Még mindig nem visz rá lélek, hogy könnyű, tavaszi finomságok receptjét próbáljam ki. Hiszen sál nélkül nem lehet utcára lépni. Legalább hűvös, de inkább hideg van. Ehhez alkalmazkodik az a péksütemény, ami a gazdag háromszög fantázianevet kapta. Könnyű elkészíteni, és másnap is nagyon puha, omlós a tésztája.
Néhány dolgot megváltoztattam az eredeti receptben, ennek egyetlen oka a spórolás volt. Számomra külön érdekesség volt, hogy nem szükséges a tésztájához a tojás.
GAZDAG HÁROMSZÖG
(eredeti receptgazda: Harcz-Kránitz Zsuzsa)
TÉSZTA:
320 g teljes kiőrlésű búzaliszt (eredeti receptben tk tönkölyliszt volt)
80 g búzasikér
0,5 kocka friss élesztő (eredeti receptben 20 g)
1 csipet cukor (eredeti receptben negyedannyi volt – a cukor tehát elhagyható)
3 dl csillagtej (eredeti receptben mandulatej volt)
1 púpos evőkanál teáskanál só
1 dl olaj
TÖLTELÉK:
1 kis doboz tejföl
0,5 mokkáskanál fokhagymagranulátum
3 szelet bacon
1 fej lilahagyma
100 g kukorica (nem tettem bele, hogy szénhidrátot is spóroljak, nemcsak pénzt)
10 g reszelt sajt
TETEJÉRE:
1 tojás
szezámmag/reszelt sajt
Első lépésben összekevertem a szárazanyagokat. A tál közepében kialakított mélyedésbe öntöttem a felmelegített csillagtejet egy csipet cukorral. Belemorzsoltam az élesztőt, körbelocsoltam az olajjal. Amíg az élesztő felfutott, elkészítettem a tölteléket. A tejfölt megsóztam, hozzáadtam a fokhagyma-granulátumot, az apróra vágott bacont és felaprított vöröshagymát, reszelt sajtot.
Amint felfutott az élesztő, összegyúrtam a tésztát és a langyos radiátorra tettem egy órára. Nagyon szépen megkelt.
Hogy könnyebben kezelhető legyen, két részre osztottam és pár milliméter vastagra nyújtottam. Megkentem a töltelékkel. Felcsavartam, és háromszögeket vágtam belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket. Nagyon lazák, kicsit nehezen emelhetőek fel, de szerintem ez a feltétele annak, hogy ennyire puha a tészta másnap is. Egy felvert tojással megkentem és megszórtam szezámmaggal. A tepsiben is hagytam kelni negyedórát.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és harminc percet sütöttem, amíg aranybarnára sültek.
Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes és inzulinrezisztens övezetben!