Temerini Ferenccel, Soltvadkert Város polgármesterével beszélgettem koronavírusról, elmaradt rendezvényekről és a települést érintő fejlesztésekről. 

A koronavírus-járvány új helyzetbe kényszerítette az országot és a településeket egyaránt. Hogyan néztek szembe a járvánnyal?

A városon belül az első hullámban különösebb intézkedéseket az országoshoz képest nem hoztunk. A piac működésében voltak pici szigorítások, de folyamatosan működött. Általánosságban elmondhatom, hogy az előírásokat igyekeztünk minden területen betartani és betartatni.

-Hirdetés-

Ami viszont nagyon fontos volt, az a Vadkerti-tó működése és a fesztiválok. A tó furcsa módon, de éppen a koronavírusnak köszönhetően nagyon jó évet zárt a belföldi turizmus emelkedése miatt. Mondhatom, hogy rekordbevételünk volt idén. Egy picit gondolhatjuk azt is, hogy a beruházásaink sok új vendéget vonzottak ide, a tó rendkívül sokat változott az utóbbi években.

Az önkormányzat idén nem tartott fesztivált

A második hullámban sem hoztunk helyi szigorító rendeleteket, az országos rendelkezéseket követjük és tartjuk be. Nyilván ebben a szakaszban sokkal több embert érint a vírus, a hivatalban is volt pozitív tesztet produkáló kolléga, és a szociális intézményben, óvodában és bölcsődében is volt. A bölcsődét kellett néhány hétre bezárnunk, viszont az óvoda mindvégig működni tudott. Néhány kolléga megfertőződése nem veszélyezteti egyik intézményünk működését sem.

Egyre nehezebben viselik ezt a helyzetet az emberek, egyre türelmetlenebbek. Mi magunk is egyre jobban aggódunk, de működünk s fennakadás nincs.

Hogyan alakultak ennek fényében az éves rendezvények?

Sajnos a rendezvényeinket le kellett fújnunk, önkormányzati fesztivált nem tartottunk. A BMW találkozó magánrendezvény volt, vegyes tapasztalatink vannak azzal kapcsolatban. Ők a jogszabályok között lavírozva úgy gondolták, hogy az a rendezvény megtartható. Ugyanúgy a LADA találkozó is magán rendezvény volt. Az adventi előkészületek is sokkal visszafogottabban zajlottak.

Kapcsolódó cikk
Voltak, akik családi nyaralásukat kötötték egybe a soltvadkerti Lada találkozóval
Voltak, akik családi nyaralásukat kötötték egybe a soltvadkerti Lada találkozóval
Bizonytalanság vette körül az augusztus 28. és 30. között megrendezett 19. Országos Lada Találkozó szervezését a kialakult vírushelyzet miatt, így...
A sportnapok megtartásra kerültek
Kapcsolódó cikk
Több százan álltak rajthoz a II. Vadkerti-tó Futóverseny és Multisport napon
Több százan álltak rajthoz a II. Vadkerti-tó Futóverseny és Multisport napon
Idén második alkalommal került megrendezésre a Vadkerti-tó Futóverseny és Multisport nap. Tavaly gondoltak egy nagyot a soltvadkerti sportolók, hogy szerveznek...

A tóparti sportrendezvények viszont megtartásra kerültek: volt strand kézilabda, strandfoci és  egy kiválóra sikeredett futónap is. A sportolók a biztonságot és az óvatosságot szem előtt tartva rendezték meg, ráadásul ezek nagy többsége júniusban és júliusban voltak.

Kapcsolódó cikk
Nagy sikert aratott a hetedik KuPi Amatőr Strandkézilabda Kupa
Nagy sikert aratott a hetedik KuPi Amatőr Strandkézilabda Kupa
Idén, hetedik alkalommal került megrendezésre a KuPi Amatőr Strandkézilabda Kupa. A háromnapos megmérettetésre összesen 36 csapat nevezett, ahol 20 férfi...

Hogyan érintette az önkormányzatot a központi elvonás? Eddig stabilitás jellemezte a pénzügyi hátterüket. 

Valóban nincsen gond a költségvetéssel, az iparűzési adó visszaesése nem olyan jelentős mértékű, hogy az gondot okozna. Ami problémát jelent, az mindenkinél a gépjárműadó bevételének az elvonása, mely természetesen hiányzik a költségvetésből, de stabil a város pénzügyi helyzete.

A beruházások szempontjából viszont nem állt le az élet. Milyen fejlesztéseket emelne ki?

Az év eleje azzal telt, hogy a folyamatban lévő, elsősorban TOP keretében megnyert pályázatainkat lezárjuk. A záportó lezárása is áthúzódott az idei évre. Az oka igen ritka mint a fehér holló: nem használtuk ki a pályázatban elnyert keretösszeget. A maradványösszeg miatt kiegészítő beruházásokat hajtottunk végre, ilyen volt a csatornafejlesztés és a fatelepítés is.

Kapcsolódó cikk
Átadták a soltvadkerti záportározót
Átadták a soltvadkerti záportározót
Az első pályázati kiírások keretében 13 milliárd forintot nyertek közösségfejlesztésre települési önkormányzatok és egyházközösségek, így több száz fejlesztés indul el...

A kerékpárút már kevésbé volt szerencsés pályázat olyan szempontból, hogy megakadt, és áthúzódott az idei évre a lezárása. Ahogy említettem, sok tóparti rendezvényünk volt, ezért külön öröm, hogy a fogadó épülete már a szezonkezdésre megvalósult. Erre a TOP pályázat nyújtott lehetőséget számunkra.

Két fejlesztés irányult ebben az évben az útfejlesztésre. Ezek kivitelezése teljes egészében az idei évben történtek meg. Az egyik a vidékfejlesztési operatív programban egy borászati üzem megközelítésére szolgáló külterületi út felújítása volt, ami a szüretre meg is valósult. Ez teljes mértékben a helyi gazdák érdekét szolgálta. A másik a Bajcsy-Zsilinszky utca aszfaltozása: ebben az évben sikerült az első felét megvalósítani, és az a jó hírem van, hogy folytatni fogjuk. Ugyanis nemrégiben kaptuk meg az értesítést, hogy nyertes pályázatot nyújtottunk be a második szakaszra is. Így legkésőbb a nyár elejéig elkészül a vadkert tábláig.

Hamarosan folytatódhat a Bajcsy-Zsilinszky utca felújítása

A TOP-ban az ipari parkok esetében maradt pénz, így a tázlári útban egy kisebb méretű ipari parkfejlesztésre adtunk be pályázatot. Ez az utolsó projekt, amit a maradványkeretre adtunk be.

Fontos tervünk volt – szintén a tóhoz kapcsolódóan – a kemping fejlesztése, azon belül a vizesblokk építése, és a tóparton egy játszótér létrehozása. Ez úgy tűnt, hogy a vírusvédekezés miatt átcsoportosítják az erre nyert pénzünket. Megint egy jó hírt tudok közölni, mivel mégiscsak megkapjuk az elnyert forrást és indulhat a közbeszerzési eljárás. Tehát a vizesblokk az eredeti, régi terv szerint meg fog valósulni.

Kapcsolódó cikk
Többmilliós kiegészítő támogatást kapott Soltvadkert Város Önkormányzata a Vadkerti-tó fejlesztéséhez
Többmilliós kiegészítő támogatást kapott Soltvadkert Város Önkormányzata a Vadkerti-tó fejlesztéséhez
A pályázatok beadása, majd megítélése óta jelentősen megemelkedett beruházási és kivitelezési költségek miatt több településen, így Soltvadkerten is nehézséget okozott...
MEGOSZTÁS