Gyerekkorom nagyon kedves étele volt a krumplistészta. Pont úgy, ahogy a nagymamám készítette. Rengeteg disznózsíron agyon pirított hagyma a kertből. Paprikás tört krumpli és házitészta. Az illat, az íz tökéletes volt. Szerencsére gyakran ettünk ilyet. A csicseriborsós tészta receptjére egy diétabarát csoportban leltem rá. A kitalálója, hasonló érzelmekkel viseltetett a krumplistészta iránt. A főtt krumpli, pláne összetörve, inzulinrezisztenciában tilos. A csicseriborsós tészta cukormentes csemegeuborkával szinte pontosan hozta a gyerekkori ízélményt.

-Hirdetés-

Egyetlen hátránya, hogy nagyon sok szénhidrátot tartalmaz, még ha lassú felszívódásút is. Így nem nagy merőkanállal lehet belőle enni.

CSICSERIBORSÓS TÉSZTA
(eredeti receptgazda: Instagram/mylovelypeas-Mikóczi-Gyenes Mónika)

400 g konzerv csicseriborsó
200 g teljes kiőrlésű tészta
2 evőkanál kókuszzsír
2 nagy fej vöröshagyma
1 dl víz
2 kávéskanál őrölt pirospaprika
0,5 kávéskanál őrölt kömény

Az eredeti recept fodros nagykockát javasol, de az sajnos nem volt itthon. A tapasztalat azt mutatja, bármelyik megteszi. A tészta főzése közben, felaprítottam a hagymát egészen apróra gépben. A kókuszzsíron alaposan megpirítottam, majd megszórtam a pirospaprikával. Hozzáöntöttem 0,5 dl vizet, majd a lecsepegtetett csicseriborsót. Átforgattam a paprikáshagymában.

A kész feltétet, krumplinyomóval összetörtem. Rájöttem, hogy egészen eddig a fázisig nem sóztam és fűszereztem, így megtettem. Fontos, hogy ne turmixoljuk, mert akkor gyors felszívódásúvá válik. Nagy lángon pirítottam és kevertem össze a tésztát a masszával. Hogy a keverés könnyebb legyen, ebben a fázisban is öntöttem hozzá 0,5 dl vizet.

A recept gazdája javasolta, hogy érdemes annyira lepirítani, hogy picit odakapjon. Az íz és az illat is nagyon hasonló a régi-régi krumplistésztához.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes és inzulinrezisztens övezetben!

MEGOSZTÁS