Több, mint két éve élek inzulinrezisztenciával. Azóta nem ettem borsófőzeléket és stíriai metéltet. Pedig gyerekkorom menzás és kollégista időszakának nagy kedvencei voltak.

-Hirdetés-

 

BORSÓFŐZELÉK
(eredeti receptgazda: Szóllás Sára)

Alap:
500 g fagyasztott borsó
1 evőkanál olivaolaj
1 mokkáskanál só
1 teáskanál Dua-Wellness negyedannyi édesítő
Rántás:
2 evőkanál olivaolaj
50 g barnarizsliszt
1,5 dl cukormentes 30%-os habtejszín

A borsót még fagyasztott állapotban alaposan átmelegítettem az olajon, megsóztam, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. A rántáshoz a barnarizslisztet egy csipet sóval összehabartam kis lángon, végül felöntöttem a habtejszínnel. Amikor a borsó megfőtt, a levéből pár kanállal fellazítottam a rántást.

Hozzáöntöttem a borsóhoz, párat kavartam rajta, amíg a liszt besűrűsödött.

STÍRIAI METÉLT
(eredeti receptgazda: kifoztuk.hu/Szép Csilla)

Tészta:
180 g tejföl
2 tojás
100 g barnarizsliszt
20 g útifűmaghéj
100 g túró
1 csipet só
Szósz:
2 tojás
2 dl tejföl
20 g olvasztott vaj
20 g Dia-Wellness negyedannyi édesítő

A tészta összetevőit kimértem, majd a túrót áttörve összegyúrtam. Egy órát pihent a hűtőben. Változtattam picit ez eredeti recepten, mert dupla adagot terveztem. A kis doboz túróban 250 g van. Én azt tapasztaltam, ha meghagyok egy kevés túrót, mindig elfeledkezem róla, ezért inkább beletettem. De szépen működött annyival is.

A szószhoz a tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét felvertem, a többi részt robotgéppel alaposan elkevertem úgy, hogy először csak a tejföl felét adagoltam hozzá. A habot óvatosan kanalaztam a masszához. A tésztát a hűtőből kivéve kinyújtottam, 5-6 mm vastagra (kellett) volna nyújtani. Sajnos nekem inkább 1 cm lett. De jobb a fele vastagságú. Felszeleteltem csíkokra, és lobogó sós vízben megfőztem. Amint feljött a víz tetejére, még 2 percig főztem.

A tésztákat óvatosan a tojásos mappába forgattam, és a vajjal kikent tepsibe öntöttem. Előmelegített sütőben körülbelül negyven perc alatt aranybarnára sült. A tetejét porrá őrölt negyedannyi édesítővel szórtam meg.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS