Ha nyár, akkor cukkini. Sokféle receptet kipróbáltam már, de mindig a rántott cukkini lesz a nagy kedvenc. A mákos cukkininudli pedig pótolja azt a hiányt, ami a főtt, törött krumplis nudlik tiltása miatt van az inzulinrezisztensek és cukorbetegek életében.

RÁNTOTT CUKKINI
(saját)

-Hirdetés-

1 cukkini
barnarizsliszt
tojás
teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
zabkorpa
szezámmag
kisütéshez: olaj

A cukkinit krumplipucolóval megtisztítottam, majd körülbelül 1 cm széles karikákra szeleteltem. Ha fiatal a cukkini és még nincsenek benne nagy magok, akkor egyben panírozom. Ha már vannak benne magok, akkor azokat a szeletelés után kivágom a közepükről.

Megsóztam a szeleteket, majd állni hagytam egy félórát. Először barnarizslisztbe forgattam őket, majd a felvert tojásba, végül pedig a zsemlemorzsa, zabkorpa és szezámmag keverékébe. Forró olajban sütöttem ki. Majonézes céklasalátával ettem.

MÁKOS CUKKININUDLI
(eredeti receptgazda: kifoztuk.hu/Szép Csilla)
(eredeti recept: ITT)

200 g tisztított, finomra reszelt cukkini
1 nagy csipet só
1 kisebb tojás
130 g zabpehelyliszt
forgatáshoz: 80 g darált mák, Dia-Wellness negyedannyi édesítő

A cukkinit megtisztítottam, hosszában félbevágtam, majd az aprítógépben egészen kicsire daráltam. Megsózva állni hagytam negyedórát, azután kicsavartam. A tojást és a kávédarálóban lisztté őrölt zabpelyhet hozzáadva tésztává gyúrtam. Ismét pihentettem egy félórát, amíg a zabpehely megszívta magát.

Lisztes felületen 0,5 centiméter magasra kinyújtottam, vékony csíkokra szeleteltem, és mindegyiket kicsit megsodortam, hogy tényleg nudli formájúak legyenek. Forró, picit sós, lobogó vízben főztem ki őket, és egy tésztaszűrőben csorgattam le.

A mákot is kávédarálóban őröltem meg. Elkevertem az édesítővel. És ebben forgattam meg a nudlikat.

A nudli a zabpehely miatt nem olyan puha, mint az eredeti, gyerekkorunk főtt krumplis változata, de azért így is nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS