig – pároltam. Amikor a sok-sok hagyma megfonnyadt, hozzáadtam a májat. Mivel nagy adag lett, több, mint félórát főztem. Ezután következett a bors, a majoranna és a só.

Basmati rizzsel és cukormentes uborkával ettem.

CITROMOS-MANDULÁS KEKSZ

Szép Csilla kifoztuk.hu receptjeit mindig érdemes eredetiben is megnézni, hogy biztosan ne legyen gond velük. ITT találjátok.

Minden szárazanyagot kimértem, összeöntöttem és kevertem. Legközelebb el fogom készíteni biocitrom friss reszelt héjával is, mert úgy az illata intenzívebb lehet. Most szárított citromhéjjal gyúrtam be.

Ezután a vajat elmorzsoltam a lisztes alapban. Legvégül adtam hozzá a tojást, és összegyúrtam. Egy nejlonzacskóban a hűtőbe tettem pihenni harminc percre.

Két sütőpapír között nyújtottam 4 mm-re. De be kell vallanom, hogy először csak 2-3 mm lett. Olyan szépen beleragadt a keksz-szaggatóba, hogy öröm volt nézni. Szóval a 4 mm az 4 mm. Úgy valóban működik. Teflonos sütőpapírra sorakoztattam az elkészült kekszeket.

Előmelegített sütőben sült. Nekem kétszer annyi idő kellett, mint az eredeti receptben előírt. De régi gázsütőm van, amin nehéz beállítani a hőmérsékletet, szóval szerintem egyedi, és a sütőnktől függ. A sütőpapíron kell hagyni kihűlni. Puha, nagyon finom keksz.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS