Közel két évtizede, 1991 óta működik városunkban a Kiskőrös Városért Alapítvány, amelynek létrehozásával az alapítók Kiskőrös támogatását, fejlesztését tűzték ki célként. Az alapítvány szerepet vállal a város szépítésében, fejlesztésében, a műemlékek védelmében, a történelmi és kulturális hagyományaira alapozva részt vesz a helyi rendezvények szervezésében és bonyolításában, szerepet vállal az egészségmegőrzésben, a tudományos, oktatási, szociális és sporttevékenységekben, a környezet-, természet-, valamint a gyermek- és ifjúságvédelemben, elősegíti a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségét.

-Hirdetés-

Dr. Ba Mariann ügyvéddel, a Kiskőrös Városért Alapítvány kuratóriumi elnökével beszélgettem, aki 2019. december 9. óta látja el ezt a feladatot.

Milyen tevékenységeket végeztetek az elmúlt egy évben? Melyek voltak a legnagyobb kihívások?

Úgy gondolom, hogy az idei évünk is nagyon eredményes volt, mert nagyon sok mindennel foglalkoztunk és az alapszabályunkba foglalt célkitűzések közül sok mindent megvalósítottunk. Már az év elején elkezdtünk készülni a gyereknapra. A pandémia miatt azonban nem tudtuk azt az ötletet megvalósítani, amit már évek óta görgetünk magunk előtt. Nagyrendezvényben nem is mertünk gondolkodni. Mivel ekkor még nem teljesen voltak feloldva a szigorítások, ezért egy olyan gyereknapot terveztünk meg, amit meg lehet valósítani akkor is, ha esetleg korlátozások vannak. Ezért úgy döntöttünk, hogy kreatív alkotópályázatot hirdetünk gyerekek részére, három kategóriában: irodalmi alkotások, rajzok, illetve térbeli alkotások és makettek. Három korcsoportban vártuk az alkotásokat. Felhívásunkra, több mint 300 pályamű érkezett. Úgy gondolom, hogy ez helyi viszonylatban igazán kiemelkedő. Részünkről jelentős időt vett igénybe, mire az összes pályaművet megtekintettük, majd szakmai zsűri segítségével osztottuk ki a helyezéseket a gyerekeknek. Az elkészült pályaműveket hatalmas tablókon állítottuk ki, melyek egész nyáron át megtekinthetőek voltak. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Célunkat elértük vele, hiszen nagy sikert aratott. Nagyon sok képet kaptunk, ahol például a gyerekek a saját alkotásaikkal fotózkodtak. Ez az esemény volt az egyik kiemelt rendezvényünk a 2021-es évben.

Kapcsolódó cikk
Több mint 300 pályamű érkezett be a Kiskőrös Városért Alapítvány kreatív pályázatára
Több mint 300 pályamű érkezett be a Kiskőrös Városért Alapítvány kreatív pályázatára
Kreatív alkotásokat várt a kisebb-nagyobb gyermekektől „Kiskőrös az én városom” címmel, „Városunk, otthonunk a jövő generációja szemével” kategóriában meghirdetett pályázatára...

A hagyományőrzésre is hangsúlyt fektettünk. A Hagyományok Házának berendezéséhez tudtunk anyagilag hozzájárulni 2021-ben.

Február óta üzemel a Roma Alkotóház is Kiskőrösön, amit egy pályázat segítségével tudtunk felújítani. Azóta már nagyon sok színvonalas program került ott megrendezésre, az egyik ilyen volt júniusban az élményfestés. Ténylegesen ezzel a programmal nyitotta meg kapuit az alkotóház, ahol a művészek segítségével mindenki kipróbálhatta a festés művészetét. Élőzene szólt, illetve verseket mondtak művészek. Ez egy igazán színvonalas rendezvény volt, aminek mi is a részesei voltunk.

Kapcsolódó cikk
Élettel telt meg az Alkotóház – örömfestéssel egybekötött művészeti találkozó Kiskőrösön
Élettel telt meg az Alkotóház – örömfestéssel egybekötött művészeti találkozó Kiskőrösön
Örömfestésre, összművészeti alkotónapra invitálták az érdeklődőket ma délután Kiskőrösön az Alkotóházba. Az eseményt a pécsi Gandhi Gimnázium szervezte, mely egyidejűleg...

Az idei évben, a városfejlesztésben való bekapcsolódásra is nagy hangsúlyt fektettünk. A Tüskös Park fejlesztésére közel fél millió forintos támogatást gyűjtöttünk össze. Ezzel tudtuk segíteni a játékok beszerzését, amit bárki igénybe vehet kötöttségek nélkül. A park fejlesztése itt nem áll meg, több infrastrukturális fejlesztés is várható itt.

Kapcsolódó cikk
Mérföldkőhöz érkezett a Tüskös park felújítása
Mérföldkőhöz érkezett a Tüskös park felújítása
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Tüskös park fejlesztése. A város és a lakosok összefogásával fejleszteni kívánt parkhoz kapcsolódóan a látványtervek elkészültek....

Amire szintén nagyon büszkék vagyunk, hogy a református harangláb befejező munkálataihoz hozzájárulhattunk. Ehhez Molnár Elvira (Bács-Kiskun megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ) is segítséget nyújtott. Erre 3,5 millió forintot tudott fordítani az egyház az alapítvány támogatásával, mely hamarosan átadásra is kerül. Ezt a támogatást azért tartottuk fontosnak, mert ez a városrész műemlékvédelmi terület. Arra gondoltunk, hogy ez a harangláb impozáns is, illetve ezeket a bemutatásra érdemes épületeket szolgálja.

Kapcsolódó cikk
Újra felcsendülhet a harang a kiskőrösi Református templom udvarán
Újra felcsendülhet a harang a kiskőrösi Református templom udvarán
Mind tudjuk, hogy a keresztyén templomok szinte kötelező „kelléke” a harang. A Kiskőrösi Református Egyházközségben azonban már jó pár éve...

Szeptemberben egy kiskőrösi, általános iskolás korú fiú megsegítésére gyűjtési alapot hoztunk létre, melyből a fiatal gyógyulását támogattuk.

Idén novemberben is megépítettük a Betlehemet Kiskőrös városközpontjában, melyet minden évben nagyon lelkesen készítünk el és díszítünk fel a kuratórium tagjaival. Az idei évben a Csigás kútnál elhelyezett adventi koszorú mellé tettük a Betlehemet, illetve felállítottunk egy mézeskalács házikót is ide azzal a céllal, hogy megvendégeljük a város lakóit karácsony alkalmából. Azzal a szándékkal is készítettük ezt, hogy az első adventi hétvége után, hogy rajtunk kívül más civil szervezetek is meg tudják vendégelni az embereket a téren. Így a gyertyagyújtások alkalmával műsorral és szeretetvendégséggel tudtak készülni más civil szervezetek is a város lakói számára, emelve ezzel is a színvonalat.
Továbbá voltak pályázataink is, amiket elkezdtünk megvalósítani. Decemberben 4.000.000 forintot nyertünk el egy pályázaton, melyet főként technikai eszközök beszerzésére és gyerekek foglalkoztatására fordítunk. A mese nagyon fontos a kicsik fejlődése szempontjából, ezért helyi bábcsoportok bevonásával kerülnek ezek a fejlesztő-szórakoztató kreatív foglalkozások megtartására pályázatunk segítségével. 

A kuratóriumi tagok összetételében idén sem volt változás, az alapítványban továbbra is öten vagyunk, és mindannyian más-más szakterületet képviselünk. Én szakmámból adódóan a jogi feladatokat látom el, dr. Kállayné Major Marina a szociális területen jártas, Pethő-Szűcs Mária az iskolákkal és az egyházzal való együttműködésben tud segíteni, míg Harangozóné Balogh Zsóka az óvodás gyerekek kapcsán, és egykori önkormányzati képviselőként a hivatali folyamatok ismeretében is jártas. Molnár Elvira a civil szervezetek gyakorlati működésében és a pályázatírás területén van otthon. Így jól fel tudjuk osztani a feladatokat.

Úgy gondolom, hogy egy nagyon jó csapat vagyunk, céljaink megvalósításának folyamataiban mindannyiunknak fontos szerepe van.

Ha már az együttműködést említetted, a városban kikkel szoktatok összefogni?

Nagyon szívesen együttműködünk más civil szervezettel. Idén a református egyház alapítványával, és a Kőrös-Körül Nők Egyesület tagjaival működtünk együtt. A mézeskalács házikóval, amit az előbb említettem, ugyancsak a civil szervezeteket segítettük, hiszen mi biztosítottuk a helyszínt. Decemberben kaptunk még egy támogatást, melynek köszönhetően fogyatékossággal élő gyerekek között osztottunk szét 600.000 Ft-ot.

Kapcsolódó cikk
Betlehem a legcukibb szerelővel és a meseszép adventi koszorúnk
Betlehem a legcukibb szerelővel és a meseszép adventi koszorúnk
Kiskőrös adventi hangulatának egyik alappillére – a meseszép horgolt – karácsonyfa már a Petőfi Sándor Művelődési Központban áll. A Kiskőrös...

Hogyan összegeznéd ezt az évet?

Úgy gondolom, hogy nagyon jó évet zártunk, mert amit célul tűztünk ki, sőt talán annál még többet is sikerült megvalósítanunk. Olyan dolgokkal tudtunk hozzájárulni a város életéhez, amelyek értéket képviselnek. Ebben az évben is aktívak voltunk, sok mindent megvalósítottunk abból, amit az alapszabály lehetővé tesz számunkra.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak a kuratórium tagjainak, hiszen lelkiismeretesen és szívvel lélekkel dolgoznak. Az önkormányzatnak és a város intézményeinek is köszönjük az egész éves együttműködést, továbbá támogatóinknak is köszönettel tartozunk, hiszen nélkülük mindez nem valósulhatott volna meg.

Továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák kezdeményezéseinket, munkánkat! Az alapítvány számlaszáma: 11732057-20009245. Előre is köszönjük a támogatásokat!

A jövőre nézve vannak már terveitek?

Konkrét terveink még nincsenek, hiszen a januári kuratóriumi ülés alkalmával szoktunk erről dönteni. Az idei évi költségvetés lezárását is meg kell tekintenünk ahhoz, hogy tervezni tudjunk. Természetesen ötleteink és elképzeléseink már vannak a 2022-es évre is. 

MEGOSZTÁS