A pandémia miatti lezárások sajnos ebben az évben, főleg az első félévben teljes bezárást eredményeztek. A nagy rendezvényeink többsége e miatt idén nem került megrendezésre. Bálokat már 2 éve nem tudunk tartani, veszélyes most össze jönni zárt helyre a vendégeknek, ezt korlátozások nélkül is mindenki látja szerencsére. A klubok is többször tartottak szünetet az összejöveteleikben, hiszen amikor ennyi súlyos beteget látunk magunk körül, még jobban vigyázunk ismerőseinkre, családtagjainkra- mesélte Mártáné Czékus Györgyi, a Tázlári Művelődési Ház művelődés szervezője. A továbbiakban őt kérdeztem az intézmény 2021-es tevékenységéről.
Mártáné Czékus Györgyi, a Tázlári Művelődési Ház művelődés szervezője
Milyen kiállításokat tekinthettek meg idén az érdeklődők intézményükben?

A Tázlári Kézimunka klub kiállítását több ízben is megrendeztünk a Hagyományőrző nap, a Meseföld konferencia, és a Szomszédolás-Népzenei találkozó keretein belül.
A Kiskőrösön megrendezésre kerülő Megyei Napokon Értéktár kiállítással vettünk részt.

Kapcsolódó cikk
Érték-Élmény-Egészség címmel tartottak konferenciát Tázláron
Érték-Élmény-Egészség címmel tartottak konferenciát Tázláron
Érték-Élmény-Egészség Bács-Kiskun Megyében eredmények és lehetőségek címmel rendeztek konferenciát Tázláron szerdán. A 12 állomásból álló rendezvénysorozat a TOP 5.3.2.-17-BK1-2018-00001 azonosító számú...
Milyen programok kerültek megrendezésre az idei évben intézményükben, amiket önök, vagy mások szerveztek?
-Hirdetés-

A Májusfa díszítés volt az első rendezvényünk, amit már követhetett egy Hagyományőrző nap is, amelyen a látogatottság is megfelelő lehetett.

Kapcsolódó cikk
Népviseletben és zenei kíséret mellett díszítették a májusfákat Tázláron
Népviseletben és zenei kíséret mellett díszítették a májusfákat Tázláron
Május elseje jeles nap a néphagyományban, a májusfa a természet újjászületésének szimbóluma. Az ország nagy részén május elsejére virradó éjszaka...

A nyári táborok elég szép számmal kerültek megrendezésre. Az EFOP pályázat keretében Alkoss szabadon, és Lovas tábor is indult 30-30 fő résztvevővel, sőt a felnőtt Népzenei Tábort is megtudtunk valósítani.

Kapcsolódó cikk
Nyári napközis táborokat tartottak a tázlári Művelődési Házban
Nyári napközis táborokat tartottak a tázlári Művelődési Házban
2021. augusztusában 2 tábor került megrendezésre Tázláron: az Ovis népi tábor, és az „Alkoss szabadon” iskolai az EFOP-1.5.3-16-2017-00102 Együtt egy...

A Tanyakavalkád egy teljesen új rendezvény volt a külterületen élő lakosság számára. Amit a Felsőtelepi Művelődési háznál rendeztünk meg, és nagy sikert aratott a prevenciós mérésekkel kiegészített, vidám falusi vetélkedővel tarkított nap.

A Meseföld konferencia nagyon érdekes színfolt volt az életünkben, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében. Itt bemutatásra került a Mesekönyv is, amely a Bács-Kiskun megye településeinek történeteiből áll össze.

A Háztartási praktikák foglalkozás sorozat szintén az EFOP pályázatunk része volt, aminek a témái nagy sikert arattak, és a résztvevők teljes aktivitással vettek részt benne.

Szüreti napunk a szokásoknak megfelelően 500 fő körüli létszámmal sikeresen bonyolódott le. Mindenki nagy örömmel fogadta a megrendezhető mulatságot.

Kapcsolódó cikk
Szüreti Mulatság Tázláron is
Szüreti Mulatság Tázláron is
Zenés ébresztővel indult Tázláron a Szüreti Mulatság október 2-án, szombaton. Reggel 8 óra táján zenés ébresztővel útnak indult DJ Major...

Az Idősek napját és a Szomszédolást is az EFOP pályázat keretében rendeztük meg ebben az évben, és a létszámokra sem panaszkodhattunk, bár akkor már újra támadott a vírus.

Kapcsolódó cikk
„Túl az Óperencián” – Idősek Napja Tázláron
„Túl az Óperencián” – Idősek Napja Tázláron
Tázlár Község Önkormányzata 2021. november 07-én 10:30-ra hívta a szépkorúakat a Tázlári Művelődési házban megrendezésre kerülő Idősek Napja rendezvényre. Az...

A Kiskuntor böllértalálkozó sokkal kevesebb részvevővel zajlott le, de azért így is nemzetközi volt.

Kapcsolódó cikk
Immáron a X. Kiskuntort rendezték meg Tázláron
Immáron a X. Kiskuntort rendezték meg Tázláron
November 13-án, szombaton reggel 6 órakor a tázlári sportpályán a kötények kiosztásával kezdődött a 10. Kiskuntor böllértalálkozó. Ezen a találkozón...

Az Adventi időszakban Világító Ablaknyitogatással készültünk a Karácsonn ünnepére, immár 3. éve. A Szironta együttes koncertje csak hozzájárult a készülődés szépségéhez, ugyan úgy, mint a hétvégi gyertyagyújtások a parkban felállított adventi koszorúnál.

Év végére jelenik meg a Tázlári Falukönyv, amely TOP pályázatból készülhetett el, és egy korlenyomatot vetít elénk a jelen életünkről.

Milyen újdonságok „születtek” a bezárások/járványügyi szigorítások következtében?

Újdonság volt a társadalmi ünnepek online megtartása, vagyis TV felvételek formájában kerültek fel a világhálóra, ott lehetett megtekinteni a március 15-ei, és október 23-ai ünnepi műsorokat.

A tavaszi programok elmaradása miatt Húsvéti Fészekrablást szerveztünk, aminek nagyon nagy sikere lett a kisgyermekes családok körében.

A Jeruzsálema tánc is a megváltozott körülmények miatt született, hiszen így a nyitott helyeken végre össze tudtunk jönni.

Milyen klubok, egyesületek lelnek otthonra az intézményükben?

Tázlári Ifjúságért Egyesület, Tázlári Öregfiúk, Tázlári Rozmaring Asszonykórus, Tázlári Citerazenekar, Gyermek citera csoport, Nyugdíjas klub, Tázlári Kézimunka csoport, Asztali tenisz szakosztály, Jóga csoport, Tűzfátyol Hastánc csoport, gyermek tánccsoportok.

2021-ben milyen fejlesztés valósult meg, ami az intézményt működését érintette?

Az EFOP pályázatból, és részben saját forrásból ebben az évben lehetőségünk volt a tetőtér átalakítására, ahol a Tázlári Ifjúsági Egyesület, és az Öregfiúk Szabadidő csoport tarthatja állandó foglalkozásait.

Idén volt dolgozókat érintő változás?

2021. február 1-től november 30-ig Balázs-Gyovai Lilla, a Nemzeti Művelődési Intézet foglalkoztatásában közművelődési asszisztensként dolgozott a Tázlári Művelődési házban. Ez idő alatt elvégezte a Közművelődési Szakember I. képzést is Szegeden.

Milyen terveik vannak a jövő évre?

Mint mindenki, mi is nagyon várjuk már a vírushelyzet végét, hogy egészséges emberek tölthessék meg a rendezvényeinket. A bálok, mulatságok bepótlása mellett szeretnénk juniálist tartani júniusban, “Szeretünk Tázlár” címmel.

A nemrég megvásárolt Közösségi ház felújítására már megvan a pályázati forrás, ugyan így a Felsőtelepi Művelődési ház megújítására is. Ezután még több rendezvénynek, magánprogramnak adhatnak helyet a közösségi színtereink.

Képek: VIRA.HU archív

MEGOSZTÁS