Az internet tömve van nagyszerű diétás receptekkel, de kikerülhetetlen, hogy egy-egy fotón olyan ínycsiklandó ételeket látunk, amiktől sikítva kellene menekülni inzulinrezisztencia esetén. A megoldás a legtöbbször egyszerűbb, mint gondolnánk. A tiltólistás összetevőket leszámítva gyakorlatilag minden pótolható, cserélhető. S már készülhet is a Street Kitchen oldalán megpillantott – eredetileg – finomlisztes, cukros, csokis brownie-palacsinta.

-Hirdetés-

A titka, hogy a finomlisztet lecseréltem 80:20 arányban teljes kiőrlésű- és finomlisztre. A cukrot Dia-Wellness negyedannyira. Természetesen negyedannyi mennyiségben. A tehéntejet – most éppen – cukormentes mandulatejre. Étcsokoládé pasztillát még csak nem is láttam soha, de jó eséllyel cukrot is tartalmaz, ezért egy 74%-os kakaótartalmú étcsokoládét választottam helyette. Oké, nyilván nem kóstoltam az eredetit, de bizton állíthatom: a brownie-palacsinta diétás variációja egészen mennyei.

BROWNIE-PALACSINTA
(eredeti recept: ITT/Street Kitchen)

1 tojás
25 g Dia-Wellness negyedannyi édesítő
3 dl cukormentes mandulatej
(eredeti receptben csak 1,25 dl, de a teljes kiőrlésű liszt több folyadékot vesz fel)

3 evőkanál olvasztott margarin
1 mokkáskanál vaníliaaroma
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
20 g finom búzaliszt
1 evőkanál cukormentes kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
4 kocka 74%-os étcsokoládé

A tojást és az édesítőt robotgéppel felvertem, majd hozzákevertem a mandulatejet, olvasztott margarint, vaníliaaromát. Ehhez a keverékhez adtam hozzá a liszteket, sütőport és a kakaóport. Szintén a robotgéppel vertem tovább.

A négy kocka csokit egy nagy késsel egészen kicsire aprítottam, majd szintén a robotgéppel keverve a masszához adtam.

Egy kicsi, amerikai palacsintákhoz való serpenyőt megkentem olajjal, és ebbe kanalaztam egy merőkanálnyit a tésztából.

Kis lángon, óvatosan sütöttem. Amikor a felső oldala már éppen nem folyt, óvatosan megfordítottam, és a másik oldalt is sütöttem egy rövid ideig. A tésztában lévő csoki megolvadt, étcsokoládé révén kellemes, kicsit keserűbb, de markánsan csokoládéízt adva a palacsintáknak. Az eredeti recept egy mascarponés krémmel kínálja, de én elegendőnek éreztem a kalóriatartalmát. Tökéletes desszert lett a vasárnapi ebéd utáni sziesztához. Érdemes kipróbálni!

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes és inzulinrezisztens övezetben!

 

MEGOSZTÁS