Számomra a téli időszak mindennél jobban kedvelt ételei a levesek. A zöldséglevest, ahogyan én készítem, a családomban BMV levesnek hívtuk. BMV=bele minden vackot.

Abban általában volt valamilyen hús is, de én mindig elégedett vagyok a húsmentes levesekkel. A mindenmentes pedig varázsszó mostanában az életmódváltók között. A kókuszgolyó receptjében – bevallom – engem is, ez a szó csábított el.

ZÖLDSÉGLEVES

-Hirdetés-

Először a hagymát tisztítottam meg, apró kockákra vágtam, majd olivaolajon feltettem párolódni. A többi zöldséget folyamatosan tisztítottam, és szintén kis darabokra vágva adagoltam a párolódó hagymához. Ez nálam a sárgarépát, fehérrépát és a zöldborsót jelenti. Ezt az első négy hozzávalót alaposan megpároltam, mielőtt az egészet felöntöttem vízzel. Miután felforrt, beleadagoltam a rózsáira szedett karfiolt és brokkolit.

A legtöbb esetben bőven adok hozzá csiperkegombát is, de most elfelejtettem venni. Amikor a karfiollal és brokkolival is felforrt, akkor következtek a fűszerek. Körülbelül egy órát vesz igénybe a leves, a kigondolástól a megkóstolásig. Ezért is kedvelem különösen, és eszem gyakran vacsorára. Egy-egy hidegben való futás után gyorsan felteszem főzni – egyszer lemértem, 15 perc összedobálni -, egy óra múlva már át is melegíti az átfagyott csontjaimat.

Ma délben Budapest módra készített csirkével, basmati rizzsel és cukormentes uborkával ettem.

MINDENMENTES KÓKUSZGOLYÓ

A kókuszgolyó recept azért tetszett meg, mert minden volt hozzá itthon. A kókuszzsírt megolvasztottam, majd próbáltam kimérni a 2 dl kókusztejet, de a dobozban lévő kókusztej szilárd halmazállapotú volt. Úgy véltem, 3 evőkanál belőle, kiadja a mennyiséget. Lefőztem egy cikóriakávét. Az eredeti receptben koffeinmentes van, de nekem az bántja a vérnyomásomat, ezért iszom cikóriát. Vaníliaaroma került bele, de cukormentes meggylé egyrészt nem volt itthon, másrészt a meggyet sajnos nem tolerálja a cukrom. Változtatás még, hogy csak 70 g kókuszreszelék volt itthon, így azt 4 evőkanál darált mandulával egészítettem ki.

A szárazanyagok hozzáadása után összegyúrtam, majd golyókat formáztam belőlük. És szintén darált mandulába forgattam őket. Egy picit hiányzik nekem belőle a meggylé, szóval, akinek nem okoz gondot, bátran tegye bele. Eredeti recept ITT.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS