Többféle töltött fasírt receptet kipróbáltam már. Jelenleg a mai, cukkinivel és sok más finomsággal gazdagított változat a nyertes. A hagyományos fánk olyan desszert volt számomra, amit az inzulinrezisztencia diagnózis óta nem készítettem. Most kipróbáltam. Érdemes volt. ITT találjátok az eredeti Street Kitchenes – de nem cukormentes – alapreceptet.

GÖNGYÖLT FASÍRT

-Hirdetés-

A darált húst összegyúrtam a fűszerekkel és az őrölt zabpehellyel. Az eredeti recept nem jelez őrlést, de én jobban szeretem a homogénebb fasírtszerkezetet. Félretettem pihenni, hogy az ízek összeérjenek és a zabpehely megpuhuljon.

Közben megpucoltam és nagylyukú sajtreszelőn lereszeltem a cukkinit, majd lesóztam. Keményre főztem négy tojást. Azért írtam fent a receptben hármat, mert nekem túl soknak bizonyult a négy. Nem fért rá. Fél óra után sütőpapírra – téglalap alakban – simítottam a húsos masszát, sorban rétegeztem rá a következőket: négy szelet csirkemellsonka, reszelt sajt fele, reszelt, kinyomkodott cukkini fele, reszelt tojások, sajt megmaradt fele összekeverve a maradék cukkinivel.

A sütőpapír segítségével félbehajtottam az egészet, és elegyengettem, hogy ne látszódjon ki a töltelék. Lespricceltem olívaolaj spray-vel, visszahajtottam rá a sütőpapírt. Előmelegített sütőben sült 30 percet, majd lehajtogatva róla a papírt, még 15 percet. Elméletileg hidegen lehet csak szeletelni, de langyosan is sikerült. Picit kinyílt, mégis nagyon finom lett.

S, hogy milyen lett az ebédem másik fele? Azt is rögvest elmesélem.

AMERIKAI FÁNK

A szárazanyagok összekeverésével kezdtem hozzá. A kétféle liszt, őrölt negyedannyi édesítő, xillites vaníliaőrlemény, szárított citromhéj. Eredetileg biocitrom héja kell bele reszelve. Majd megmelegítettem a mandulatejet, belekevertem a porélesztőt. Öt perc után adtam a lisztes alaphoz, és kanállal eloszlattam benne. Végül az olvasztott vajat öntöttem hozzá óvatosan. Kézzel is alaposan összegyúrtam. Ragacsos maradt, de azért konyharuhával letakarva kitettem egy órára kelni a napra.

Nem tudom, ti hogy vagytok a kelt tésztákkal? Nekem olyanok, mint kislány koromban a piskóta. Fifti-fifti, hogy összeesik-e. A megkeléssel pont így vagyok. Fifti-fifti, hogy megemelkedik-e. A fánk olyan gyönyörű lett, hogy hangosan örvendeztem az udvaron.

Lisztes felületre borítottam és picit átgyúrva, 1-1,5 cm vastagságúra nyújtottam. Kiszaggattam a legnagyobb vizespohárral, a belsejébe pedig a legkisebb pogácsaszaggatóval lyukat fúrtam. Kelt még fél órát. Szépen megemelkedett.

Olajban sütöttem ki, majd sütőpapírra szedtem.

Olvasztott étcsokival locsoltam meg, amit gőz felett, egy evőkanál olívaolajjal olvasztottam meg. De bármi – diétakompatibilis – lekvárral, mogyorókrémmel ehető.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS