Gombamániám következő állomása a rántott gomba. Egészen kiskorom óta úgy hittem, a rántott gomba valamiféle különleges varázslat az éttermi sültes tálak szélén, amiért versenyre kell kelni az asztaltársaság többi tagjával. Az utóbbi hetekben azonban többször is készítettem. Kiderült, hogy nem akkora varázslat, csak türelem kell hozzá. Ha kitalálom, hogy erre vágyom, előbb tisztítás, főzés és csak utána panírozás. De megéri. A fahéjas keksz pedig természetesen bolti keksz mentesítő kincs. Csak tudnám, miért lustálkodom el a kekszsütést, mikor annyira egyszerű.

-Hirdetés-

RÁNTOTT GOMBA
(saját)

főzéshez: csiperkegomba, só
panírhoz: barnarizsliszt, tojás, teljes kiőrlésű zsemlemorzsa, zabkorpa, szezámmag
sütéshez: olaj

A csiperkefejeket megtisztítottam. A tönköket levágtam. Majd felhasználom a gombás rántottához. (Apropó, a másik kedvencem.) Sós vízben megfőztem a gombafejeket. Leöntöttem róluk a vizet, és megvártam, hogy meghűljenek. Majd először barnarizslisztben, aztán tojásban, végül a zsemlemorzsa, zabkorpa, szezámmag (most szezámmagpehely) keverékében forgattam meg.

Természetesen a zabkorpa és a szezámmag csak azért kerül a harmadik fázisba, hogy spóroljak a CH-n. Olajban sütöttem ki.

FAHÉJAS KEKSZ
(Eredeti recept ITT: kifoztuk.hu/Szép Csilla)

100 g vaj
25 g Dia-Wellness negyedannyi édesítő
150 g barnarizsliszt
1 tk őrölt fahéj
50 g darált mandula
1 tk sütőpor
1 tojás
1 csipet só
1 biocitrom reszelt héja (ez nálam szárított citromhéj volt)

Minden hozzávalót kimértem, a vajat megolvasztottam, a tojást feltörtem. Majd mindent összeöntöttem, és egy nagyon könnyű, puha tésztát kaptam. Egy nejlonzacskóban pihent fél órát a spájzban, mert az instrukció nem hűtőt, hanem hűvös helyet javasolt.

Majd két sütőpapír között körülbelül 4 mm-esre nyújtottam, és – jobb híján – a hóemberes kiszúróval kiszaggattam.

Előmelegített sütőben 15 percet sült (eredeti javaslat 180 fokon, 10 perc), majd a sütőben hagytam őket kihűlni. Nagyon finom lett.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS