Mint minden évben, így idén is mikrofonunk elé állt Domonyi László Kiskőrös város polgármestere, aki értékelte az eltelt egy évet. Beszélgettünk fejlesztésekről, programokról, illetve a 2022-es tervekről is.

Hogyan értékeli a mögöttünk álló évet?

Semmiképpen nem volt egy megszokott, normál év. Erős pandémiás helyzettel küzdöttünk az év elején, így csökkentett lendülettel indultunk 2021-nek.  A bizalom bennünk volt, hogy nem olyan lesz mint az előző, de sajnos nem igazán alakult olyan jól, ahogy gondoltuk.

-Hirdetés-

A járvány az év első felét egyértelműen meghatározta: ez érződött akár a rendezvényeinken, akár a költségvetésünk megalkotásakor is. Februárban a költségvetést is úgy fogadtuk el, hogy a spórolás lett a fő üzenet. Emellett az első félévben szinte nem voltak rendezvények. A Városalapítók Napját sem tartottuk meg, és a nyarunkat is nagyban befolyásolta.

Szeptemberben már láttuk, hogy a vírusfertőzési adatok kedvezően alakulnak, ennek okán  meg mertük rendezni egy szerényebb költségvetéssel a II. Szüreti Mulatságot. Nagy szerencsénkre csatlakozott hozzánk a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, Rideg László elnök vezetéséve, hiszen örömünkre városunkban kerültek megrendezésre a MEGYE NAPOK. Velük együtt egy nagyon színvonalas és szép rendezvény kerekedett ki. Köszönjük a megyének, hogy ránk gondoltak ebben a nehéz időszakban!

Kapcsolódó cikk
Domonyi László értékelte a II. Szüreti Mulatságot
Domonyi László értékelte a II. Szüreti Mulatságot
Egy igen tartalmas és színes II. Szüreti Mulatság után kezdtük meg újra a hétköznapokat. Örömmel tölt el és végtelenül boldog vagyok,...

Megszerveztük a Szeptember végén című rendezvényünket is,  amelyben helyet kapott a Dutra találkozó és a rendvédelmi szervek napja is. Nagyon sikeres hétvége volt, sok szép tartalmas programmal.

Továbbá idén a Kakasfőző Fesztiválunkat is megtartottuk, amely rendkívül jól sikerült és egy szép napot tudtunk együtt tölteni.  Ezt követően már éreztük, hogy a pandémiás helyzet újra felélénkül: ez egyértelműen látszódott a Márton-napi ünnepünkön, ahol már csak a futókör felavatását és néhány gyerekprogramot rendeztük meg. A második napon az Ismerős Arcok elhalasztott koncertjét még a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett  közösen megtartottuk.

Kapcsolódó cikk
Ünnepélyes keretek között adták át a kiskőrösi futókört a záportározónál
Ünnepélyes keretek között adták át a kiskőrösi futókört a záportározónál
Ünnepélyes keretek között került átadásra november 13-án, Kiskőrösön az a rekortán borítású futópálya, ami a záportározónál valósult meg. A vízfelületet...

Ez a lassulás érezhető még most is, ugyanis az adventi koncertet, az adventtel kapcsolatos rendezvényeket már nem mertük bevállalni. Az adventi teret, új helyszínen, az evangélikus templom előtti téren tartottuk meg.  Az evangélikus egyháznak külön köszönjük az együttműködést! Azt várjuk, hogy megszabadulunk 2022-ben a koronavírustól, és megint elkezdhet kinyílni az életünk.

Mennyire árnyékolta be a koronavírus a fejlesztéseket?

A beruházásaink ettől függetlenül nem álltak le. A kivitelezőink, a tervezőink és az apparátusunk folyamatosan dolgoztak.

Szeptember 1-vel a legnagyobb beruházásunk átadásra került, és a gyermekek birtokba vehették a Kőrisfa óvodát. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az óvoda elindult, melynek hatását érezzük: a csoportlétszámaink nagyban csökkentek. 22-23 fős csoportlétszámmal dolgozunk az eddigi 28-29-30 fős csoportokkal szemben. Remélem, hogy sok évtizedre megoldottuk az óvodai ellátás problémáját Kiskőrösön.

Kapcsolódó cikk
Átadták Bács-Kiskun megye legnagyobb új óvodáját, ami Kiskőrös eddigi legnagyobb beruházása
Átadták Bács-Kiskun megye legnagyobb új óvodáját, ami Kiskőrös eddigi legnagyobb beruházása
Az új, hat csoportszobás Kőrisfa Óvodát augusztus 30-án, a délutáni órákban ünnepélyes keretek közt adták át Kiskőrösön. A megnyitón Korányi...

Átadásra került a záportározó is. Már kaptunk nagy esőket, és látjuk, hogy milyen szükséges lépések kellenek még a belvízelvezető rendszerünk tökéletes működéséhez. Az a zsilipes tárolórendszer, amit megálmodtunk , jól vizsgázott. Átadásra került a futókör is, melyben támogatott bennünket Révész Máriusz kormánybiztos is. Remélem, hogy a 800 méteres modern, lábkímélő futókör a gyönyörű környezetben már tavasszal igazából elkezd élni és működni. Ehhez napelemes világítórendszer telepítésével járult hozzá az önkormányzat önerőből, amelyre fel lesznek szerelve térfigyelő kamerák is. Árgus szemekkel fogjuk figyelni az elsődleges és legnagyobb problémát okozó kutyákat és gazdáikat. A kutyasétáltatás szabályait mindenkitől meg kell, hogy követeljük. Ott, ahol emberek futnak nem szeretnének kutyapiszokkal szembesülni.

Kapcsolódó cikk
Ez biztosan felvillanyoz: újdonság a záporkörnél
Ez biztosan felvillanyoz: újdonság a záporkörnél
Schäffer Tamás, a Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója számolt be hírportálunknak arról a fejlesztésről 2021. december 3-án, melyet a kiskőrösi...

Megkezdtük a bölcsődefejlesztést is,  ami az ütemterveknek megfelelően halad. Ennek segítségével 14 fővel lesz nagyobb az intézmény kapacitása. Sajnos a szabvány szerint ennyit lehetett ezen az épületen bővíteni. Nem mondom, hogy ez éppenséggel elég, mivel látjuk, hogy jobb lett volna még egy csoporttal, ha több van. De egyelőre most erre volt lehetőségünk.

Kapcsolódó cikk
Ütemterv szerint halad a kiskőrösi bölcsőde bővítése
Ütemterv szerint halad a kiskőrösi bölcsőde bővítése
2021. júliusában kezdte el a közbeszerzést elnyerő Kőröskom Nonprofit Kft. a kiskőrösi bölcsőde bővítési munkálatait. Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere...

Folyamatosan halad a piaccsarnok átalakítása is.  A feltárásnál voltak érdekes dolgok, amiket szerencsénkre megoldottak a kollégák és a kivitelezők. A beruházás az összeépítési folyamatába lépett, tehát a bontási munkálatokon túl vagyunk.  

Amit régóta vártunk: sikeresen átadásra került a kerékpárút az Izsáki út mellett. A tabdi elágazóig terjedő 5 kilométeres kerékpárútszakaszt már használatba is vette a lakosság.

A 2021-es évet úgy értékelem, hogy ez a beteljesedés éve volt. A sok előkészületi munka, ami 2016-tól 2020-ig ment, beteljesedett 2021-re, és most már látható az előző négy év munkája. Mi nem csak ígérgetünk, hanem meg is valósítunk.

Térjünk vissza egy picit a tervekhez. Milyen fejlesztések vannak jelenleg előkészítési szakaszban?

Fut egy rehabilitációs felújítási pályázatunk, ahol a Délibáb utca környékén a murvás utakat aszfaltozni fogjuk, emellett bérlakásokat tudunk kialakítani, illetve társadalmi felzárkóztatás elősegítő továbbképző programokat fogunk tartani az ott élőknek.

Megvalósítottuk a Széles-út aszfaltozását, és pályázatot adtunk be a Mohácsi utcai szakaszra, a Diófa utca külterületi szakaszára és a Seregélyesi útnak a végső befejezésére is.

Kapcsolódó cikk
Külterületi utak felújítására pályázik a kiskőrösi önkormányzat
Külterületi utak felújítására pályázik a kiskőrösi önkormányzat
2021. június 3-án jelent meg az a Kormány általi felhívás, miszerint a vidéki térségben elhelyezkedő települési önkormányzatok, önkormányzati társulások tulajdonában/vagyonkezelésében...

Több esetben is egyeztettünk Rideg Lászlóval, a megyei közgyűlés elnökével az elképzeléseinkről és lehetőségeinkről. Mindenképpen be fogjuk fejezni a piac fejlesztését. Egy második ütemes, kiírásra várunk, hogy az egyébként a meglévő és kész terveinket azonnal beadhassuk. Remélem nem kell már erre sokat várnunk.

Lehetőséget fogunk kapni egy ipari park kialakításra is. Az előkészületi munkálatok már várhatóan a következő év elején láthatóak lesznek: „kivisszük” a vizet és a szennyvizet, illetve megépítjük a bevezető utat is az akasztói útban. A második ütemben már a tényleges ipari park kialakítása kezdődhet el.

Kétéves programmal készülünk a Petőfi 200-as emlékévre, ami Kiskőrösnek és egyben az egész Kárpát-medencének az ünnepe lesz. Várjuk a lehetőségeket, és komoly elképzeléseink vannak ezzel kapcsolatban is. Az Emlékbizottság gőzerővel dolgozik a programok kidolgozásán és a források feltárásán is.

Kapcsolódó cikk
Elfogadták a Petőfi emlékév programját
Elfogadták a Petőfi emlékév programját
A Megyenapok keretében tartottak Petőfi Konferenciát szeptember 3-án, péntek délelőtt Kiskőrösön a János Vitéz Látogatóközpontban. Az eseményen a Bács-Kiskun Megyei...

Nagyon fontos az a kormányzati lépés, a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése. Új állomásépületet kapunk, és ne felejtsük el, hogy egy órán belül Budapest belvárosában lehetünk. Ez a fejlesztés hatalmas gazdasági és lakosságmegtartó erővel fog rendelkezni, ami Kiskőrös jövőjét hosszú távra meghatározhatja.

Kapcsolódó cikk
Lerakták a Budapest-Belgrád gyorsvasút alapkövét
Lerakták a Budapest-Belgrád gyorsvasút alapkövét
Kiskunhalason megtörtént a Budapest-Belgrád vasútvonal ünnepélyes alapkőletétele. Ezzel megkezdődött a kivitelezés. A több mint 150 kilométeres, duplavágányos magyarországi szakasz Kiskőröst...

Azok a kéréseink, amelyekkel Font Sándor országgyűlési képviselőnket megkeressük, maximálisan támogatásra kerülnek. Neki köszönhetően 361 millió forintos önerőkiegészítést kaptunk a kormányzattól az óvoda kivitelezéséhez, valamint 510 millió forintot a leendő kiskőrösi fürdő tervezéséhez. Fontos kiemelni, hogy a tervezési folyamat körülbelül 2023 év végére lesz kész. Bízunk abban, hogy nem lesz kormányváltás, és Font Sándor tovább tudja vinni a gondolatot és a kérésünket, hogy valóságos kivitelezéssé is alakulhasson ez a kiskőrösi álom.

Kapcsolódó cikk
A kiskőrösi fürdő a térség centrumfürdőjévé válik
A kiskőrösi fürdő a térség centrumfürdőjévé válik
Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt jelentette be sajtótájékoztató keretében Font Sándor országgyűlési képviselő és Domonyi László Kiskőrös város polgármestere,...

Kormányzati döntés előtt áll egy 225 millió forintos sportpályafejlesztés, amit mindenképpen szeretnénk megvalósítani. És ha már sportnál tartunk: az országgyűlési képviselő úr hallotta a gondunkat azzal kapcsolatban is, hogy a pandémiás helyzetben a kézilabdásaink nem tudtak edzeni a sportcsarnokban. Ami egy törvényi előírásnak volt köszönhető, így tudomásul kellett, hogy vegyük. Ezt a problémát a képviselő jelezte a kormányzat felé. Így a kormány modern,  kültéri kézilabda pályák építtetésébe kezdett az egyes településeken. Ebben a programban Kiskőrös is benne van. Tehát jó szívvel mondom a kiskőrösieknek, hogy Font Sándor és Magyarország Kormánya folyamatos támogatásáról biztosítja a várost.

Kapcsolódó cikk
Ez klassz lesz! Kültéri kézilabda pályát építenek Kiskőrösön
Ez klassz lesz! Kültéri kézilabda pályát építenek Kiskőrösön
Köztudottan nagy népszerűségnek örvend a kézilabda sport Kiskőrösön, azonban eddig nem volt a városban olyan kültéri edzésre alkalmas pálya, amely...
MEGOSZTÁS