A helyzet boltügyileg elég siralmas, igyekeztem olyat kitalálni, amihez a legtöbb dologért nem kell pénzt kiadni. A paradicsomos húsgombóchoz a paradicsom, a zeller-, és a petrezselyemzöld, a barackos-mákos pitéhez pedig a barack volt meg a kertben. Napi hálaadásaim egyik legfontosabb szelete.

-Hirdetés-

 

PARADICSOMOS HÚSGOMBÓC
(eredeti recept ITT: cookpad/Fehér Krisztián)

500 g darált hús
500 g friss paradicsom (mivel mi szeretjük nagyon a szószt, másnap ugyanennyiből újra főztem hozzá, szóval, ha hasonlóan paradicsomos szószrajongók vagytok, érdemes eleve 1 kg alapanyagot használni)
5-6 petrezselyemzöld
5-6 szál zellerzöld
1 tojás
150 g basmati rizs (de én csak 100 g-ot használtam)
olivaolaj, só, őrölt bors, Dia-Wellness negyedannyi édesítő
teljes kiőrlésű búzaliszt/ barnarizsliszt (én gluténmentesre készítettem)

A húst, tojást, sót, borsot, apróra vágott petrezselyemzöldet, basmati riszt összegyúrtam, és félretettem pihenni. Sós vízben főztem őket félórát. A paradicsomokat lobogó, forró vízbe tettem, majd pár percnyi forralás után kiszedtem őket, hogy mindegyikről lehúzzam a héjat. Összeturmixoltam.

Olivaolajon pici sóval megpirítottam két evőkanál barnarizslisztet, majd lassanként hozzáöntöttem a turmixolt, paradicsomos masszát. Hozzáadtam az édesítőt, a zellerzöldet, és addig főztem folyamatos kevergetés mellett, amíg kissé elkezdett sűrűsödni. Hogy ne kapjon oda, higítottam a gombócok főzővizével. Végül beletettem a húsgombócokat, és negyedóra alatt összeforraltam.

BARACKOS-MÁKOS PITE
(eredeti recept ITT: kifoztuk.hu/Szép Csilla)

220 g teljes kiőrlésű búzaliszt
80 g finom búzaliszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál vaníliakivonat
1 evőkanál fahéj
1 csipet só
40 g Dia-Wellness negyedannyi édesítő
1 dl olivaolaj
1,5 dl tejföl
30 ml víz
4 tojás
 20 g mák
1 szem őszibarack

Minden hozzávalót szépen sorjában összekevertem. Nekem nagyon töménynek tűnt a tészta. Nem tudom, mi lehetett a gond. De a biztonság kedvéért adtam még hozzá vizet és egy fél dl 30%-os, cukormentes habtejszínt. Ez utóbbi egy ideje árválkodott a hűtőben. Inkább maradékmentésnek számított. Eredetileg vajjal kikent tepsibe kell önteni a masszát, de én csak sütőpapírral kibéleltben egyengettem el. Előmelegített gázsütőben közepes lángon sült 30 percet.

Jó étvágyat! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS