Cukormentes és inzulinrezisztens övezet: gazdag háromszög

Még mindig nem visz rá lélek, hogy könnyű, tavaszi finomságok receptjét próbáljam ki. Hiszen sál nélkül nem lehet utcára lépni. Legalább hűvös, de inkább hideg van. Ehhez alkalmazkodik az a péksütemény, ami a gazdag háromszög fantázianevet kapta. Könnyű elkészíteni, és másnap is nagyon puha, omlós a tésztája.

-Hirdetés-

Néhány dolgot megváltoztattam az eredeti receptben, ennek egyetlen oka a spórolás volt. Számomra külön érdekesség volt, hogy nem szükséges a tésztájához a tojás.

GAZDAG HÁROMSZÖG
(eredeti receptgazda: Harcz-Kránitz Zsuzsa)

TÉSZTA:
320 g teljes kiőrlésű búzaliszt (eredeti receptben tk tönkölyliszt volt)
80 g búzasikér
0,5 kocka friss élesztő (eredeti receptben 20 g)
1 csipet cukor (eredeti receptben negyedannyi volt – a cukor tehát elhagyható)
3 dl csillagtej (eredeti receptben mandulatej volt)
1 púpos evőkanál teáskanál só
1 dl olaj

TÖLTELÉK:
1 kis doboz tejföl
0,5 mokkáskanál fokhagymagranulátum
3 szelet bacon
1 fej lilahagyma
100 g kukorica (nem tettem bele, hogy szénhidrátot is spóroljak, nemcsak pénzt)
10 g reszelt sajt

TETEJÉRE:
1 tojás
szezámmag/reszelt sajt

Első lépésben összekevertem a szárazanyagokat. A tál közepében kialakított mélyedésbe öntöttem a felmelegített csillagtejet egy csipet cukorral. Belemorzsoltam az élesztőt, körbelocsoltam az olajjal. Amíg az élesztő felfutott, elkészítettem a tölteléket. A tejfölt megsóztam, hozzáadtam a fokhagyma-granulátumot, az apróra vágott bacont és felaprított vöröshagymát, reszelt sajtot.

Amint felfutott az élesztő, összegyúrtam a tésztát és a langyos radiátorra tettem egy órára. Nagyon szépen megkelt.

Hogy könnyebben kezelhető legyen, két részre osztottam és pár milliméter vastagra nyújtottam. Megkentem a töltelékkel. Felcsavartam, és háromszögeket vágtam belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket. Nagyon lazák, kicsit nehezen emelhetőek fel, de szerintem ez a feltétele annak, hogy ennyire puha a tészta másnap is. Egy felvert tojással megkentem és megszórtam szezámmaggal. A tepsiben is hagytam kelni negyedórát.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem és harminc percet sütöttem, amíg aranybarnára sültek.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes és inzulinrezisztens övezetben!

MEGOSZTÁS