A kürtős kalács szerintem a TOP10 finomságok listáján igen előkelő helyet foglal el. Persze, mióta az inzulinrezisztencia beköszöntött, esélyem sincs rá. Minden kürtős kalács bódé mellett úgy megyek el, hogy nem veszek levegőt. A cukros-fahéjas illat tényleg nem evilági. Azonnal kipróbáltam hát, amikor ráleltem erre a receptre.

-Hirdetés-

 

KÜRTŐS KALÁCS KIFLI
(eredeti receptgazda: Orosz Ráhel Melánia)

200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g finom búzaliszt
30 g búzasikér
1 csipet só
2 evőkanál xillt/eritrit 
1 zacskó instant élesztő
150 ml csillagtej
1 egész tojás
50 g puha vaj

2 evőkanál eritrit
1 evőkanál fahéj 

A csillagtejet langyosra melegítettem egy csipet cukorral (elhagyható), és elkevertem benne az élesztőt. Az összekevert szárazanyagokban elmorzsoltam a vajat. Amint kicsit felfutott az élesztő, beleöntöttem a lisztekbe, hozzáadtam a tojást, majd összegyúrtam. Alaposan kidagasztottam, és a napon kelt egy órán át.

A fahéjas-eritritet a nyújtódeszkára szórtam. Erre tettem rá a tésztát, és igyekeztem pont akkora kört nyújtani belőle, mint a szórás. A pár milliméter vastag tésztát 16 részre osztottam és egyesével feltekertem.

Az előmelegített sütőben (180 fok) 15 percet sült. Nagyon kell figyelni, mert könnyen odaég. Másnap is puha, és egészen jól hozza a hiányzó, kürtős kalácsot eszek életérzést.

Jó étvágyat kívánok és találkozzunk jövő héten is a Cukormentes és inzulinrezisztens övezetben!

MEGOSZTÁS