Gyermektáborokat, Bikini és a Soulwave zenekar koncertet, valamint sok érdekes, izgalmas programot szerveztek az IKSZT – Dankó Pista Művelődési Ház és Könyvtár dolgozói Csengődön. A 2021-es évet érintő kérdésekre Kovács Nikoletta művelődésszervező válaszolt.

Milyen kiállításokat tekinthettek meg idén az érdeklődők intézményükben?  

Januárban a magyar kultúra napja alkalmából szerveztünk kiállítást gyerekek rajzaiból, melyeket a karácsony előtt meghirdetett rajzpályázatunkra készítettek el. Mivel a járványhelyzet miatt intézményünk nem volt személyesen látogatható, a közel száz alkotást a könyvtár ablakaiban helyeztük el és a művelődési ház közösségi oldalán is közzétettük. Hasonlóképpen a nyári gyermektáborban készült alkotásokból a Csengődi Falunapokon rendeztünk kiállítást.

-Hirdetés-

Az őszi háromnapos nagyrendezvényünkön Flaisz János, Bódi Ferenc, Zsíros Zoltán és Dulinafka Gábor festményeiből, Dobrovitz Klára üvegműves és Göncziné Heftner Anna gyöngyfűző alkotásaiból, valamint Klajkó Benjaminné gyönggyel hímzett képeiből és Ilkó kézműves alkotásaiból nyílt kiállítás, amelyre nagyon sokan voltak kíváncsiak.

Az állatok világnapjához kapcsolódóan hüllő- és ásványkiállításra is invitáltuk az érdeklődőket, sok gyerek tekintette meg ezt a természettudományi vonatkozású anyagot is.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából Hegyi Zsuzsanna és Földi István az eseményhez kapcsolódó dokumentum- és relikvia-gyűjteményéből rendezett kiállítását tekinthette meg az ünneplő közösség.

November végén, advent első vasárnapján a római katolikus templom felszentelésének 120. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás régi, a templomhoz és a csengődi katolikus közösség életéhez kapcsolódó fotókból, melyeket a Csengődi Képtár anyagából válogatott Hegyi Zsuzsanna. 

Kapcsolódó cikk
Hétről hétre növekszik a fény Csengődön
Hétről hétre növekszik a fény Csengődön
Adventben, az év legsötétebb időszakában hétről hétre növekvő fény nemcsak várakozásunkat, de hitünket, a reményünket, az örömünket és a szeretetünket...
Milyen előadások kerültek megrendezésre 2021-ben az intézményükben?  

Az év első hónapjaiban a járványhelyzet miatt zárva tartottunk, így nyár elején szervezhettük meg az első előadást, amelyre a negyedik-ötödik osztályosokat hívtuk meg: dr. Hajdu Andrea a bolíviai őserdőről tartott érdekfeszítő, vetített képes előadását.

Több színházi előadást szerveztünk idén, elsősorban a gyerekeknek, melyek meséket dolgoztak fel, és kapcsolódtak az évkör aktuális nevezetes napjaihoz is.

Könyvbemutatókkal is vártuk a közönséget: két kiskőrösi szerző alkotását mutathatta be művét: Kutyifa Anikó Zuri és Takáts Géza Léna című regényével ismerkedhettek meg az érdeklődők. Hagyomány, hogy az alsós osztályok évről évre ellátogatnak a könyvtárba, hogy közelebbről ismerkedjenek meg a könyvek világával. A beszélgetések során kiderült, hogy sokuk kedves tevékenysége az olvasás, többüknek kedvenc szerzői is vannak.

Milyen egyéb programok kerültek megrendezésre az idei évben intézményükben, amiket önök, vagy mások szerveztek? Mekkora látogatottságszám volt jellemző?

Az idei évtől kezdve a véradást intézményünkben szervezi a Vöröskereszt helyi szervezete, erre januárban és júliusban került sor.

Kapcsolódó cikk
Új helyszínen adtak vért Csengődön
Új helyszínen adtak vért Csengődön
Január utolsó napján Csengődön várták az önkéntes véradókat. A korábban megszokottól eltérően most nem az iskolában, hanem a művelődési házban...

A március 15-i forradalomról online formában emlékeztünk meg a járványhelyzet miatt, és a húsvétváró programunkból is csak a tojásfadíszítés valósulhatott meg.
A költészet napi megemlékezésünk online formában zajlott: többen küldték be leírva, illusztrálva kedves versüket és néhányan el is szavalták azt, videón megosztva. Bekapcsolódtunk a család- és gyermeknapi programokba, melyet az iskola szervezett, a játékos vetélkedők egyik állomása a művelődési házban volt.
Május végén, a lezárások miatt éppen fél évvel az első alkalom után folytatódhatott a helytörténeti klub, amelyen a település múltjáról tudhattak meg sok újat az érdeklődő résztvevők Hegyi Zsuzsanna és Földi István, a Csengődi Képtár című közösségi oldal gazdái jóvoltából. A vetítéssel egybekötött előadások hónapról hónapra vonzzák azokat a csengődieket, és a közelmúltban itt letelepült lakókat, akik szeretnének többet megtudni a település múltjáról. Ezeken az alkalmakon sok-sok emlék kerül elő, és egy összetartó kis közösség formálódik hónapról hónapra.
A közmeghallgatást is évről évre intézményünkben tartják. Idén is sokan eljöttek, hogy tájékozódjanak a helyi közéletről, s hogy feltegyék kérdéseiket, megosszák észrevételeiket, javaslataikat.

A nyár folyamán három gyermektáborra is sor került a művelődési házban. Mindegyiknek a megvalósítását egy-egy pályázat tette lehetővé. A hagyományos tánctábort június végén tartotta Geieger Vivien. Ez a Csodaszarvas programban, az EFOP-3.3.5-19-2020-00047-as kódszámú pályázat keretein belül valósult meg, a Táncművészetért Alapítvány szervezésében. A táborban a tánc mellett fontos téma volt a sport, és az egészségre nevelés is, emellett a közlekedésbiztonság, és a KRESZ ismerete is a program részeként szerepelt.

Gazdag programokkal vártuk a gyerekeket a népismereti táborban is, melyet július első hetében szerveztünk a TOP -5.3.1-16-BK-2017-0004 azonosítószámú projekt keretében. Az öt nap során az általános iskoláskorú gyerekeknek a kötött programok mellett lehetőségük nyílt a szabad játékra, és a hosszú ideig nélkülözött közösségi örömök átélésére is. Őseink múltjával, és a hagyományokkal ismerkedhettek meg a résztvevők, akik egyebek mellett az állattartásról, a méhek életéről tudhattak meg sokat. Jártak a helytörténeti tájházban, bővíthették néprajzi ismereteiket, részt vehettek népzenei koncerten, néptáncolhattak, íjászkodhattak és lovagolhattak is.

Az „Együtt egy szebb jövőért” című, EFOP-1.5.3-16-2017-00102 azonosítószámú projekt keretében rendezett gyermektáborunk középpontjában az alkotás és a közösségépítés állt. A gyerekek minden nap más technikával ismerkedhettek meg, s az alkotás során közelebb kerülhettek úgy önmagukhoz, mint társaikhoz. A különféle anyagok használata során az újrahasznosításra is kiváló példát láthattak, mellyel szemléletük is formálódott. A közös játékok, a szabadtéri mozgás révén közösségben lehettek, és a közös tevékenység során azon túl, hogy tehetségüket is kibontakoztathatták, tartalmasan tölthettek el együtt egy hetet.

Kapcsolódó cikk
Alkotás, szabadság – együtt egy szebb jövőért Csengődön
Alkotás, szabadság – együtt egy szebb jövőért Csengődön
Az „Együtt egy szebb jövőért” című, EFOP-1.5.3-16-2017-00102 azonosítószámú projekt keretében rendezett gyermektábor középpontjában az alkotás és a közösségépítés áll. A...

A nyár közepén került sor a Szabadságkoncertre, mely a Csigaház Közhasznú Alapítvány szervezésében az „1989/2019 30 éve szabadon” programsorozat kapcsán valósulhatott meg. Font Sándor országgyűlési képviselő közbenjárásával, a Miniszterelnökség jóvoltából, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével nyert támogatást a Szabadságkoncert, amelynek társszervezője és támogatója a Start Szociális Szövetkezet, valamint társszervezője, támogatója és házigazdája Csengőd Község Önkormányzata volt.

Kapcsolódó cikk
Nyári falunap a szabadság jegyében, ahol a BIKINI volt a sztárvendég
Nyári falunap a szabadság jegyében, ahol a BIKINI volt a sztárvendég
Egy kis település életében csak ritkán adatik meg, hogy országosan közismert és népszerű együttest láthat vendégül. Az „1989/2019 30 éve...

A Nyári falunap minden korosztály számára kínált kikapcsolódási lehetőséget. Színpadra lépett Leblanc Győző és Tóth Éva operetténekes és a Fangler’s zenekar. Zenés gyermekműsorral várta a gyereket a Palinta Együttes, majd pedig élőben zenélt a Solti Ifjúsági Fúvós Zenekar. A legtöbben az esti Bikini koncertre voltak kíváncsiak, majd DJ Kecsa zenéire mulathattak a vendégek. 

Augusztustól több program valósult meg az „Együtt egy szebb jövőért” című, EFOP-1.5.3-16-2017-00102 azonosítószámú projekt keretében. Négy hónapon keresztül a baba-mama klubok is a pályázat tematikáját követték, alaposan bemutatva a várandósságtól az óvodáskor végéig tartó időszak jellemzőit, sok-sok egészségvédelmi és mozgásos programelemmel kiegészítve. Ennek a pályázatnak a keretében valósult meg a futóklub, az októberi népzenei koncertek, és a falunapokon a Soulwave zenekar is e projekt támogatásával, a Szeretünk, Csengőd című program keretében léphetett színpadra.

Kapcsolódó cikk
Motoros és szüreti felvonulás, SOULWAVE koncert a Csengődi Falunapok szombati napján
Motoros és szüreti felvonulás, SOULWAVE koncert a Csengődi Falunapok szombati napján
Színes és szórakoztató műsorokkal folytatódott október 2-án, szombaton a Csengődi Falunapok. A programok között mindenki megtalálta a kedvére valót. Délelőtt...

Az októberi idősek napi ünnepségünk is kapcsolódott az „Együtt egy szebb jövőért” című pályázathoz.

Októberben – bekapcsolódva az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatába – érzelmi intelligenciafejlesztő tanfolyamot szerveztünk a Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda közreműködésével.  

Az adventi hétvégéken hétről hétre közös gyertyagyújtásra vártuk a lakosságot, és az ünnep előtti utolsó hétvégén tartottuk meg a falukarácsonyt. Ezeket az ünnepváró alkalmakat már nagyon várták a csengődiek, mert a járványhelyzet miatt tavaly nem kerülhetett rájuk sor. Ebben az évben Szabó-Husvéth Renáta koordinálásával Csengőd is bekapcsolódott az országszerte elterjedt adventi alakvadászatba, melynek szintén nagy sikere volt. 

Kapcsolódó cikk
Sorra “nyílnak” az adventi ablakok Csengődön
Sorra “nyílnak” az adventi ablakok Csengődön
Szabó-Husvéth Renáta, ötletgazdával és főszervezővel beszélgettem arról, hogyan indult el Csengődön az adventi ablakok közösségi programsorozat. Honnan jött az ötlet?...
Milyen újdonságok „születtek” a bezárások/járványügyi-szigorítások következtében?

Azokat a programjainkat, amelyek esetében ezt meg lehetett tenni, igyekeztünk az online térbe áthelyezni, vagy más formában, például a kiállítások esetében ablakkiállítás formájában megvalósítani. Azt tapasztaltuk, hogy a kultúrabarátok egy része fogékony volt erre, de voltak, akiket nem értünk el így.

Milyen klubok, egyesületek lelnek otthonra az intézményükben?  

Hétről hétre nálunk próbálnak a társastáncot tanulók csoportjai, és a Dankó Pista Férfikórus. A baba-mama klubba változó létszámban kapcsolódnak be a kismamák, a preventív gerinctréning alkalmain – akár személyes, akár a vírushelyzet miatt online formában – mindig nagy létszámban vesznek részt a csengődiek. A helytörténeti klub is itt működik, és a cukorbeteg klub, valamint a Vöröskereszt helyi szervezetének találkozói is nálunk zajlanak.

2021-ben volt olyan fejlesztés, ami az intézményt vagy annak működését érintette?

A korábban említett „Együtt egy szebb jövőért” című, EFOP-1.5.3-16-2017-00102 azonosítószámú projekt keretében a nagyterembe új székeket, asztalokat és hangosító berendezést tudtunk vásárolni. A Magyar Falu Program keretében meghirdetett, Közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása – 2021 című, MFP-KEB/2021 kódszámú pályázaton pedig árusító, kiállító faházakat vásárolhattunk, amelyeket a közösségi alkalmainkon tudunk használni.

Idén volt dolgozókat érintő változás?

Nem történt változás, a közművelődési feladatokat továbbra is Görög Gáborné Hajnalka könyvtáros és jómagam, Kovács Nikoletta művelődésszervező látjuk el, melyben segítségünkre van Kovács Erika takarító, valamint az „Együtt egy szebb jövőért” című projektet érintő rendezvényeink előkészítésében, megvalósításában folyamatosan közreműködik Hegyi Zsuzsanna, a projekt koordinátora.

Milyen terveik vannak a jövő évre?

2022-ben folytatni szeretnénk a korábban sikeres programjainkat, hagyományos kisebb és nagyobb közösségi rendezvényünket: az előadás sorozatokat, könyvbemutatókat, színházi produkciókat, táborokat, klubokat.
Jövő évben is hangsúlyos téma lesz a helyi érték, emellett a felelős állattartás, a környezet- és természetvédelem, a háztartások zöldítése, az életmódváltás segítése is tervezett témák, és nagyobb mértékben szeretnénk a Csengőd külterületén élőket is elérni programjainkkal. Egy nagyrendezvényre készülünk 2022-ben: a Csengődi Falunapok október első hétvégéjén lesznek.
Programjaink sora természetesen kiegészül a Katona József Könyvtár támogatásával, koordinálásával megvalósuló rendezvényekkel, és jövőre is több rendezvényünk megvalósulását segíti majd az önkormányzat mellett a helyi identitást erősítő, és a humán szolgáltatásokat fejlesztő projekt, valamint a Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani közvetlen munkatársaimon kívül mindazoknak, akik akár magánemberként, akár intézményüket, civil szervezetüket képviselve idén segítségemre voltak a csengődi közművelődést szervező, sokrétű munkámban. Azoknak, akik megtisztelik rendezvényeinket azzal, hogy részt vesznek, hírét viszik, és adott esetben építő kritikájukkal segítenek abban, hogy színvonalasabbá váljon a csengődi közösségért végzett munkánk.

Kiemelt kép: VIRA.HU archív

MEGOSZTÁS