Jó ideje nem ettem főzeléket. A kertben volt sárgarépa, karalábé és petrezselyem is, ezért pótoltam ebbéli hiányaimat. A maradékmentő sajttorta oka három maradék volt. Egy lejárófélben lévő túró, néhány többhetes Gullon keksz az egyik dobozban, és a múlt héten sütött kókuszos keksz. “Sajnos” akciós volt a cukormentes Túró Rudi, így leelőzte a kekszet a kisétkezések terén. A kókuszos keksz így lett a túrós sajttorta alapja.

FINOMFŐZELÉK
(eredeti recept ITT: mindmegette.hu)

-Hirdetés-

315 g sárgarépa (200 az eredeti)
100  g karalábé (150 g az eredeti)
200 g zöldborsó
só, őrölt fehérbors, friss petrezselyemzöld
0,5 teáskanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
1 evőkanál Vegamix (Bio-fuszer.hu)
3 evőkanál barna rizsliszt
0,5 dl cukormentes, 30%-os habtejszín
1 dl csillagtej (habarás után adtam még hozzá 1,5 dl-t, de ez opcionális)

A sárgarépát és a karalábét megtisztítva felkockáztam, majd a borsóval együtt feltettem főni sós, zöldségmixes, édesítős vízben. Csak annyiban, hogy éppen ellepje. A tejszínt, tejet, barna rizslisztet összekevertem, és hagytam pihenni. Amikor megfőtt, behabartam, és beleaprítottam a petrezselyemzöldet.

MARADÉKMENTŐ SAJTTORTA
(saját)

16 db kókuszos keksz
8 db Gullon Fibre keksz
250 g margarin
250 g túró
250 g mascarpone
3 dl cukormentes, 30%-os habtejszín
1 teáskanál étkezési zselatin
1 evőkanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
1 tábla 84%-os étcsokoládé

A kekszeket az aprítógépben megdaráltam. Az olvasztott margarinnal elkevertem és egy sütőpapírral bélelt tepsibe egyengettem. Természetesen vajjal még finomabb, csak az most aranyárban van már. A tejszínt egy csipet sóval és az édesítővel keményre vertem, a túrót szitán áttörtem, majd ezeket a krémes összetevőket alaposan összedolgoztam a mascarponéval. A csokit az aprítógépben próbáltam megdarálni, de ez a 84%-os csoki olyan kemény, hogy ölni lehetne vele, ha jól célzunk, úgyhogy az aprítógép nem bírt vele. A kis darabokat, még a kávédarálóba is betettem. Így lett olyan pici, hogy be tudtam vele szórni a túrós krém tetejét. Két órát pihent a sütőben, hogy szeletelni tudjam.

Jó étvágyat kívánok!
T
alálkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS