Kiskőrösi Óvodák négy feladatellátási helyen, 16 csoportban, 361 kisgyermek számára teremtik meg nap mint nap a harmonikus személyiségfejlődés, a szeretetteljes nevelés-oktatás, a tapasztalatszerző tanulás feltételeit. Az idei nevelési év első felével kapcsolatban ezúttal is Csatlós Erzsébet intézményvezető válaszolt hírportálunknak, akit az óvodai programokról, fejlesztésekről és a személyi állomány, valamint a gyermeklétszám alakulásáról is kérdeztünk. 
Kapcsolódó cikk
Csatlós Erzsébet újabb öt évre kapta meg a Kiskőrösi Óvodák óvodavezetői megbízatását
Csatlós Erzsébet újabb öt évre kapta meg a Kiskőrösi Óvodák óvodavezetői megbízatását
A Kiskőrös Város Képviselő-testülete a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban Kjt.) 20/A § (1) bekezdés, valamint...
Hány gyermekkel kezdték a 2023/2024-as nevelési évet? Őket hány óvodapedagógus, pedagógiai asszisztens, dajka gondozza, neveli?

A nevelési év kiemelt feladatának tekintettem az óvodák szakmai színvonalának erősítését, a módszertani kultúra színesítését, új fejlesztési irányvonalak kijelölését, és az ehhez kapcsolódó innovatív folyamatok beindítását az EFQM minőségbiztosítási modell szellemiségének tükrében, mely segíti a szervezet tudatos, hatékony működtetését. A tervező, megvalósító, ellenőrző, visszacsatoló, fejlesztő értékelés áthatja az intézmény valamennyi színterét.

-Hirdetés-

Mindehhez intézményünk humán- és tárgyierőforrás feltételei kiemelkedő hátteret biztosítottak.

A gyermeklétszám kiegyenlített képet mutatott a nevelési év alatt, 4 feladatellátási helyen, 16 csoportban 361 kisgyermek számára teremtettük meg a harmonikus személyiségfejlődés, a szeretetteljes nevelés-oktatás, a tapasztalatszerző tanulás feltételeit.

A csoportlétszámok alakulását tekintve két csoport lépte túl a maximalizált 25 főt. Ezek a csoportok szülői beleegyezéssel és a képviselő-testület által meghatározottak szerint működhettek létszám túllépéssel.

A mindennapi nevelő-oktató munka feladatait többek között 34 fő óvodapedagógus, 1 fő fejlesztő pedagógus, 1 fő gyógypedagógus–logopédus, 5 fő pedagógiai asszisztens és 18 fő dajka látja el.

Intézményükbe hány új dolgozó érkezett az idei nevelési év első felében?

A Kőrisfa Óvoda nevelőtestületét erősíti szeptember óta Molnár Kitti, aki gyakornokként a Katica csoportban tölt be óvodapedagógusi munkakört. A Batthyány Óvodában a Pillangó csoportban Kósa Barbara friss óvodapedagógusi végzettséggel látja el feladatait. A Szűcsi Óvodában Bozó-Kutyifa Eszter vezető feladatokkal lett megbízva.

A módszertani kultúra erősítése érdekében az intézményünk dolgozói augusztus hónapban 3 napos továbbképzés keretében szélesíthették tudásukat a fenntarthatóságra nevelés témakörében.

Kapcsolódó cikk
Fenntarthatóságra neveléssel kapcsolatos továbbképzésen vettek részt a Kiskőrösi Óvodák óvodapedagógusai
Fenntarthatóságra neveléssel kapcsolatos továbbképzésen vettek részt a Kiskőrösi Óvodák óvodapedagógusai
Korunk egyik legfőbb feladata a Földünk megóvására, a környezetünk értékeire, a természet kincseire, erőforrásaira való odafigyelés. Az óvodás korú gyermekek...

Az anyanyelvi munkaközösség szervezésében a Mese világnapja alkalmából Szentendrén megrendezésre kerülő konferencián vettek részt munkatársaink.

Továbbiakban is támogatom kollégáimat, hogy intézményi szinten szervezett továbbképzések keretében, illetve önképzések formájában pedagógiai tudástárukat bővítsék.

Rendszeresen tudósítunk mi is a Kiskőrösi Óvodák programjairól, így látjuk és tapasztaljuk, hogy rengeteg eseményt valósítottak meg az idei nevelési év első felében is.  Ezek közül kiemelne, felsorolna néhányat? 

A nevelési év első felében számos olyan program, projekt, óvodai esemény színesítette az oktató-nevelő munkát, amelyek szolgálták a kisgyermekek harmonikus     személyiségfejlődését, ismereteinek gyarapodását, tudásának szélesítését.

Ilyen kiemelt programjaink voltak: Egészség-hét, Gyalogló Világnap, Márton-nap, Vörös Kereszt Bázis Óvoda programok – Hősképző, Véradás, Egészségnap, Állatok világnapja,  Szülők–nevelők bálja és a közös családi napok, Maci nap, nemzeti ünnepek, az Eatrend Kft. által szervezett interaktív konyhalátogatások, Happy hét, Víz világnapja, Helyi és térségi mese- és versmondó versenyek és napok, Makk Marci egészéghét, Madarak és Fák napja, Szent Mihály napi vásár, Demeter nap, Európai Mézes Reggeli, Mikulás vásár, Flóra virágfesztiválon való részvétel, Adventi családi kézművekedés és a jeles napok eseményei óvodáinkban nagy népszerűségnek örvendtek.

Kapcsolódó cikk
A Szücsi Óvoda szülők-nevelők bálja nyitotta a kiskőrösi báli szezont
A Szücsi Óvoda szülők-nevelők bálja nyitotta a kiskőrösi báli szezont
A Kiskőrösi Óvodák Szücsi Óvodája nyitotta meg az idei kiskőrösi báli szezont a szülők nevelők báljával. Az esemény november 18-án...
Milyen pályázatokon vettek részt ebben a néhány hónapban?

A környezettudatos szemlélet képviselése, a szelektív hulladékkezelési stratégia, az energiaforrásokkal kapcsolatos előrelátó gondolkodás kiemelt jelentőséggel bír a Kiskőrösi Óvodák tagintézményeiben. A Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás által meghirdetett „Kizöldítő” környezetvédelmi programban való közreműködés ismét egy nagyszerű lehetőségnek bizonyult, hogy óvodásaink igazolhassák a hulladékmegelőzésben és szelektív gyűjtésben való jártasságukat. A környezetvédelem legfontosabb feladatait bemutató rajzok, és az újrahasznosított anyagokból készült játékok, dekorációk nagyszámú delegálásának köszönhetően a Kiskőrösi Óvodák elnyerte a „Kizöldülő Óvoda” címet, és mellé a „Legaktívabb óvodának” járó 100.000 Ft értékű kötetlen felhasználású pénzdíjat.

Kapcsolódó cikk
A Kiskőrösi Óvodák eredményes részvétele a „Kizöldítő” óvodai programban
A Kiskőrösi Óvodák eredményes részvétele a „Kizöldítő” óvodai programban
A környezettudatos szemlélet képviselése, a szelektív hulladékkezelési stratégia, az energiaforrásokkal kapcsolatos előrelátó gondolkodás kiemelt jelentőséggel bír a Kiskőrösi Óvodák tagintézményeiben....

Természetesen számtalan díjat kaptak óvodásaink, óvodai csoportjaink  a rajz, versmondó, mesemondó versenyeken is.

Augusztus 31-én a tanévnyitó értekezlet alkalmával elhangzott, hogy számos felújítás, fejlesztés érintette az óvodák épületeit. Melyeket emelné ki? 

A tárgyi feltételek is minden óvodában gyarapodtak ebben a félévben is. A beruházások legfőképpen a költéséghatékonyság megvalósulását célozták meg. Az egyik legnagyobb beruházás a Batthyány Óvoda fűtés korszerűsítésének megvalósítása és a hűtő–fűtő klímák beszerelése a csoportszobákba. Hűtő-fűtő klíma az Erdőtelki és a Szűcsi Óvoda csoportszobáiba is felszerelésre került. Továbbá a Szűcsi Óvodában egy fúrt kút kivitelezése is megtörtént.

Minden óvoda folyamatosan fejlődik a kisebb értékű tárgyi eszközök beszerzésével is, melyek leginkább a szülőkkel közösen megrendezett jótékonysági alkalmak adományaiból valósulhatnak meg.

Kapcsolódó cikk
Jótékonysági Családi Napot tartottak a Kiskőrösi Óvodák Batthyány Óvodájában
Jótékonysági Családi Napot tartottak a Kiskőrösi Óvodák Batthyány Óvodájában
A Kiskőrösi Óvodák Batthyány Óvodája szeptember 30-án Családi Napot szervezett, melyre nagy szeretettel várták a gyermekeket és hozzátartozóikat. A programon...

Szeretném megköszönni kollégáimnak hogy a rendezvények sikeres megvalósulását mindenkor támogatják. Köszönet a szülői, a külső partneri, a fenntartói és a képviselő-testületi támogatásért.

Milyen terveik vannak a nevelési év második felére?

Összességében elmondható, hogy a nevelési évre tervezett célok, feladatok, vállalások az alkalmazotti közösség példaértékű munkájának, összefogásának, a szervezeten belüli és kívüli hatékony együttműködésnek köszönhetően sikeresen teljesültek.

Számos fejlesztés valósult meg a nevelési év során mind tárgyi, mind szakmai színtéren, amelynek köszönhetően a Kiskőrösi Óvodák fő célközönségének, a gyermekeknek és azok szüleinek megelégedése magas szintű volt. Az év második felében is fent szeretném tartani a jelen állapotot, további fejlesztési irányokat keresve.

A városi médiaközponttal való kapcsolatunk kiemelkedő volt az évben, rendszeresen szerepeltek óvodáink a közéleti fórumokban (sajtó, TV), ezeket a megjelenéseket rendszeresen közzétettük a Kiskőrösi Óvodák facebook oldalán.

Tisztelettel szeretném megköszönni  városunk vezetésének, az önkormányzat dolgozóinak, a képviselő uraknak, a szülői és egyéb szervezetek  és kollégáim mindenkori támogató segítségét.

Kiemelt kép: VIRA.HU archív fotó 

MEGOSZTÁS
Írta: vira