Nem vagyok oda különösebben a sörért. Leginkább azokat a – főként citromos –minimális alkoholtartalommal bírókat kedveltem, amikre férfiember megvetően csak annyit mond: „Az nem sör!” Ráadásul az IR miatt, mostmár azokat is elfelejthetem. Szóval egy kiadós futás vagy túra után, marad a szóda vagy a cukormentes kóla.

A héten úgy esett, hogy a közösségi oldal feldobott egy kétéves emléket, ami a sörrel kapcsolatos. Ma erről mesélek.

-Hirdetés-

Amikor két évvel ezelőtt márciusban megjelent a Napifelhő című könyv, annyira elfáradtam, hogy egy ideig nem írtam fel az autizmussal élő tanítványaim meglepő vagy humoros, de elsősorban tanulságos mondatait. Pedig a világot arra tanítják, hogy több és gazdagabb, mint azt mi – magunkat önelégülten normálisnak tituláló emberek –, sejtjük.

Megmutatom miért. Az egyik fejlesztő órán a tetőtéri teremben ültünk a fiúkkal. Hetek óta fűzött az egyikük, engedjem meg neki, hogy a tetőszerkezetre nyíló ajtót kinyissa. Természetesen „csak egyetlen pillanatra”. Feladtam. Mindannyian az ajtóhoz mentünk. Ő egy határozott mozdulattal kinyitotta. Egy összepréselt sörösdoboz volt benne.

Az a bizonyos sörösdoboz a kétezres évek elejéről és 2019-ből

Azt gondoltam, nagyszerű, tíz évvel ezelőtt sem voltak az emberek környezettudatosak”, de ezen felül, legyintettem az ügyre. Nem úgy a srác.

Kivette, körbeforgatta, és megkereste rajta a szavatossági időt. 2007-ben járt le. Megkért, hogy keressem ki, mennyi egy sör szavatossági ideje, hogy abból kiderítsük, mikor építették be a tetőteret.

Micsoda hihetetlen logika, és gondolati gazdagság?!

Csak álltam ott, és döbbenten figyeltem őt. Felmértem a magam egyszerű, „2007-ben járt le, na és akkor, mi van”– mélységű gondolataimat. A nyomába sem értem.

Ugyanezen a napon történetmesélőset játszottunk, a Story Cubes játékkal. Úgy kellett kanyarítani a mesét, hogy a kocka legfelső oldalán lévő ábra bekerüljön a mondatba. A sör kapcsán építészeti kérdéseket megfogalmazó fiú fogta az egyik kockát, és így szólt:

– Na, ez a kocka most, képzeljük el, hogy egy ember!

– Oké – hagytuk rá a többiekkel.

A kockára tett élet…

– Ideteszem ezt az embert – majd egymás tetejére helyezte őket. – És folytatom a történetet, ami nagyon izgalmas lesz, hiszen…emberünk kockára tette az életét.

Miközben mindannyian jót nevettünk ezen a zseniális trükkön, azon törtem a fejem, honnan születnek a mai gyerekek fejében ezek az éleslátó, felnőttekét bőven felülmúló friss gondolatok?

Olyan különös lett a világ. Idejekorán felnőttekként kezeljük a gyerekeket. Mindent megvitatunk velük, figyelembe vesszük a véleményüket. Már nem használjuk annyiszor szüleink kedvenc szavajárását: „ehhez még kicsi vagy”. Nem. Más lett a viszony szülő és gyermek között.

A kép forrása: pixabay.com/Endho

A nagy kérdés „csupán” az, felnőtt-e az én generációm azokhoz a gyerekekhez, akiket mi neveltünk öntudatosságra?! Van-e bennünk elég erő és bátorság, hogy azokban a kapukban, amiket mi nyitottunk meg számukra, ott álljunk erősen és bátran?

Az autizmussal élő gyerekek számomra mindig azt mutatják meg, hogy meg kell tanulnunk nyitott elmével járni. A szokásainkat, megrögzöttségeinket folyton felül kell bírálnunk, bármilyen képességű, gondolkodású vagy jellemű gyermeket kaptunk. A szülői válaszrepertoárból lassan kikopik a “csak” és az “azért, mert azt mondtam és kész”.

Vajon készen állunk felelősséggel felvállalni mindazt, ami ezzel a vakmerő lépéssel együttjár?

A kép forrása: pixabay.com/icsilviu

Mert nekik szükségük van ránk. Készen kell állnunk a világra, amit mi változtattunk meg számukra!

A kiemelt kép forrása: pixabay.com/DigiPD

MEGOSZTÁS