Nagyon fontos számomra, hogy az elkészített ételek több napon át kitartsanak. Bár az inzulinrezisztencia diagnózis óta megszerettem a főzést és a sütést, a sok munka miatt praktikusan kell megterveznem mindkettőt. A töltött csirke lényege az volt, hogy minél több minden legyen otthon az elkészítéséhez. A baconos kifli pedig a második kalcirecept, ami igazán nagyszerűen debütált.

-Hirdetés-

 

TÖLTÖTT CSIRKE
(saját)

4 csirkemellfilé
4 sárgarépa
1 fej édes lilahagyma
6 fej csiperkegomba
8 szelet bacon szalonna
olivaolaj

A csirkemellekbe vágtam réseket, megsóztam és lespricceltem olivaolajjal. A répát megfőztem kissé, még roppanós volt, majd hosszú, vékony csíkokra vágtam. A gombát olivaolajon megpirítottam. Lehet rá tenni ilyenkor kakukkfüvet, őrölt borsot, de én csak sóztam és cukormentes vegetával szórtam meg. A hagymákat nagyon vékonyra szeleteltem.

A csirkemellfilé réseit megtöltöttem a répával, gombával és hagymával. Majd betekertem a baconcsíkokkal, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem őket. Félórát lefedve sütöttem, majd félórát szabadon, hogy alaposan megpiruljon a bacon.

BACONOS KIFLI
(eredeti recept ITT: kalcirecept.hu)

250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
50 g búzasikér
1 teáskanál só
10 g friss élesztő
150 ml víz
1 evőkanál habtejszín
1 tojás a tésztába
1 db tojás a kenéshez
8 szelet bacon
szezámmag
reszelt sajt

A lisztet, sikért és sót összekevertem, a közepébe készítettem egy mélyedést, amibe belemorzsoltam az élesztőt, és ráöntöttem a langyos vizet. Amikor felfutott, beleütöttem a tojást, belemértem a tejszínt. Végül alaposan kidagasztottam. A képeken látható adagok azért tűnhetnek ennél többnek, mert dupla mennyiséget készítettem. A langyos radiátoron kelesztettem 45 percet. Gyönyörűen megkelt.

A nyújtódeszkán nyolc egyforma részre osztottam, kinyújtottam, ráfektettem a baconszeleteket, majd felcsavartam őket.

Sütőpapírral bélelt tepsiben megkentem őket egy felvert tojással, megszórtam egy kevés sajttal és szezámmaggal. Hagytam még félórát kelni a tepsiben.

Körülbelül negyven percet sült előmelegített tepsiben. Húsz gramm szénhidrát volt egy szeletben, de töredelmesen bevallom az elméletileg 10 g CH-t igénylő utóvacsorául szolgált a fiamnak és nekem is.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS