Sokszor írtam már a kifoztuk.hu oldal 160 g-os szénhidrátdiéta receptjeiről. Ha arra rákeres az ember inzulinrezisztensként vagy cukorbetegként, egy életre elegendő főételt, desszertet talál. A mai Cukormentes övezetbe így került a hagymás-rostélyos (recept) és a mákos-barackos pite.

HAGYMÁS-ROSTÉLYOS

-Hirdetés-

A vasárnapi ebédet szombat este kezdtem el. A pácolásnál a csillagtejhez adtam a fokhagymát, a cukormentes mustárt és a sűrített paradicsomot, és alaposan elkevertem.

A hússzeleteket kicsit kiklopfoltam, a szélüket beirdaltam, a páclébe fektettem őket, majd betettem a tálat egy éjszakára a hűtőbe.

Másnap megsóztam és borsoztam a húsokat, megforgattam barna rizslisztben és olajban kisütöttem. Egy másik serpenyőben megkevertem a vizet és a sűrített paradicsomot. Elméletileg fehérbort is kellett volna hozzá adni, azt én kihagytam.  Megpároltam a húst, közben egyet fordítottam rajtuk.

A hagymát felkarikáztam, kicsit lespricceltem olívaolajjal, megszórtam barna rizsliszttel, majd olajban megpirítottam. Annyira, mint gyerekkoromban reggelente a szüleim a mártogatós krumplihoz. Egészen nosztalgikus érzés volt.

A csúcspont akkor jött el, mikor a fiam megkérdezte, miután megkóstolta: ez mi, anya? Azzal a tökéletesen elégedett hangsúllyal, ami különös ajándéknak számít kamaszkorban. Basmati rizzsel és cukormentes savanyúsággal ettük.

MÁKOS-BARACKOS PITE

Nagyon szeretem a mákos sütiket, a barack pedig egész nyáron sláger volt számomra.

Mindenképpen nézzétek meg az eredeti receptet ITT, mert szokás szerint eszközöltem némi változtatást, amikor a hűtőt kinyitva, rádöbbentem a tartalmára.

Először a lisztet, sütőport, mákot, édesítőt, sót és fahéjat kevertem össze. A vaníliakivonat helyett őrölt vaníliát tettem bele.

A tojást felvertem, de a fent említett hűtő felülvizsgálati eset azt mutatta, hogy van 3 dl maradék kókusztej, ami erősen közelít a szavatossági ideje vége felé. Ezért azt használtam fel a 3 dl víz és a tejföl helyett.

Az eredeti receptben olajjal kikent tepsibe kell tenni, én kibéleltem sütőpapírral. Majd vékony szelet őszibarackokat fektettem a tetejére.

Előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt sült meg. Szeletelés közben esett le, hogy az olajat kifelejtettem. Bár így is finom, de ti ne hagyjátok ki!

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS