Nagy örömet jelent számomra, amikor bolti finomságokat tudok otthoni, saját sütésű változattal megoldani. Különösebben soha nem voltam oda a croissant ízéért. A leveles tészta nem a kedvencem. De a fiam nagyon szereti, kipróbáltam, hát, létezik-e olyan recept, ami mindkettőnket boldoggá tesz kulináris értelemben.

TELJES KIŐRLÉSŰ CROISSANT
(recept forrása: ITT/áfonyamámora)

-Hirdetés-

TÉSZTA
350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g finom búzaliszt
75 ml 30%-os cukormentes habtejszín
100 ml víz
100 g tejföl
1,5 tojás
35 g élesztő (nekem 42 g volt egy kocka, azt használtam fel)
1,5 teáskanál só
175 g vaj
1 teáskanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
  RÉTEGEK KÖZÉ:
50 g vaj (eredeti receptben 20 g) – mélyhűtőbe tettem, amíg a tésztán dolgoztam, és a kelés alatt
TETEJÉRE:
0,5 felvert tojás

A vizet és a habtejszínt összeöntöttem, beletettem egy csipet cukrot (elhagyható), meglangyosítottam, és belemorzsoltam az élesztőt. Szépen felfutott. Addig minden mást kimértem a tésztához, majd a tejföllel, tojással, élesztős vizes tejszínnel együtt összegyúrtam. Puha, rugalmas, jó tapintású tészta lett belőle, amit beletettem egy zacskóba és a hűtőbe került két órára pihenni.

A hideg tésztát tíz részre osztottam, tíz kis gombócot formáztam és hagytam a nyújtódeszkán megint tíz percet pihenni. Mind a tíz gombócot kinyújtottam körülbelül 20 cm átmérőjűre, 1-2 mm vastagságúra.

Minden korong közé reszeltem a fagyos vajból, ahogy egymásra rétegeztem. A recept szerint nagylyukú sajtreszelőt kellett volna használni, de véletlenül a kislyukút használtam. AZ egymásra rétegzett 10 korongot még tovább nyújtottam körülbelül 40 cm átmérőjűre. Ekkor szeleteltem 12 egyforma háromszögre.

A háromszögek alapjának közepét kicsit bemetszettem, és a széles résztől indulva feltekertem. Megkentem a meghagyott 0,5 felvert tojással. Sütőpapírral kibélelt tepsire tettem őket. Másfél órát pihentek, hogy kétszer akkorára keljenek.

A 180 fokra előmelegített sütőben 25 percet sült, tűpróbával ellenőriztem, és rácson hagytam kihűlni őket. Így utólag valamivel több édesítőt tennék a tésztába, de legalább édesen és sósan is fogyasztható. Fantasztikus, pihekönnyű, foszlós péksütemény. Érdemes kipróbálni.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes és inzulinrezisztens övezetben!

MEGOSZTÁS