Továbbra is szöknek az egekbe a cukormentes, inzulinrezisztens diétába illeszkedő kekszek – és minden kisétkezésre alkalmas sós vagy édes péksütemények – árai. Érdemes sütni, ha kevés időt is tudunk rá szánni. Gyakran mértem már, hogy ténylegesen mennyi percet vesznek el a napból ezek a munkák. Sokkal kevesebbet, mint gondoltam. Minden alkalommal, amikor a frissen sültek illata belengi konyhát, megállapítom, hogy hetente kellene sütnöm. A mai vajas kalács receptje videó formában került elém, Repeta videómegosztó-csatornájáról. A neve vajas kalács, de spórolásból én margarinnal sütöttem meg. Így is nagyon finom.

VAJAS KALÁCS
(eredeti receptgazda: Youtube/Repeta, Bobikné Zákány Edit)

-Hirdetés-

150 g finom búzaliszt
350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
25 g friss élesztő
5 g só
15 g Di-Wellness negyedannyi
280 g csillagtej
2 tojássárga
50 g vaj/margarin

A csillagtejben – és egy csipetnyi cukorban, amit ki is hagyhattok, ha úgy érzitek – megfuttattam az élesztőt. Majd elkevertem benne az édesítőt. Közben kimértem a liszteket, sót, és beleütöttem a tojássárgákat. A közben meleg helyen szépen felfutott élesztőt hozzáöntöttem és összegyúrtam a tésztát. Hozzámértem a margarint, majd azzal együtt is átgyúrtam.

Egy órát kelesztettem a radiátoron, és újra meggyúrtam.

A szépen megkelt tésztát elfeleztem. Mindkét részt téglalap alakúra nyújtottam. Csak pár milliméter vastagra. Azután a hosszabbik oldalánál kezdve nagyon szorosan feltekertem. A két részt összefontam.

Sütőpapírral kibélelt kenyérsütőbe fektettem. Felvert tojással kentem meg. Újabb negyedórai pihenés és kelesztés után, ismét tojáskenés, majd pihenés addig, míg a sütő felmelegedett 175 fokra.

Harminc perc alatt sült aranybarnára. Kívül ropogós, belül puha, foszlós.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes és inzulinrezisztens övezetben!

MEGOSZTÁS