A koktél kréker kislánykorom kedvence volt. A formák szerint kiválogatva ettem, pukkadásig. Amikor ez a kréker recept szembejött velem, a régi emlékek miatt úgy éreztem, muszáj kipróbálnom. A sós, fűszeres íz felidéződött bennem, mikor megkóstoltam. Az állaga kicsit más, hiszen nincs benne liszt. Nem kekszes hatású. De nagyon finom.

-Hirdetés-

A főétel nagy példaképem, Sallainé Kati néni receptje, aki a férje cukorbetegsége miatt tanult bele a “szakmába”, és most jobbnál jobb receptekkel lát el bennünket a cukormentes csoportban.

TÚRÓGOMBÓC – LEVESBETÉT

A név szürreális, az íz fantasztikus. Nagyon szeretem a leveseket. Az IR óta egyáltalán nem használok tésztát hozzájuk. De, amikor Kati néni levesének fotóját megláttam, már tudtam, hogy ilyet én is szeretnék.

Első lépésben a gluténmentes zabpelyhet kicsit megőröltem a kávédarálóban. Nem teljesen lisztté.

A túrót, tojást és barnarizslisztet összekevertem, megsóztam, megborsoztam, végül hozzáadtam a darált zabpelyhet. Jól összekevertem és egy órát állni hagytam.

Enyhén sós, lobogó vízbe tettem a körülbelül egy centiméteres átmérőjű golyókat. Egy gombóc 2,5 gramm szénhidrátot tartalmaz, ezt beleszámoltam a napi CH adagomba.

Amíg várt egy órát, addig olivaolajon megpároltam a kockára vágott hagymát, karikára vágott sárgarépát, zöldséget, és a borsót. Felöntöttem, megsóztam, tárkonnyal és petrezselyemlevéllel fúszereztem.

Tudom, kicsit furcsa tűzforró levest enni 40 fokban, de nekem nagyon jól esett.

SAJTOS KRÉKER

A kréker eredeti receptjét és leírását a kifoztuk.hu oldalon, itt találjátok. A reszelt sajtot és a darált mandulát kimérés után a késes aprítóba adagoltam, majd hozzámertem 3 evőkanál vizet. A recept utasítása alapján addig kell az aprítóban forgatni, és adagolni hozzá a vizet, amíg tésztaszerűvé válik. Szerintem az én aprítom ehhez nem elég ügyes, mert valamennyire begyúrta, aztán megállt. Ezért kivettem az anyagot és kézzel is átgyúrtam.

Majd két sütőpapír között nagyon vékonyra nyújtottam. Tényleg csak 1-2 mm-esre. A felső sütőpapírt levéve megszórtam a csirkefűszersóval. Visszahelyezve a papírt, újra ellapogattam, hogy belenyomódjon a fűszer.

A pizzaszeletővel vágtam rombuszalakúakra. Előmelegített sütőben sült körülbelül 20 percig.

Amikor megpirult, kivettem és a vágások mentén eltörögettem. Bedobozolva várja a közös filmezéseket. Nincs benne számolandó CH, erre figyelni kell!

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS