Akik rendszeres olvasói a Cukormentes övezet rovatnak, tudják, hogy sokszor elmesélem az ételek kitalálásának történetét. Szombati takarítás közben az egyik kedvencemet, az Agymenőket “néztem”, pontosabban hallgattam. Mikor Koothrappali tavaszi tekercset evett, arra gondoltam, itt az ideje, hogy elkészítsem a téli tekercs fantázianévre hallgató kistestvérét az ebédjének. A főzésben rejlő kreativitás mindig jókedvre derít.

-Hirdetés-

A múlt heti desszert valahogy nem hozta az ízélményt akkor, amikor már kiszáradt. Semmiképpen nem szerettem volna kidobni. Ezért lett a maradékmentő sajttorta alaptésztája.

TÉLI TEKERCS

Vágtam egy nagyon vékony szelet trappista sajtot, amit a sonkára fektettem, majd megkentem egy teáskanálnyi sajtkrémmel. Feltekertem, majd egy félbetört fogvájóval összetűztem.

A panírozáshoz a szokásos három lépést használtam. Barnarizsliszt, tojás, végül pedig teljes kiőrlésű zsemlemorzsa, zabkorpa és szezámmag keveréke. Forró olajban sütöttem ki őket. Egyszer kellett megforgatnom az olajban.

Papírtörlőn felitattam róla a felesleges olajat. A heti egy engedélyezett sült krumplival és cukormentes csemege uborkával ettem.

MARADÉKMENTŐ SAJTTORTA

A kekszeket az aprítóban daráltam meg. A vajat megolvasztottam, majd ráöntöttem a darált kekszre. A masszát elkevertem, és egy nagy sütőpapírral bélelt tepsibe egyengettem.

A krémhez a túrót áttörtem egy szitán. A mascarponéval és robotgéppel felvert habtejszínnel vegyítve, édesítővel, zselatinnal és szárított citromhéjjal együtt lett különleges íze.

A kekszes alapra kentem a túrós-mascarponés-tejszínes habot. Végül pedig kislyukú sajtreszelőn lereszelt étcsokolédával szórtam meg.

Egy órát pihent a sütőben. Örömmel jelentem, hogy a maradékmentő sajttorta kiváló ötletnek bizonyult.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS