A Kiskőrösi Óvodák négy tagintézményébe összesen közel 400 gyermek tér be nap mint nap, hogy új ismereteket szerezzenek a világról, találkozzanak ovis társaikkal. Csatlós Erzsébetet, a Kiskőrösi Óvodák intézményvezetőjét kérdeztük a 2022/23-as nevelési év első feléről.
Csatlós Erzsébet, a Kiskőrösi Óvodák intézményvezetője
Milyen programok, események valósultak meg a 2022/2023-as nevelési év első felében?

A 2022/23 nevelési év fő célja gyermekek sokoldalú személyiségfejlődéséhez, a képességek kibontakoztatásához, az esetlegesen elmaradás mutató területek fejlesztéséhez hozzájárulva, nyugodt, biztonságos és kiegyensúlyozott légkör megteremtése.

-Hirdetés-

Célok, feladatok teljesüléséhez olyan szervezetfejlesztési irányvonalakat határoztunk meg, valamint olyan módszertant dolgoztunk ki, amelyek a szervezetben működő folyamatok aktuális állapotát vizsgálják és a jövőre vonatkozó fejlődési irányvonalakat segítenek beazonosítani.  
Ennek a szemléletnek a fényében kerül megszervezésre minden olyan szakmai program, esemény, amely a gyermekek élményszerű tapasztalatszerzését, és ezáltal a személyiség komplex fejlődését szolgálják, hiszen a Kiskőrösi Óvodákban minden a gyermekekről és velük kapcsolatban állókról szól.
Szakmai munkánkat erősítik a kiválóan működő munkaközösségeink, munkacsoportjaink, teamjeink, amelyek programjaikkal számos területen színesítik az óvodai életet.

Heti rendszerességgel az óvodai tevékenység ideje alatt tehetséggondozó műhelyek működnek, amelyek a Gardner féle tehetségterületek szinte valamennyi tartományát lefedik. Ebben a nevelési évben 15 tehetségműhely garantálja a gyermekek tehetségfejlesztő folyamatait.

Batthyány Óvodában: Varázshang (Műhelyvezető: Fejes Zalánné) Barkács Manók (Műhelyvezető: Slajkó Anikó) Ez a Föld a mi otthonunk! (Műhelyvezető: Oraveczné Bolemányi Bernadett)

Kőrisfa Óvodában: Kreativ Hütte (Műhelyvezető: Berta Anett), Táncoló talpak (Műhelyvezető: Albert Amina), Tulipán Táncos Tehetségműhely (Műhelyvezető: Bajkó- Albert Orsolya), Szedd alá! (Műhelyvezető: Ősziné Dulai Zsuzsa), Lim-lom műhely (Műhelyvezető: Hajósné Hertl Edit), Apróságok kincsesládája (Műhelyvezető: Czirokné Gyuricza Aranka), English Chat Club (műhelyvezető: Greksa Lilla)

Szűcsi Óvodában: Mesesziget (Műhelyvezető: Torgyikné Balogh Noémi), Ugri- bugri torna (Műhelyvezető: Váriné Szlovák Erika), Napraforgók tehetségműhely (Műhelyvezető: Répásiné Lovász Márta)

Erdőteleki Óvodában: Blumen kreis- Virágkör (Műhelyvezető: Mucsi Annamária), Úgy tedd rá! (Műhelyvezető: Tamás Szilvia)

Az idei nevelési évben megalakult a tehetségműhelyek vezetőit tömörítő munkacsoport, a Tehetség-team, amely fő célja a műhelyvezetők közötti kapcsolat erősítése, a tudásátadás folyamatának garantálása, a műhelyek közötti átjárhatóság biztosítása, és partneri elégedettségmérési rendszer kidolgozása.

Futó projektjeink közé tartozik az Állatbarát óvodai címnek való megfelelés, amelyben az Erdőtelki óvoda élen jár.

Milyen események, tematikus hetek valósultak meg az első félévben csoport szinten?

Az óvodai csoportok mindegyikében éves nevelési tervek alapján valósulnak meg a projektrendszerű nevelési-oktatási tartalmak. Minden óvodai csoportunk a gyermekek életkorának, képességeinek, egyéni sajátosságainak megfelelő projekteket/tematikus terveket készít el és valósít meg.
Emellett igen fontosak az óvodákba látogató külsős előadók, vendégek. A nevelési év első felében gyermekeink rendkívül élvezték a Hősképző programot a magyar Vöröskereszt jóvoltából, csakúgy mint a Rendőrségi bemutatót, illetve a Rajz Attila jégpálya szakedzőinek jégmentes korcsolya bemutatóját.

Kapcsolódó cikk
Játékos jégkorong „bemutatót” tartottak a HC Kiskőrös edzői a Kőrisfa óvodásainak
Játékos jégkorong „bemutatót” tartottak a HC Kiskőrös edzői a Kőrisfa óvodásainak
A Kiskőrösi Óvodákban már 2013 óta működnek tehetséggondozó programok, mint például a jégkorong, a sakk, néptánc, vagy az úszás. A köznevelési...

Nem csupán óvodákon belüli színvonalas programokkal kínáljuk meg a gyermekeket, hanem számos óvodán kívüli gyakorlati ismeretszerzést biztosítunk számukra. Kiskőrös városa rengeteg lehetőséget biztosít az óvodás korosztály számára. Kiállítások, múzeumok, tájház, szülőház, könyvtár, mind-mind a kultúra forrása az óvodások számára.
Külső terepen szerezhető tudás is kiemelkedő a kicsik esetében, kisebb, nagyobb kirándulásokon az óvodakezdés óta szinte valamennyi csoport részt vett, például a Szücsi erdőben megszervezésre kerülő madárgyűrűzési programon számos óvodai csoport jelen volt.

Kapcsolódó cikk
Soha nem látott sikert aratott a Kőrisfa Óvoda első jótékonysági bálja
Soha nem látott sikert aratott a Kőrisfa Óvoda első jótékonysági bálja
Az idei báli szezont a Kőrisfa Óvoda nyitotta, október 29-én. Az esemény az óvodában került megrendezésre, ahova közel 300 jegy...

Szülőkkel való harmonikus kapcsolat kialakítása elsődleges feladatunk, hiszen a nevelő munkánk csak akkor lehet sikeres, ha a szülőkkel együttműködve tehetünk a gyermekek fejlődéséért, ezért szeretettel hívjuk a szülőket a mindennapjainkba. Közös programok biztosításával adunk lehetőséget belelátni a mindennapi tevékenységeinkbe, emellett nagyon fontosak a közös családi rendezvények is, a jó hangulatú jótékonysági sütivásár, Őszi betakarítások, Mihály-nap, Márton-nap, Szülők-nevelők bálja, Adventre hangolódó kreatív családi délutánok.

Kapcsolódó cikk
Immár hagyománnyá vált ZAHORÁN a Márton-nap megünneplése
Immár hagyománnyá vált ZAHORÁN a Márton-nap megünneplése
Kiskőrösi Óvodák Erdőtelki Óvoda apraja nagyja köszöni mindenkinek, hogy idén is megrendezésre kerülhetett óvodájukban a Márton-nap. November elejétől folyamatosan beszélgettek...
Hány gyermekkel kezdték a 2022/2023-as nevelési évet?

A 2022/2023 nevelési évben a Kiskőrösi Óvodák kezdő gyermeklétszáma 367 fő. Ebből kiemelt figyelmet igénylő gyermekek száma 24, akik felzárkóztató fejlesztést kapnak. Tehetséggondozó programban, műhelyben résztvevő közel 100 kisgyermek vesz részt.

A csoportlétszámok alakulását tekintve egy csoport lépte át a törvény által maximalizált 25 főt. A 16 csoportban a mindennapi oktató–nevelő munka feladatait a 34 fő óvodapedagógus, 5 pedagógiai asszisztens 16 + 2 fő dajka és 1 fő takarító látja el.

Intézményükbe érkeztek-e új dolgozók az elmúlt hónapokban?

Az alkalmazotti közösséget az aktuális változásokhoz, a megújulás folyamataihoz való igazodás, a pontos munkavégzés és példaértékű munkafegyelem jellemzi. Gyermekközpontú szemlélet tükrében végzik mindennapi nevelő-oktató, gondozó munkájukat.

A Kőrisfa Óvodában 2 pályakezdő kollégát köszönthettünk, 1 pedagógiai asszisztens kezdte meg a nevelési évet a Batthyány Óvodában, ahová 1 dajka szakképzettségű munkatárs is érkezett, akik sikeresen beilleszkedtek a nevelő közösségbe.

Kapcsolódó cikk
Horváth Évi a Kőrisfa Óvoda Maci csoportjának új óvó nénije
Horváth Évi a Kőrisfa Óvoda Maci csoportjának új óvó nénije
A 2022/23.évi nevelési évben négy új kolléga kezdte meg munkáját a Kiskőrösi Óvodáknál. Horváth Évi óvodapedagógus gyakornokként került a Kőrisfa...
Milyen pályázatokat nyertek, és mik valósultak meg annak köszönhetően?

Szakmai munkánk színvonalának fejlődése érdekében folyamatosan keressük a pályázati lehetőséget. A Kiválóan akkreditált tehetségpont, Bázisintézmény, Óvodai kiválóság, Zöld óvoda címeket célzó pályázatok kerültek benyújtásra. Gyalogló világnaphoz minden óvoda csatlakozott. Az Erdőtelki óvoda pályamunkája 2. helyezést ért el, mely ajándékpólókkal és vásárlási utalvánnyal lett díjazva. Rendszeresen részt veszünk a külső partnereink által meghirdetett rajzpályázatokon is.

A tárgyi fejlesztésekre irányuló pályázatok legtöbbje a város önkormányzata által került benyújtásra. A Szűcsi óvoda belső felújítása valósult meg. Benyújtottunk egy közösségi kemence 2022. pályázatot a Szűcsi óvoda részére, ez még elbírálás alatt van.

[kapcscolodo url=https://vira.hu/2022/05/12/szeptemberig-felujitasra-kerul-a-szucsi-ovoda/]

Az épületeket, felszereltséget érintette-e fejlesztés, újítás?

A Kiskőrösi Óvodák infrastrukturális felszereltsége kiváló. Óvodáink épületei biztonságot, kényelmet szavatolják a gyermekcsoportok számára, emellett tárgyi felszereltségünk lehetővé teszi a minőségi munkavégzést.  

Sajnos a gazdasági megszorítások az óvodák életére is hatással voltak, ezért 2022.11. 15-én a Szücsi Óvoda lakói a Batthyány és Kőrisfa Óvodákba költöztek ideiglenesen. Mindkét intézményben sikerült az átszervezést gördülékenyen lebonyolítani, hiszen hívogató, barátságos helyszíneken tudtuk fogadni a beköltöző csoportokat. Mindez köszönhető a munkatársaink rugalmasságának, a szülők megértésének, együttműködésének, amit ezúton is köszönök!

Az óvodáinkban a betervezett fejlesztések folytatódnak és folyamatosan megvalósulnak, de legfőbb célunk az energia korszerűsítési munkálatok elvégzése, annak érdekében, hogy a jövőben óvodáink működése zavartalanul folytatódhasson.

Milyen terveik vannak a jövőben?

Szeretnénk továbbra is a gyermekek és családjaik megelégedésére szervezni az óvodai életünket, ezért különböző projektekkel, programokkal, eseményekkel fogjuk gazdagítani az előttünk álló időszakot. Hagyományos ünnepek, jeles napok az óvodák menetrendje szerint fog megvalósulni, de tervezünk az egész intézményt érintő projekteket.

A Happy víz országos szintű egészségvédelmi kezdeményezéshez minden csoportunk csatlakozni fog, amellyel az ivóvíz fogyasztás népszerűsítésére szeretnénk helyezni a hangsúlyt.
A Madárbarát óvoda címet valamennyi óvodában megpályázni kívánjuk, illetve a szervezetfejlesztési folyamatok gazdagítására és az országban működő óvodák közötti kapcsolatrendszer építésére szolgáló Óvodai Kiválósági Klubot is folytatni fogjuk.

A legfontosabb feladatom volt az elmúlt időszakban, hogy a gyermekek, és a családok számára, a nevelőközösség bevonásával fent tudjuk tartani a nyugodt, biztonságos, kiszámíthatóságot adó légkört és tárgyi feltételeket. Ebben a folyamatosan változó világban, kihívások és próbatételek közepette a Kiskőrösi Óvodák dolgozói maximális energiákat mozgatva tudtak helytállni. Feladataimat nagy szeretettel, és a legjobb tudásom szerint körültekintően igyekeztem végezni. Mindezt, csak az óvoda ügyét szolgáló, példaértékű hivatástudattal bíró közösség meglétével, és a fenntartó támogató segítségével lehetett megvalósítani.

Szeretném megköszönni a szülők, családtagok, Kiskőrös Város Önkormányzatának támogatását, és nem utolsósorban kollégáim első féléves munkáját!

MEGOSZTÁS