Amikor elkezdődik az iskola, minden állandóan dobozokkal van tele. Kiadós ételekre van szükség, hogy ne kelljen mindennap főzni, hiszen épp elég más feladat van. Így született meg a bakonyi húsgombóc és a brutálisan dráguló kekszek inzulinrezisztencia-kompatibilis kókuszos zabpelyheskeksz változata.

-Hirdetés-

 

BAKONYI HÚSGOMBÓC
(eredeti receptgazda: Harcz-Kránitz Zsuzsa)

500 g darált hús
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kápiapaprika (eredeti recept tv paprikát ír, de csak kápia nő a kertben)
2 paradicsom
5 csiperkegomba
175 g tejföl
50 g teljes kiőrlésű liszt
1 nagy pohár víz
olivaolaj, só, őrölt bors, őrölt kömény, őrölt édes pirospaprika, majoranna

A hagymát és fokhagymát nagyon kicsire daráltam aprítógépben. Nem szeretjük a hagymadarabokat az ételben, ezért az utóbbi időben a rántáshoz is mindig ezt a módszert vetem be. Olivaolajon megpirítottam a őket. A felét és a fűszereket (só, bors, kömény, majoranna, 1 evőkanál őrölt paprika) hozzáadtam a darált húshoz. Összegyúrtam és diónyi gombócokat készítettem belőle. A hagymás olivaolajon megforgattam a gombócokat. Amint körben megfehéredtek, hozzáadtam a szintén aprítógépben megdarált paradicsomot és paprikát. Majd a szeletelt gombát. Felöntöttem a vízzel, és félórát főztem. A habarásra anyutól tanult “trükköm” van. A tejfölt, a lisztet és néhány kanál főzőlevet, vizet beleteszek a rázós, főzés nélküli pudinghoz használatos keverőbe. Összerázom, és úgy öntöm az ételhez. Habarás után egyet rottyant, és kész.

Teljes kiőrlésű tésztával és cukormentes uborkával ettem.

KÓKUSZOS ZABKEKSZ
(eredeti recept ITT: kifoztuk.hu/Szép Csilla)

2 tojás
25 g kókuszreszelék
100 g darált mandula
50 g zabpehely
20 g Dia-Wellness negyedannyi édesítő
50 étcsoki
10 g vaj
kókusz

Minden összetevőt összekevertem egy tálban. Amikor összegyúrtam, pihentettem körülbelül fél órát, hogy a zabpehely megszívja magát, puhuljon. Azután diónyi gombócokat gyúrtam. Ez a diónyi gombócok vasárnapja. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, picit kilapítva. A tapasztalat azt mutatja, jobban is kilapíthattam volna őket.

Előmelegített sütőben sültek húsz percet. Amikor kisültek, és meghűltek, olvasztott csokoládé és vaj keverékébe, majd kókuszreszelékbe mártogattam az egyik felüket.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS