A 2022/2023. évi tanévzáró ünnepség a Himnusz közös eléneklésével (Pelsőciné Barna Mária tanárnő zongorakíséretével) kezdődött tegnap délután a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban, ahol  Markóné Csányi Gabriella, a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola vezetője és Szűcsné Hegedűs Orsolya, a fafúvós tanszak vezetője köszöntötte a megjelenteket. 

-Hirdetés-

Az ünnepélyes tanévzáró, a művészeti iskola növendékeinek bemutatójával folytatódott:

– Joplin: Ragtime – Pöshl Dávid tenorszaxofon
– A. Parrees: Fantázia – Juhász Áron trombita
– Törökinduló – Suba Marcell  zongora

Pöshl Dávid és Vikorné Hajas Matild

Markóné Csányi Gabriella intézményvezető beszédében elmondta, hogy négy telephelyen (Kiskőrösön két helyszínen, Kecelen és Izsákon) látnak el művészetoktatási feladatokat, ahol a diákok három művészeti ágban – zene, grafika, tánc –  tanulhatnak.

„Ebben a tanévben 602 igazolt jogviszonnyal indítottuk az évet. 552 diák kezdte el tanulmányait nálunk, ebből 50 fő döntött úgy, hogy több művészeti ágban is kipróbálja magát kéttanszakosként. Intézményünkben 32 lelkes pedagógus foglalkozik a gyerekekkel nagy lendülettel és adja át tudását hétről hétre.”

„Csak tíz évvel az iskola elvégzése után kezd kiderülni, milyen volt az iskola – és benne a tanár. A tanár nem is tudja – fogalma sincs arról –, hogy mikor hat igazán növendékére, egy gesztussal, ….egy szóval, egy odavetett tréfás mondattal” – hangzott el az alábbi idézet Markóné Csányi Gabriella tájékoztatójában 

„A tanév alatt többnyire sikerült megvalósítani megszokott, színes programjainkat, mint:  a zene világnapja, Adventi Hangoló Est, magyar kultúra napja vagy a Tücsök és Kakaó koncert, továbbá változatos hangversenyeinket, kiállításainkat, versenyeinket minden művészeti ágban. Terveztünk, együtt izgultunk az egyéni és közös sikerekért. Idén is több alkalommal valósult meg az együtt muzsikálás örömének varázsa koncertjeink alkalmával. Örülök, hogy kollégáim is fontosnak tartották és tartják ezeket az eseményeket. Kiemelném iskolánk kiszenekarának, fuvolazenekarának, kamaracsoportjaink, illetve Kiskőrös Város Fúvószenekarának színvonalas munkáját” – tette hozzá.

Zsúfolásig megtelt a nézőtér

Az igazgatónő beszédében elhangzott az is, hogy az az év végi vizsgák sikeresen zajlottak, a gyerekek levizsgáztak. Kötelező szolfézs tantárgyból a 4. osztályosok alapvizsgáztak. Fő tárgyból a 6. évfolyam végén történik az alapvizsga, illetve a 10. évfolyam végén záróvizsgát tettek az oda eljutott tanulók. Három kollégájuk minősült az idei évben: László Blanka, a csellótanszak tanára, Szentgyörgyi Erika festőművész, a grafika tanszak pedagógusa és Bőtös Barnabás, a néptánc tanszak tanára.

Magyarné Szenáky Tünde a Kiskőrösi Tankerületi Központ Díszoklevelét vehette át, „Kiemelkedő, lelkiismeretes zongorapedagógusi, korrepetítori munkájáért, illetve „B” tagozatos, felvételire való felkészítésért szolfézs tantárgyból”.

Középen: Magyarné Szenáky Tünde, aki rendszeresen készít fel versenyekre tanítványokat, emellett több tanszak zongorakísérőjeként tanszakvezető is 

A Kiskőrösi Tankerületi Központ Elismerő Oklevelet adományozott lelkiismeretes, segítőkész, becsületes munkájáért Andriska Jánosnak.

Középen: Andriska János, aki 2018 óta dolgozik az intézményben portásként 

Az elismeréseket Sáfár Anita, a Kiskőrösi Tankerületi Központ pénzügyi vezetője adta át.

Majd a diákok eredményeit foglalta össze az intézményvezető, aki elmondta, hogy Kalocsán került megrendezésre a Bács-Kiskun Megyei Zongoristák Találkozója, ahol nívódíjban részesült: Torgyik Eszter (tanára: Vikorné Hajas Matild) és Tóth Alexandra Zsuzsa (tanára: Pelsőciné Barna Mária). Kiemelt nívódíjat kapott: Szűcs Lotti (tanára: Pusztai Virág).

A VIII. Vecsés Réfúvós Kupán ezüst minősítést szerzett: Sulyok Edvárd István, Vikor Mátyás. Bronz minősítést kapott: Vikor Benedek és Kiss-Berdó Marcell (felkészítő tanáruk: Boldoczki Róbert)

A X. Farkas Ferenc Zongoraversenyen Kabashi Erjon, míg a XI. online Nemzetközi Versenyen Heródek Zorán (felkészítő tanáruk: Halasi-Heibl Anna) képviselte az iskolát.

A III. Nemzetközi „Zongoramesék” Zongoraverseny ezüstérmese, továbbá a Bács-Kiskun Megyei Zongoristák Találkozójának kiemelt nívódíjasa Katona Lídia lett. Szintén ezüstérmes: Nagy Noel.

A „Tehetséges Komponista” különdíjasa, illetve Bács-Kiskun Megyei Zongoristák Találkozójának kiemelt nívódíjasa lett Suba Marcell (felkészítő tanára: Vikorné Hajas Matild).

A III. Bántai Kreatív Online Fuvolaversenyen 2. helyezett lett Katona Johanna, további résztvevők: Csengődi Kamilla, Stenczel Fanni, Kukucska Virág Szofia.

Kiskőrösön 2023. április 5-én került megrendezésre – háromévente hagyományt őrizve – a  Területi Trombitaverseny, amit kilencedik alkalommal szervezett meg a Kiskőrösi SZÓLAM Alapfokú Művészeti Iskola. Dicséretet kapott: Sulyok Nimród. A zsűri nívódíját és a zsűri különdíját Opauszki Janka nyerte el „A korcsoport legkiemelkedőbb előadásáért”, (felkészítő tanáruk: Boldoczki Róbert). 
Kiemelt nívódíjat szerzett, illetve „A kötelező darab legkiválóbb előadójának” és „A korcsoport legszebb trombitahangjáért” járó különdíjat Czirok Áron kapta.
Suba Dániel nívódíjat szerzett.
Bocor Jonatán szintén nívódíjban részesült.
Újvári Bálint produkcióját a zsűri kiemelt nívódíjjal jutalmazta.
Juhász Áron kiemelt nívódíjat és „A szabadon választott darab legkiválóbb előadójának” járó különdíjat szerezte meg.
Ocskai Roland kiemelt nívódíjat és „A kötelező darab legkiválóbb előadójának” járó különdíj elismerést kapott. Felkészítő tanáruk: Gmoser István, akit a zsűri különdíjban részesített az eredményes felkészítésért. A kiskőrösi versenyzőket Vikorné Hajas Matild tanárnő segítette zongorakíséretével, akit a zsűri különdíjban részesített korrepetitori munkájáért.

Kapcsolódó cikk
Tizenkét városból érkeztek versenyzők a Kiskőrösön rendezett IX. Területi Trombitaversenyre
Tizenkét városból érkeztek versenyzők a Kiskőrösön rendezett IX. Területi Trombitaversenyre
A húsvéti szünet előtt, április 05-én szerdán a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola Hang-Szín Művészeti Egyesülete által került megrendezésre Kiskőrösön...

Szintén Kiskőrösön került megrendezésre a III. Hétszínvirág Bács-Kiskun Vármegyei Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál és Minősítő Verseny, melynek fő szervezője a Hétszínvirág Alapítvány vezetője, a néptánc tanszak egyik tanára: Horváth Katalin.
A versenyen minden hazai csoport kiemelkedően szerepelt. Legkisebbek, a Palánta csoport első versenyét a zsűri kiemelt aranyéremmel díjazta, illetve elnyerték  „A legtermészetesebb előadásmódért” járó különdíjat is. A Töpörtyűk csoport kiemelt arany minősítést és különdíjat vehetett át „A legjobb koreográfiáért” ezen a versenyen. A Tökmagok csoport arany minősítéssel büszkélkedhet, míg az Ifjúsági csoport ezüst minősítést szerzett. Felkészítő tanáraik: Horváth Katalin és Bőtös Barnabás.

Kapcsolódó cikk
III. Hétszínvirág Bács-Kiskun Vármegyei Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál és Minősítő Verseny
III. Hétszínvirág Bács-Kiskun Vármegyei Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál és Minősítő Verseny
Idén az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület közreműködésével a Hétszínvirág Oktatási és Kulturális Alapítvány rendezte meg a Bács-Kiskun Vármegyei Gyermek és...

A grafika tanszak is nagyon aktív volt, melynek vezetője: Szentgyörgyi Erika.

Kimagasló közösségi munkájáért dicséretben részesült: Szentgyörgyi Réka, Balogh Zsófia, Szűcs Antónia.

„Muzsikál az erdő” országos fotópályázaton Herczeg Nikolett természetfotója a rendezvény weboldalát díszítette.

A Gyermek Bábjátszók Országos Gálarendezvényén Szolnokon a „Kukoricza Válogatás” című bábjáték arany fokozatú oklevelet kapott.

A 16. Japán Toyota Álomautó Rajzversenyen különdíjat nyert: Béleczki Bálint, Dely Elena, Tímár Eszter, Varga Száva, Nehéz Adél és Paplanos Dóra.

Kapcsolódó cikk
Toyota álomautó rajzverseny
Toyota álomautó rajzverseny
A Toyota minden évben megrendezi a Toyota Álomautó című rajzversenyét nemzetközi szinten. A verseny úgy indul, hogy minden ország megrendezi ...

Kínában a 8. Nemzetközi Ifjúsági és Gyermek Alkotóművészeti Pályázaton Berger Bence arany fokozatot, Knébelspisz Eszter ezüst fokozatot ért el.

A Petőfi 200 keretein belül a KÉP-SZÖVEG-PETŐFI című megyei Illusztrátori pályázaton 3. helyezést, illetve az Országos Evangélikus Rajzversenyen 1. helyezést ért el László Tímea Boglárka.

„Láttad-e már a zenét?” című rajzversenyen Szentpéteri Csilla zongoraművész zenéire festettek a gyerekek, ahol Stenczel Alíz különdíjat kapott.

Rajzpályázaton 3. helyezést, Kínai Nemzetközi Pályázaton bronz fokozatot, a „Költészet napja” alkalmából rendezett rajzversenyen 1.helyezést ért el Flaisz Izabella. 3. helyezést ért el Nehéz Adél és Turcsán Armand. Felső tagozaton az 1. helyezést Turcsán Bertold és Bakács Bettina hozhatta el. Különdíjat kapott: Rácz Kristóf.

Környezetvédelmi rajz-, fotó-és kreatív pályázaton különdíjat nyert: Minda Mirella, Simon Jázmin és Berger Bence.

Könyvtármakett pályázaton különdíjat nyert Stenczel Zsófi.

„Mi volt a nyár legjobb pillanata?” című rajzpályázaton 2. helyezést ért el, illetve a 16. Japán Toyota Álomautó Rajzverseny különdíjasa lett Lavati Zoé.

Az „ÚTON” pályázat díjazottjai:
Varga Száva 1. helyezett (14-18 év)
László Tímea 3. helyezett (14-18 év)
Flaisz Izabella 3. helyezett (5-10 év)

Ebben a tanévben négy növendékünk tett sikeres felvételi vizsgát az ország különböző zeneiskoláiba: Rózsa Fanni – fuvola, Fábián Villő – vadászkürt, Juhász Áron – trombita, Varga Száva – grafika.

Elbúcsúztak azoktól diákoktól is, akik legalább 8 évig a Kiskőrösi SZÓLAM lelkes tanulói voltak, azonban most befejezik tanulmányaikat az intézményben: Benedek Eszter, Nemes Dávid, Oroszi Eliza.

A méltatásokat Szűcsné Hegedűs Orsolya olvasta fel

Idén a SZÓ-LA-M AMI Díj-at – az iskola tanárainak szavazatai alapján – Juhász Áron kapta, aki kiemelkedő versenyeredményekkel büszkélkedhet, illetve sikeres szakirányú felvételivel.

Juhász Áron büszkén vette át a díjat

A rendezvény végén többek között az is elhangzott, hogy Kiszenekari Táborukat idén 2023. június 19. és 23. között szervezik meg, míg nagysikerű Óvodás Zenei Táborukat augusztus 21-25. között.

Az ünnepi esemény a Szózat közös eléneklésével zárult, Pusztai Virág tanárnő kíséretével. 

További naprakész információkért látogasson el intézményük weboldalára, illetve Facebook oldalukra! 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (26 db kép)
MEGOSZTÁS