A kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpont országunk egyedülálló turisztikai látványossága, hiszen a korszerű technikai megoldásoknak köszönhetően mi is aktív szereplői, részesei lehetünk a történetnek. Az idei évben hosszabb-rövidebb időre bezárásra kényszerült a látogatóközpont, azonban ez idő alatt sem tétlenkedtek.

Tóth Anett, a János Vitéz Látogatóközpont intézményvezetője is beszámolt hírportálunknak a 2020-as esztendő főbb eseményeiről.

Keller Georgina és Tóth Anett
-Hirdetés-

Idén februárban is részt vettünk Magyarország elsőszámú turisztikai kiállításán, az Utazás kiállításon, majd március 16-tól június 20-ig üzemszünetre kényszerültünk a korlátozó intézkedések miatt. A helyzetre való tekintettel ebben az időszakban többnyire az online térben tevékenykedtünk. Országos kvízjátékot hirdettünk gyermekek számára, ahol 35 kérdésre kellett válaszolniuk a János vitéz művel kapcsolatban. A játékban voltak feleletválasztós, igaz-hamis és kifejtős kérdések is. Az imént említett felhívást, lehetőséget e-mailben is kiküldtem az iskoláknak, illetve Facebook-on is hirdettük. Összesen 235 válasz érkezett, közülük 94 fő felelt meg a feltételeknek. A helyes megfejtő a Batthyány Kázmér Általános Iskola egyik ötödik osztályos tanulója lett, aki egy ingyenes látogatást nyert osztályának a labirintusba. A diákok nagyon örültek a lehetőségnek és szeptember 4-én el is látogattak hozzánk.

Kapcsolódó cikk
235 diák vett részt a János Vitéz Látogatóközpont kvízjátékában
235 diák vett részt a János Vitéz Látogatóközpont kvízjátékában
A veszélyhelyzet miatt idén tavasszal nem tudott csoportokat fogadni a János Vitéz Látogatóközpont sem interaktív labirintusában, sem múzeumpedagógiai játékterében. Azonban...

Ezt követően a Kiskőrösi hírek májusi számában megjelent egy keresztrejtvényünk, melyben a kérdés az volt, hogy minek a birodalma a János Vitéz Látogatóközpont (Az életre kelt mese birodalma). A nyertesnek egy kis ajándékcsomagot állítottunk össze, melyet június 15-én sorsoltunk ki.

Az enyhítésnek köszönhetően június 20-án végre újra kinyithattunk. Az üzemszünet alatt elkészültek új ajándéktárgyaink, egy részük Kiskőrös városhoz köthető témában, de rendeltünk plüssállatokat is, melyek a gyerekek örök kedvencei, illetve kézműves ajándéktárgyakat. Nyitáskor csillámtetoválással, arcfestéssel, új ajándéktárgyakkal, lufi hajtogatással vártuk a gyerekeket a látogatóközpont teraszán, valamint újra fogadtunk látogatókat az interaktív labirintusban is.

Kapcsolódó cikk
MEGNYITOTT és a hétvégén kitelepült teraszukra a János Vitéz Látogatóközpont
MEGNYITOTT és a hétvégén kitelepült teraszukra a János Vitéz Látogatóközpont
A veszélyhelyzet lejártát követően végre kinyithatott a János Vitéz Látogatóközpont is. Ennek örömére Tóth Anett és munkatársai kipakolták a teraszra...

Még a nyáron szerveztünk egy borbemutatót is, ahová Szemerey Istvánt, a hajós-bajai borvidék egyik legismertebb borászát hívtuk el házigazdának. Az esemény szabadtéren, a teraszunkon rendeztük meg 30 fő részvételével.

Kapcsolódó cikk
Szemerey István tartott borbemutatót a János Vitéz Látogatóközpont teraszán
Szemerey István tartott borbemutatót a János Vitéz Látogatóközpont teraszán
A kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpont hagyományteremtő céllal hívta meg Szemerey Istvánt a Hajós-Bajai borvidék egyik legismertebb borászát, hogy egy borkóstolóval,...

Június 20-tól egészen október 11-ig folyamatosan nyitva volt a látogatóközpont, amikor is több Erzsébet táboros, illetve iskolai csoportot is vendégül láttunk, de tiszteletét tette nálunk a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület is, akiket még Kiskőrösön is körbevezettem.

Kapcsolódó cikk
Az üveghegyen is túlról indult ez a magyar-kínai kapcsolat
Az üveghegyen is túlról indult ez a magyar-kínai kapcsolat
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kiskőrösi iskolaigazgató, aki segített egy ide települő kínai családnak a gyermekük iskoláztatásában....

Rajtuk kívül rengeteg csoportunk volt még. Mint említettem Erzsébet táborozó kisdiákok érkeztek hozzánk folyamatosan. Az Erzsébet tábor egy egyhetes nyári tábor, melynek egyik napi programállomása volt Kiskőrös. Ugyanúgy történt minden, mint amikor osztálykirándulásra érkeznek hozzánk. Az érdeklődő pedagógusnak kiküldtem a városban összeállított programlehetőségeket és abból választották ki, hogy mit szeretnének meglátogatni. A környékbeli településekről – Kecskemétről, Kiskunhalasról, Kalocsáról, Hajósról, Tázlárról – nagyon sokan érkeztek hozzánk, de az ország közelebbi, távolabbi pontjairól – Jánoshalmáról, Domaszékről, Tétről, Mártélyról – is fogadtunk egyéni látogatókat, diák- és felnőttcsoportokat az interaktív labirintusaban, de volt itt Study Tour is, melyet a kiskőrösi Hotel Vínum szervezett beutaztatással foglalkozó utazási irodák dolgozói részére.

Augusztus 10-14. között volt egy saját táborunk is, egy egyhetes napközis tábor. A tábor bizonyos programelemei a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Megyei identitás erősítése az Érték-Élmény-Egészség megjelenítése a közösségi programokban TOP-5.3.2-17-BK1-2018-00001 kódszámú projektből valósult meg. Ez alatt az egy hét alatt ellátogattunk az Úttörténeti Múzeumba, a Petőfi Szülőházba, a Szöllősi Lovastanyára.

Kapcsolódó cikk
János Vitéz nyári táborába rönkjáróval érkezett a Nemzeti Művelődési Intézet
János Vitéz nyári táborába rönkjáróval érkezett a Nemzeti Művelődési Intézet
A János Vitéz Látogatóközpontban 16 kisdiák részvételével augusztus 10-14-e között zajlott a nyári tábor. A tábor bizonyos programelemei a Bács-Kiskun...

Augusztus 20-án volt egy közös ünnepi hétvégénk, a fürdőben mi segítettük megszervezni a Fitt Família családi mozgásprogramot a szegedi csapatnak. Augusztus 24-én a teraszunkon pedig levendulabatyut és levendulazsákot készíthettek az érdeklődők, illetve levendula szörpöt, kávét és limonádét lehetett kóstolni. A szüreti napokon is kitelepültünk, akkor már ajándéktárgy értékesítést is végeztünk. Most legutóbb pedig egy 3D nyomtatóképzés zajlott a látogatóközpont emeletén szombatonként. Szintén a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Megyei identitás erősítése az Érték-Élmény-Egészség megjelenítése projekt keretében.

Kapcsolódó cikk
Levendula terasz a János Vitéz Látogatóközpontban
Levendula terasz a János Vitéz Látogatóközpontban
Első alkalommal szervezett „levendulanapot” a Látogatóközpont, melynek ötletét a Tihanyi-félsziget egyre népszerűbb programjai ihlették. Tóth Anett intézményvezető elmondta, hogy a...

2020. június 20. és augusztus 31. között látogatószámunk meghaladta az 1200 főt.Itt szeretném megemlíteni, hogy vendégeink fogadása alkalmával szigorúan betartottuk a járványügyi szabályokat, és minden csoport után fertőtlenítettünk.

Az őszi szünetben szerveztünk egy Halloween programot is, ahol napi szinten 15-20 gyerekkel foglalkoztunk csoportbontásban délelőtt-délután. Ez a programunk is nagyon népszerű volt, sok gyermek részt vett a feladatokban, játékokban. Közben a Jakabszállási Kultúrműhely tagjai is a vendégeink voltak, akik először Turán István helytörténész vezetésével Várostörténeti túrán vettek részt, majd koordinálásommal egy szakmai program következett, fókuszban a város rendezvényeivel és közösségfejlesztő tevékenységeivel.

Kapcsolódó cikk
Őszi szünetben a János Vitéz Látogatóközpont
Őszi szünetben a János Vitéz Látogatóközpont
Ez az ősz is színes programokat nyújt városunkban a gyerekeknek a János Vitéz Látogatóközpont szervezésében. Az elmúlt években az őszi...

A nehézségek ellenére elmondható, hogy sikeres évet tudhatunk magunk mögött, melynek során nem csak a labirintus látogatottsága volt magas, de nagyon sokan vettek részt az általunk szervezett különböző programokon, rendezvényeken is.    

Ezúton is szeretném megköszönni magam és a látogatóközpont munkatársai nevében minden kedves látogatónknak, vendégünknek, hogy a rendkívüli helyzet ellenére kitartottak és  megtiszteltek bennünket azzal, hogy ellátogattak hozzánk, részt vettek az általunk szervezett programokon.  Kívánunk mindenkinek békés, áldott ünnepeket!  

MEGOSZTÁS