Az Országos Petőfi Sándor Társaság, Kiskőrös Város Önkormányzata, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szervezésében, a Kiskőrös Televízió közreműködésével – az idei járványhelyzet okozta nehézségeket legyőzve – egy televíziós összeállítással tiszteleg Petőfi Sándor előtt a város. Ily módon teremtve közösséget, visszatekintve a múltba és reménységgel előretekintve a jövőre.

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum

-Hirdetés-

A műsort Dr. Filus Erika – a Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója – nyitotta meg köszöntőjével. Elmondta, hogy erkölcsi és nemzeti kötelességünk a város szülöttjének születésnapjára méltó módon emlékezni. Kifejezte reményét, hogy a kiskőrösiek a kultúrát választják esti elfoglaltságul ezen a napon.

Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója

Petőfi kötetek

A Petőfi Szilveszter hagyománya – 2002 óta –, hogy az adott évben január elsején született – tehát Petőfivel közös születésnapú – gyermekek egy Petőfi összes kötetet kapnak ajándékul. Az Ozirisz Kiadó gondozásában megjelent különleges könyv bolti forgalomban nem kapható.

Domonyi László polgármester és az egyedi kötetek

A korábbi években kedves ünnepség keretében, ebben az évben postázással kerülnek átadásra a névreszóló könyvek.

A forgatás során a polgármesteri aláírások közül is sikerült néhányat lencsevégre kapni.

Turek Miklós színművész előadásában Petőfi verseket hallgathattak meg illetve Nágel Kornél Petőfi grafikáiból készült virtuális kiállítást tekinthettek meg a nézők.

Polgármesteri köszöntő

A Petőfi Szülőház tisztaszobájában hangzott el Domonyi László szilveszteri polgármesteri beszéde. Kiemelte Petőfi „nevét, hajlíthatatlan jellemét, erejét és elszántságát, melyet a világ minden táján ismernek, és a szabadságvágy fogalmával azonosítanak.”

Meghatódottan beszélt arról, hogy ­– a megszokott főtéri helyszín helyett – megtiszteltetés a költőóriás egykori otthonából beszélni Kiskőrös lakosaihoz. Ami ebben az évben azt is jelképezi, hogy nem a pompa, a külsőség határozza meg az ünneplést. Talán éppen ez emeli méltó rangjára az emlékezést, amely a tiszta, nemes költő életútjának kezdőpontjáról hangzik el.

Domonyi László beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy ez a nehézségekkel, kihívásokkal teli év lehetőség a csönd értékének megtapasztalására, a „magunkba tekintő bölcsesség” felfedezésére. Elmondta, hogy a születés 200. évfordulójára való méltó készülődés közös értéke és felelőssége minden kiskőrösi embernek.

Serleges fogadalomtétel

Ezután következett a serleges fogadalomtétel. Mely a mindenkori polgármester ígérete az elkövetkezendő évre, a Petőfi-kultusz megőrzésével kapcsolatban. 2021-re vonatkozóan az a fogadalom hangzott el, hogy a készülő állandó tárlat megnyitó ünnepségéhez anyagi forrást biztosít, hogy ez az örömteli esemény méltó legyen a költő szellemiségéhez.

Mint minden évben, most is Jókai szavaival kívánt békés, boldog új esztendőt:

„Isten keze takarjon be minden vétek elől, s vezessen küszöbödre minden boldogságot. Petőfi szülőhajléka alatt múló szava legyen a fájdalomnak, tartós az örömnek, futó vendég legyen benne a baj, rendes szálló az áldás.”

Evangélikus templom

A program az evangélikus templomban folytatódott, ahol Lupták György – nyugdíjas evangélikus lelkész – mutatta be azt az anyakönyvet, melybe 1823. január elsején elsőként vezették fel Alexander Petrovicsot.

Lupták György elmondta, hogy ez az anyakönyv a negyedik a sorban az egyházközség történetében, melyet 1814 és 1838 között között vezettek latin nyelven. Amikor az első komolyabb születési hellyel kapcsolatos vita felmerült, megkeresték Martini Károlyt, aki a bejegyzés utolsó rubrikájában található Martini Ferenc lelkész fia volt, és a szülők kölcsönös keresztkomaságban voltak. Ő mesélte, hogy már Aszódon kezdődött a két család barátsága, mely Kiskőrösön folytatódott. Tót szokás szerint – az édesanya első útja a templomba kellett vezessen szülés után –, így a kis Sándort már születése másnapján megkeresztelték. A szülők és a hat keresztszülő jelenlétében kérték az életére Isten áldását.

Kecskeméti Pál igazgató lelkész – óévi prédikációjában – felsorolta azokat a nehézségeket, melyekkel ebben az évben a gyülekezetnek szembe kellett néznie. Lukács evangéliuma 6. rész 36. verse alapján beszélt arról, hogy az emberi lét egyik fő hívatása az irgalmasság, melyben legnagyobb példaképünk az Isten. Aki újra és újra megbocsátó szeretettel gondoskodik népéről.

Kecskeméti Pál, igazgatólelkész óévi prédikációja

Ezt a jézusi irgalmat kívánta a képernyő előtt ülőknek az új esztendő minden napjára, majd megáldotta a virtuális gyülekezetet.

Este került sor a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum megkoszorúzására. Koszorút helyeztek el:

– Kiskőrös Város Önkormányzatának képviseletében Domonyi László polgármester és dr. Turán Csaba jegyző.

– Az Országos Petőfi Sándor Társaság képviseletében Kispálné dr. Lucza Ilona elnök és Barkóczi Ferenc társelnök.

– A Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Szakgimnázium képviseletében Szentgyörgyiné Szlovák Mária igazgató és Kissné Zsikla Edit pedagógus.

– A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum képviseletében pedig Dr. Filus Erika igazgató és Rajosné Lapid Eszter.

A műsort a Szilveszter Társulat A helység kalapácsa című színdarabjának vetítése zárta le.

Örömben és békében gazdag, egészséges új esztendőt kívánunk minden kedves Olvasónknak!

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (38 db kép)
MEGOSZTÁS